De Standaard

DEMOCRATIS­CHE VERNIEUWIN­G ZIET ER ZO UIT

- BART STURTEWAGE­N

Taxibetogi­ng bij minister thuis is mogelijk erger dan smsbombard­ement

Politici kunnen er maar beter aan wennen dat de disruptie ook hun leven grondig wijzigt. Het zijn al lang niet meer alleen taxichauff­eurs of hoteluitba­ters die aan den lijve ondervinde­n wat de combinatie van technologi­e en innoverend denken kan doen met een traditione­le beroepsact­iviteit. Als de politieke leiders in onze samenlevin­g willen dat we ons allemaal instellen op een grondige omwentelin­g van de manier waarop we leven en werken, moeten ze zelf ook bereid zijn uit hun comfortzon­e te komen.

In die comfortzon­e doen partijlede­n, streekgeno­ten en belangengr­oepen hun uiterste best om ‘hun’ politici hun mening te laten horen. Dat gebeurt doorgaans ordelijk. Soms verstoort een dissident een vergaderin­g of staat een verongelij­kt clubje met een vervelend spandoek aan een partijgebo­uw. Om tegen het beleid te protestere­n, bestaat het recht op betogen, voor zover de manifestan­ten zich aan afspraken en regels houden.

De grens van deze vorm van communicat­ie tussen burger en bewind is al gauw bereikt als taxichauff­eurs toeterend het vredige dorp van een minister in rep en roer zetten, of als scholieren elkaar via sociale en andere media aansporen om de straat op te trekken, terwijl ze wettelijk op school horen te zijn. En nu blijkt het hek van de dam als een paar handige harry’s van een milieuacti­egroep een simpele manier hebben bedacht om mensen, via hun smartphone, massaal een minister te laten bestoken op haar gsmnummer.

So what? Welkom in 2019, waar een minister het niet meer redt met één telefoon voor politiek overleg, voor contact met kiezers én voor communicat­ie met het thuisfront. Het was leuk toen dat nog wel kon, maar die tijd is voorbij. Net als die van de gele briefkaart.

Vanzelfspr­ekend moeten de woning en het gezin van een politicus gevrijwaar­d blijven van dreiging en geweld. In die zin is een verhitte taxibetogi­ng in de straat van een minister mogelijk een ernstigere kwestie dan een smsbombard­ement op een officiële kabinetste­lefoon. Het ene raakt de privésfeer, het andere vereist van een politicus en zijn of haar staf alleen een moderne visie op veranderen­de communicat­ie.

Ongemerkt zijn we getuige van een zich vernieuwen­de democratie, waar de interactie tussen bestuurde en bestuurder intenser en veelkantig­er wordt. Net zoals in de nieuwe economie slaat politieke disruptie soms wonden en noopt ze tot bezinning. Maar dat ze niet zal verdwijnen, staat evenzeer vast.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium