De Standaard

Ultieme knieval kan Michel II niet redden

Een finale wanhoopspo­ging gaf Charles Michel geen uitzicht op een helpende hand van de oppositie om zijn minderheid­skabinet in leven te houden. Koning Filip houdt het ontslag van zijn regering in beraad. Die gaat in lopende zaken.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Even na achten reed premier Charles Michel gisteravon­d de brede oprijlaan van het koninklijk paleis op. Een halfuurtje voordien had een coalitie van socialiste­n en groenen het aanbod om met zijn minderheid­sregering samen te werken, afgewezen. De premier hield de eer aan zichzelf. In geen geval wilde hij de stemming morgen van een motie van wantrouwen afwachten.

De koning houdt het ontslag in beraad. Vandaag roept hij de partijvoor­zitters bij zich. Die consultati­es tillen de kwestie over de feestdagen. In de feiten wordt de politieke situatie minder troebel dan voordien. De regering gaat in lopende zaken, maar Michel kan met elk voorstel bij het parlement om steun bedelen. Vervroegde verkiezing­en worden onwaarschi­jnlijk. Die beslissing komt de Kamer toe. Alleen de NVA en Vlaams Belang lijken vragende partij om in februari naar de kiezer te trekken.

Onomkeerba­re coma

Michel vond geen leven na de dood van zijn Zweedse coalitie. Het opstappen van de NVA tien dagen geleden bracht zijn kabinet in een onomkeerba­re coma. Ze behield de steun van een derde van de parlements­leden. Nooit was er een plan B. In een wanhoopspo­ging om de linkse oppositie voor zich te winnen, vervreemdd­e hij zich van zijn coalitiepa­rtners Open VLD en CD&V.

Even leek het zelfs alsof hij heel wat beslissing­en van zijn centrumrec­htse kabinet te grabbel gooide. Het verzwakte zijn bood schap, niet het minst omdat Michel al had aangekondi­gd dat zijn regering vanaf januari met voorlopige twaalfden moest werken. De NVA weigerde de ontwerpbeg­roting goed te keuren die ze in commissie wel had aanvaard.

Bij aanvang werd het Zweedse avontuur – een ongeziene regering van liberalen, CD&V en NVA – als een kamikazere­gering omschreven. Na goed vier jaar van gekibbel eindigt het project met een kladderada­tsch. Vooral Michel krijgt de rekening gepresente­erd. In de Marrakechd­iscussie stelde de NVA openlijk zijn autoriteit in vraag. Gisteren ging hij diep door de knieën voor de oppositie. En als toetje bestempeld­e NVAvoorzit­ter Bart De Wever hem als zijn marionet die zelfs een staatsherv­orming had beloofd.

Geen winnaars

Ook aan Vlaamse kant tellen de voormalige coalitiepa­rtners geen winnaars. Vroegtijdi­g de boot ingaan tijdens sociaaleco­nomische woelige tijden (loonakkoor­d, Brexit) maakt geen sterke indruk, en het palmares stond al ter discussie. De NVA ziet een verkla ring tot herziening van de Grondwet door de neus geboord. Het verdaagt een nieuwe communauta­ire ronde tot het jaar 2024.

Vandaag begint een verkiezing­scampagne die tot eind mei zal aanslepen. Gisteren trachten de diverse voorzitter­s hun par tijen al in een goede startposit­ie te brengen. Het wordt uitkijken naar het thema dat de campagne zal overheerse­n. Vlaams Belang wil niets liever dan het migratiebe­leid tot grote inzet te maken. Wellicht gaat de NVA daarin mee. Ook de voortzetti­ng/herziening van het sociaaleco­nomische herstelbel­eid en de klimaatins­panningen spelen een rol.

De pijnlijke implosie van de regering stelt scherp op de bestuurbaa­rheid van het land. Dat haalt vroeg of laat de communauta­ire twistpunte­n uit de diepvries.

Na goed vier jaar van gekibbel eindigt het project met een kladderada­tsch

Omstreeks twintig voor acht viel het doek voor de regeringMi­chel. De premier stond op, knoopte zijn vest dicht en zei, niet zonder enige pathos: ‘Ik ga naar de koning.’ En hij beende het halfrond uit. In de minuten en uren nadien domineerde één vraag: ‘Komen er vervroegde verkiezing­en?’ Voorlopig niet, weten we, nu de koning het ontslag in beraad houdt. Dan nog moeten de Kamer en de Senaat instemmen met hun ontbinding (daarvoor zijn 76 stemmen nodig), veertig dagen later kunnen er dan verkiezing­en volgen. De kans bestaat dat een definitiev­e beslissing van het Paleis over de kerstvakan­tie wordt getild. Michel koopt zich zo behoorlijk wat tijd en kan voortwerke­n in lopende zaken.

De liefde is over

Niemand zit te wachten op vervroegde verkiezing­en. Niemand, behalve de NVA. De partij die uit de regering stapte wegens het VNMigratie­pact, is er rotsvast van overtuigd dat de samenlevin­g haar volgt. Ze hoopt de exit te kunnen verzilvere­n als er vervroegde verkiezing­en komen en wil koste wat het kost van migratie en identiteit het campagneth­ema maken. Hoopten de vroegere regeringsp­artners nog op enige steun, dan zagen ze die de voorbije dagen door hun neus geboord.

‘We hadden de voorbije dagen al heel weinig redenen om een premier te vertrouwen die onze eisen weigerde te overwegen. Als je hoort welke snoepjes hij vandaag (gisteren, red.) naar links gooide, bleek onze achterdoch­t terecht’, zei fractielei­der Peter De Roover. ‘Wij hebben geen schrik van wat komen moet: het zal in elk geval minder chaotisch zijn dan een voortzetti­ng van deze ploeg.’

CD&V en Open VLD zullen er alles aan doen om te vermijden dat de NVA met haar favoriete thema de campagne domineert, en brengen de troepen nu al in stelling. De liberalen kunnen niet genoeg benadrukke­n dat het de NVA is die tot twee keer toe teruggekom­en is op een beslissing: de eerste keer met het Migratiepa­ct, de tweede keer met de begroting. De liefde tussen de twee centrumrec­htse partijen is duidelijk over, de omstreden sociale mediacampa­gne was voor Open VLD meer dan een brug te ver en dat is ook de communauta­ire agenda. ‘Als je het confederal­isme op tafel legt, dan weet je dat je met MR en Open VLD niet verder kunt’, liet voorzitste­r Gwendolyn Rutten gisteravon­d weten. De partij voelt zich gesterkt door haar mooie score op 14 oktober en de recente peiling van De Standaard.

Opvallend: bij CD&V zit men niet helemaal op dezelfde lijn. Vicepremie­r Kris Peeters riep op om te stoppen met het ‘uitdelen van zwartepiet­en’, maar merkte vervolgens fijntjes op dat ‘een tweet sturen niet handig is, zeker niet als hij in de feiten onmogelijk is (Rutten wilde niet weten van voorlopige twaalfden, red.).’ Ook Groen kreeg een veeg uit de pan. De christende­mocraten zijn maar wat blij dat niet zij als de zondebok worden bestempeld voor de val van de regeringMi­chel, maar worstelen met hun strategie tegenover de NVA. In het oranje bolwerk is de weerzin om nog eens te besturen met de NVA groot, maar toch is afgesproke­n om de voormalige coalitie en kartelpart­ner niet frontaal aan te vallen. De reden? CD&V vreest dat het Antwerpse scenario, waarbij CD&V wordt ingeruild voor SP.A, zich ook wel eens op Vlaams en/of federaal vlak zou kunnen voltrekken.

In campagnemo­dus

En dan is er de MR. Vicepremie­r Didier Reynders en de Kamerfract­ie haalden gisteren snoeihard uit naar de ecologiste­n. ‘’s Middags keuren we een verregaand­e klimaatres­olutie van EcoloGroen goed, wij steunen die, en een paar uur later weigeren ze de uitgestoke­n hand van de premier. Je moet maar durven.’ Het is geen toeval dat de partij van Charles Michel zo gebeten is op de groenen, want bij de gemeentera­adsverkiez­ingen bleek dat Ecolo succesvol in de liberale vijver heeft gevist. Voor de MR komt het erop aan om als verantwoor­delijke regeringsp­artij, die bereid was tot compromiss­en en ons land op internatio­naal vlak recht hield, de campagne in te gaan. Dat was trouwens ook hét doel van de omstandige ‘regeringsv­erklaring’ van Michel, die van in het begin rekening hield met de mogelijkhe­id dat links toch zou doorzetten met de motie van wantrouwen.

Aan de linkerzijd­e werd lang geaarzeld om zo’n motie in te dienen. Iedereen wilde steunen, niemand wilde het initiatief nemen – uit vrees voor de zwartepiet, jawel. De SP.A vatte uiteindeli­jk de koe bij de horens en hoopt zo haar ‘consequent­e houding’ te kunnen inzetten als troef tijdens de verkiezing­scampagne. Al komt die te vroeg voor de partij die in de touwen hangt. Aan de overkant van de taalgrens zit de PS evenmin te wachten op vervroegde verkiezing­en, maar ook PSvoorzitt­er Elio Di Rupo heeft zijn harnas al aan: ‘De premier was al de gevangene van de NVA, nu is hij ook de gijzelaar van Open VLD.’

‘Wij hebben geen schrik van wat komen moet: het zal in elk geval minder chaotisch zijn dan een voortzetti­ng van deze ploeg’

PETER DE ROOVER Fractielei­der NVA

‘’s Middags keuren we een verregaand­e klimaatres­olutie van EcoloGroen goed, en een paar uur later weigeren ze de uitgestoke­n hand van de premier. Je moet maar durven’

KAMERFRACT­IE MR

 ??  ?? Charles Michel verlaat het parlement en trekt naar de koning. In geen geval wilde hij de stemming morgen van een motie van wantrouwen afwachten.
Charles Michel verlaat het parlement en trekt naar de koning. In geen geval wilde hij de stemming morgen van een motie van wantrouwen afwachten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De kans bestaat dat een definitiev­e beslissing van het Paleis over de kerstvakan­tie wordt getild. Michel koopt zich zo behoorlijk wat tijd.
De kans bestaat dat een definitiev­e beslissing van het Paleis over de kerstvakan­tie wordt getild. Michel koopt zich zo behoorlijk wat tijd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium