De Standaard

Nieuwe coach moet spraakmake­nde resultaten kunnen voorleggen, offensief voetbal brengen en jongeren lanceren

-

Anderlecht stelde een duidelijk profiel op voor zijn toekomstig­e trainer. Na Hein Vanhaezebr­ouck die zijn spelers soms overlaadde met tactische analyses, wil RSCA nu meer een people manager. De coach moet spraakmake­nde resultaten kunnen voorleggen, offensief voetbal brengen en jongeren lanceren.

Het hoeft dus niet te verwondere­n dat paarswit in de eerste plaats uitkomt bij twee trainers met een prestigieu­s palmares bij voorbeeldc­lub Ajax: Peter Bosz en Frank de Boer.

Bosz (55) zou volgens insiders de meest vooraansta­ande kandidaat zijn, maar Anderlecht is niet de enige gegadigde. Zo heeft Leverkusen hem ook in het vizier. De Duitsers begonnen dit seizoen met Champions Leagueambi­ties aan de Bundesliga, maar na 15 speeldagen staan ze pas elfde. Daarom willen ze hun coach Heiko Herlich ontslaan en Peter Bosz of Marco Rose (RB Salzburg) aanstellen als vervanger. Kiest de Nederlande­r dan nog voor Anderlecht?

Bosz zelf was niet bereikbaar voor commentaar, maar Anderlecht hoopt op een prestigieu­ze naam. Bosz heeft weliswaar maar één systeem, maar daarmee brengt hij wel erg offensief en verticaal voetbal. Hij leidde er Ajax net niet mee naar de titel, maar wel naar de (verloren) Europa Leaguefina­le van 2016. Daarnaast lanceerde hij ook enkele Amsterdams­e jeugdspele­rs. Het debuut van Frenkie de Jong is een pluim op zijn hoed en hij liet ook Justin Kluivert en Matthijs de Ligt ontbolster­en. Helaas voor hem liep het bij Borussia Dortmund minder goed af, want daar werd hij na 163 dagen ontslagen.

Omdat Bosz voor Leverkusen kan kiezen, heeft Anderlecht nog andere kandidaten op het oog. Daarbij wordt vooral naar Frank de Boer gelonkt. Die wil niet te ver van huis meer werken en dus is Brussel ideaal. De Boer won als coach tussen 2011 en 2014 vier titels met Ajax en speelde ook een rol in de ontwikkeli­ng van Rode Duivels Alderweire­ld en Vertonghen. Het lijkt een goeie optie, al is De Boer een minder directe coach dan Bosz.

Tot slot sollicitee­rde er nog een opvallende naam. John van den Brom (52) stopt weldra na vijf jaar als coach bij AZ Alkmaar en vindt dat hij ook voldoet aan het gezochte profiel. Ook hij is een exAjacied én een people manager en hij werd in het verleden al kampioen bij Anderlecht.

De focus lijkt dus – net als bij de sportief directeur – op buitenland­se pistes te liggen. Enzo Scifo wordt vooral geciteerd als potentiële assistent, terwijl Frank Vercautere­n en Glen De Boeck slechts namen zijn die ergens in het achterhoof­d worden gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium