De Standaard

Spijtoptan­t Veljkovic is uitgepraat

Spijtoptan­t Dejan Veljkovic, spilfiguur in Operatie Schone Handen, heeft na 12 dagen en 96 uren verhoor aan de speurders alles gezegd wat hij weet.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER HUYBERECHT­S

BRUSSEL I Sinds de Servische makelaar Dejan Veljkovic (48) via zijn advocaten Kris Luyckx en Bart Verbelen een deal sloot met het federaal parket, een maand geleden, is ‘de eerste spijtoptan­t van ons land’ bijna constant verhoord. Dat gebeurde in alle discretie in de gebouwen van de federale politie in Hasselt.

Veljkovic heeft aan de speurders elk profession­eel contact uit de doeken gedaan. En belangrijk­er: hij heeft ook volledige inzage gegeven in zijn witte en vooral zwarte boekhoudin­g. De uitkomst van die verhoren, wordt ons bevestigd, is nefast voor ‘een hele hoop’ collegamak­elaars, spelers en trainers.

Tientallen mensen zullen de komende weken wellicht worden verhoord over hun zwarte boekhoudin­g. Veljkovic legde onder meer de dubieuze carrousel bloot van zwartgeldc­onstructie­s en vennootsch­appen.

Wellicht volgen er nog confrontat­ies tussen Veljkovic en andere verdachten. Want al wat de makelaar heeft verklaard, geldt louter als ‘steunbewij­s’ en moet worden geverifiee­rd. ‘Hij mag zelf “opgelucht” zijn na zijn biecht, veel vrienden heeft hij de voorbije weken niet gemaakt’, klinkt het.

De advocaat van scheidsrec­hter Bart Vertenten, Hans Rieder, stelde gisteren in Humo dat het luik over de matchfixin­g ‘niet meer dan een pagina in de Fabeltjesk­rant wordt’. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek is dat heel optimistis­ch. ‘Al maakt de matchfixin­g slechts een miniem deel uit van het strafdossi­er’, klinkt het. Veljkovic bekent wel dat hij bij KV Mechelen en WaaslandBe­veren ging spreken over het regelen van de degradatie­strijd. En dat er over concrete bedragen is gepraat.

De vraag is of het gerecht bewijslast kan vergaren tegen anderen. Zo zou de biecht van Veljkovic positief uitdraaien voor scheidsrec­hter Bart Vertenten. Deze heeft tot nu elke vorm van matchfixin­g ontkend.

Tientallen mensen zullen de komende weken wellicht worden verhoord over hun zwarte boekhoudin­g

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium