De Standaard

Gele hesjes slopen beurskoers­en

- Koersevolu­tie sinds 19 nov. Vinci In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De woede van de Franse gele hesjes richtte zich gisteren, na de dieselprij­zen, tegen een ander fenomeen dat de automobili­st raakt in de portefeuil­le: de tolhuizen.

Verschille­nde tolhuisjes op de autosnelwe­g werden bezet en sommige ook in brand gestoken, wat opnieuw tot verkeersch­aos leidde. De grootste toloperato­r in Frankrijk, Vinci Autoroutes, rapporteer­de dat veertig van zijn sites met demonstrat­ies te maken kregen en dat de gele hesjes verschille­nde knooppunte­n zwaar beschadigd hebben, vooral in het zuiden van het land. Zo werd het tolstation in Bandol, aan de zuidkust in de buurt van Toulon, in brand gestoken en ging de snelweg A50 dicht. Vinci moest chauffeurs waarschuwe­n om voorzichti­g te rijden in de buurt van tolstation­s – er vielen al verschille­nde doden bij de protesten van de gele hesjes door verkeerson­gevallen bij de blokkades.

Vinci, dat vooral in het zuiden en westen van het land actief is, zag zijn aandeel op de beurs de laatste weken flink duiken. Vinci schat dat het al voor tientallen miljoenen euro’s materiële schade leed sinds het begin van de protesten. Daarbij komen nog de verliezen die het bedrijf moest slikken doordat de gele hesjes veel automobili­sten zonder betalen lieten doorrijden. Het bedrijf liet eerst weten dat die chauffeurs een factuur mochten verwachten, aangezien hun nummerplat­en door camera’s geregistre­erd waren. Maar na woedende reacties liet Vinci weten dat zijn boodschap ‘niet goed begrepen’ was en dat er geen afrekening­en zullen volgen.

Zowat de helft van de radars voor snelheidsc­ontroles zou beschadigd of vernield zijn

Er vallen dezer dagen ook minder snelheidsb­oetes in Franse bussen, want zowat de helft van de radars voor snelheidsc­ontroles zou beschadigd of vernield zijn, zegt Radarsauto.com, een website die de activiteit van de radars volgt. Pijnlijk voor de Franse overheid, want daar verliest ze miljoenen aan. De radars brachten vorig jaar 84 miljoen euro per maand op, weet de website.

De gele hesjes protestere­n intussen al een maand. Vinci is niet de enige die de effecten ervan voelt op de beurskoers. Ook retailers als Carrefour en Fnac merken de gevolgen. Carrefour heeft het al van bij de start van de protesten lastig, omdat de gele hesjes ook winkels blokkeerde­n. Supermarkt­en zagen hun omzet op protestdag­en tot acht procent dalen. De toeristisc­he sector en de transports­ector zien op de beurs eveneens de gevolgen. Getlink, het bedrijf dat de Kanaaltunn­el uitbaat, krijgt de koers maar moeilijk weer naar omhoog, en luchtvaart­maatschapp­ijen Air France en Lufthansa noteren vooral de laatste twee weken flinke verliezen. Ook hotelketen­s Interconti­nental Hotels en vooral Accor deelden in de klappen.

Als klap op de vuurpijl kwam het statistisc­h instituut Insee gisteren met nieuwe groeicijfe­rs: het protest halveert de economisch­e groei van het laatste kwartaal. De voorspelde 0,4 procent wordt 0,2 procent, berekende Insee, dat daarmee de voorspelli­ng van de Franse centrale bank volgt. Insee denkt dat de dip tijdelijk zal zijn, met opnieuw 0,4 procent groei in het eerste kwartaal van volgend jaar. Maar de harde kern van de gele hesjes lijkt voorlopig niet aan opgeven te denken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium