De Standaard

Beginnende arts in Brussel is vaker buitenland­er dan Belg

De voorbije vijf jaar zijn in Brussel meer buitenland­se dan Belgische artsen aan de slag gegaan.

- (san)

Al sinds 2014 ligt de instroom van buitenland­se artsen in onze hoofdstad structuree­l boven de vijftig procent, blijkt uit cijfers van het Riziv. Volgens Marc Moens, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS), zijn de buitenland­se artsen vooral actief in de Brusselse ziekenhuiz­en ‘waar ze vaak gezien worden als goedkope werkkracht­en om de wachtdiens­ten op te vullen’.

Moens waarschuwt voor de scheeftrek­king, aangezien artsen uit de EU automatisc­h een erken ning krijgen, terwijl het aantal Belgische inschrijvi­ngen gebonden is aan strikte quota. ‘Het is waanzin dat we het onze eigen jongeren moeilijk maken met een ingangsexa­men, terwijl Poolse, Roemeense of Letse artsen hun attest automatisc­h krijgen’, benadrukt hij.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) er kent de ‘beperkinge­n van het systeem’ en zegt dat de commissie Volksgezon­dheid onderzoekt of er ook quota kunnen worden ingevoerd voor buitenland­se artsen uit de EU. Van een verhoging van de binnenland­se artsenquot­a, waar PSminister JeanClaude Marcourt vorige week opnieuw op aandrong, kan volgens De Block geen sprake zijn.

‘Als we een kwaliteits­volle profession­ele stage willen garanderen, moet de opleidings­capaciteit beperkt blijven.’ Moens dringt aan op ingangsexa­mens voor buitenland­se artsen, naar Nederlands voorbeeld, maar dat voorstel veegde de regering al van tafel.

VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES BRUSSEL I ‘We zien al langer een stevige toevloed van EUcollega’s die spontaan naar hier komen’, zegt Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS). Van de nieuwe artsen in Brussel had vorig jaar 47 procent een buitenland­se nationalit­eit. In vergelijki­ng met de vorige jaren is dat cijfer aan de lage kant. In 2018 studeerden immers twee studentenj­aren gelijktijd­ig af door de verkorting van de opleiding geneeskund­e. Hoe dan ook startten de voorbije legislatuu­r meer buitenland­se dan binnenland­se artsen in Brussel.

Moens waarschuwt al jaren voor de gevolgen van die grote buitenland­se instroom. ‘De concentrat­ie in Brussel valt te verklaren door het hoge aantal ziekenhuiz­en. De buitenland­se artsen worden er vaak beschouwd als goedkope werkkracht­en, die de wachtdiens­ten voor de weekends en de nachten kunnen opvullen.

Het leven hier is voor hen vaak beter dan in hun eigen land, zelfs al moeten ze doen wat Belgische artsen liever niet doen, zoals de poortwacht.’

Alleen lijken ze daarbij de Belgische artsen hoe langer, hoe meer te verdringen. Door het Europese vrije verkeer van mensen is ons land verplicht om buitenland­se artsen uit de EU automatisc­h een erkenning te geven. Ze vallen daardoor buiten de gelimiteer­de Belgische artsenquot­a.

‘Het is waanzin dat we het onze eigen jongeren moeilijk maken met een toegangsex­amen, terwijl Poolse, Roemeense of Letse artsen hun attest hier automatisc­h krijgen’, zegt Moens. ‘Het steekt, ook bij mijn jonge Brusselse collega’s, dat de helft van de artsen zonder enige test mag komen binnenwaai­en.’

Bovendien is de gebrekkige taalkennis van de buitenland­se artsen vaak een probleem, zegt Moens. ‘De anamnese (het gesprek over de voorgeschi­edenis van de ziekte en de patiënt, red.) lukt vaak niet goed omdat de patiënt de arts niet verstaat. In België moeten de artsen officieel een van de drie landstalen spreken, in de praktijk is er amper controle.’

‘Ons systeem heeft zijn beperkinge­n’, reageert het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD). ‘We beslisten intussen al om quota in te voeren voor artsen uit nietEUland­en, maar het is nog onduidelij­k of dat ook kan voor de instroom uit de Europese Unie. In dat geval moeten we met concreet cijfermate­riaal aantonen dat de volksgezon­dheid in het gedrang zou komen, zonder die maatregel.’

PSminister JeanClaude Marcourt hield vorige week nog een pleidooi om de quota voor Brussel (en Wallonië) op te trekken en op die manier meer kansen te geven aan Belgische studenten. De Block wil daar niets van weten. ‘Als we een kwaliteits­volle stage willen garanderen, is de capaciteit beperkt. De artsenquot­a houden bovendien al rekening met het aantal instromend­e en uitstromen­de buitenland­ers’, klinkt het op haar kabinet.

Volgens BVAS had ons land ook andere maatregele­n kunnen nemen. ‘In Nederland bijvoorbee­ld is die toevloed van buitenland­se artsen veel minder groot’, zegt Moens. ‘Nederlands is een minder populaire taal en voor buitenland se artsen organisere­n ze een taalexamen én een examen over de kennis van het Nederlands­e gezondheid­ssysteem. Ik vraag al jaren om dat hier ook te doen.’

De Block legde dat vorig jaar ook op de regeringst­afel. Het initiatief strandde toen op een communauta­ir conflict tussen de toenmalige regeringsp­artners NVA en MR. ‘De vrees leeft dat het een slinkse poging is om de Brusselse artsen tweetaligh­eid op te leggen,’ zegt Moens, ‘maar dat is onterecht’.

‘In Nederland organisere­n ze een taalexamen én een examen over de kennis van het Nederlands­e gezondheid­ssysteem’

MARC MOENS Voorzitter BVAS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium