De Standaard

ANOUCK HEULOT

- Klinisch psycholoog en coördinatr­ice hulpverlen­ing bij Pobos, adviescent­rum voor psychosoci­aal welzijn. Psychologe­n vragen zich vaak af wanneer andere belangen voorrang hebben op die van hun cliënten. De grijze zone dwingt hen tot een spagaat. © blg

Wat? Wie?

De Brugse priester die veroordeel­d werd voor schuldig verzuim bij zelfdoding, kent zijn straf. Zijn proces is niet alleen binnen de katholieke kerk met belangstel­ling gevolgd. Ook de medische beroepen worstelen met het onvoorwaar­delijke karakter van de vertrouwen­srelatie en de mogelijke consequent­ie van het verbreken van het beroepsgeh­eim. Kun je ooit in het belang van je cliënt het beroepsgeh­eim schenden? En zo ja, wanneer hebben ‘andere’ belangen voorrang op het belang van je cliënt? Een grijze zone die ook psychologe­n telkens weer dwingt tot een spagaat.

Het beroepsgeh­eim is een erkend publiek recht en dé basisvoorw­aarde voor een duurzame vertrouwen­srelatie tussen twee mensen. Essentieel maar complex, omdat dit beroepsgeh­eim eist dat de bewaarder ervan zorgvuldig­e keuzes maakt. Vaak met een zekere urgentie en weinig ruimte voor vergissing­en. Want, two’s company, three’s a crowd. Zodra het gedeeld is, is het geen geheim meer. Klinisch psychologe­n zijn bovendien opgeleid om die keuzes weloverwog­en te maken. Dat neemt niet weg dat die keuzes, net als bij de Brugse priester die zijn biechtgehe­im respecteer­de, verregaand­e maatschapp­elijke consequent­ies kunnen hebben die ook raken aan andere belangen.

De druk van de (mondige) cliënt, de betalende instanties en mogelijke sancties leiden tot veel vragen in de zorg en welzijnsse­ctor. Het aantal artikelen en netwerkdag­en over vertrouwel­ijkheid toont aan dat de kwestie brandend actueel is. De toenemende vraag van verzekeraa­rs, werkgevers en (in deze zaak) juridische instanties naar de inhoud van dossiers zet de verhouding­en op scherp.

Economisch­e logica

Vanuit een zuiver economisch­e logica kan je begrip opbrengen voor deze vraag. Werkgevers of verzekeraa­rs weten graag waarvoor ze betalen. En de werknemer die via zijn werkgever naar de psycholoog kan, ontvangt een mooi extralegaa­l voordeel. Maar als de verzekeraa­r of werkgever alleen nog wil betalen voor de behandelin­g van een posttrauma­tische stressstoo­rnis na een arbeidsong­eval als hij inzage krijgt in de attesten en verslagen van de hulpverlen­er, maakt de pure ratio plaats voor een deontologi­sch en vooral ethisch vraagstuk.

Een psycholoog die bijvoorbee­ld weet Wie een geheim bewaart, moet zorgvuldig­e keuzes maken. Want zodra het gedeeld is, is het geen geheim meer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium