De Standaard

Een duwtje in de rug voor de partijsold­aat

CD&V weer op de klimaatkaa­rt zetten en zichzelf als Antwerpse lijsttrekk­er in de kijker werken: daarvoor krijgt Koen Van den Heuvel 109 dagen.

- VAN ONZE REDACTEURS WIM WINCKELMAN­S SIMON ANDRIES

BRUSSEL I ‘Er is enorm veel positieve energie in Vlaanderen om het klimaatbel­eid te versnellen en te versterken. Laten wij als verantwoor­delijke politici die positieve energie nu eindelijk eens tot ons nemen.’ Vorige woensdag in het Vlaams Parlement, toen zijn voorgangst­er, Joke Schauvlieg­e, nog stevig in het zadel zat, sprak Koen Van den Heuvel zich al eens uit over het klimaat, en wel in ambitieuze zin. Hij sprak toen als CD&Vfractiele­ider en burgemeest­er van de fusiegemee­nte PuursSintA­mands. Nu krijgt hij als de nieuwe minister van Omgeving, Natuur en Landbouw welgeteld 109 dagen om die ambities waar te maken en CD&V op klimaatvla­k een nieuw gezicht te geven.

In die beperkte periode een nieuw Vlaams klimaatbel­eid vorm geven, is onmogelijk. Zelfs al was hij nu al de klimaatspe­cialist bij uitstek binnen zijn partij – quod non – dan ontbreekt daarvoor gewoonweg de tijd. Hooguit kan Van den Heuvel, die zijn carrière dertig jaar geleden begon op de studiedien­st van de Nationale Bank, de komende maanden de perceptie rond CD&V en klimaat proberen te keren en zichzelf beter in de markt zetten voor de naderende parlements­verkiezing­en van 26 mei.

Keuze voor zekerheid

Dat is ook een van de redenen waarom CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke voor Van den Heuvel koos. Zelf had die tot voor kort niet durven te hopen ooit minister te worden. Zijn partijgeno­ot en voormalige dorpsgenoo­t Kris Peeters zat namelijk in de weg. Maar Peeters verhuist na de verkiezing­en naar het Europees Parlement, waardoor de weg voor Van den Heuvel plots open ligt.

Na een lange interne discussie heeft de partij hem aangewezen als de nieuwe Antwerpse lijsttrekk­er voor het Vlaams Parlement. In die hoedanighe­id kan Van den Heuvel wel een duwtje in de rug gebruiken. In de belangrijk­ste kieskring van Vlaanderen moet hij het op 26 mei opnemen tegen onder meer NVAvoorzit­ter Bart De Wever. Dan is wat meer naamsbeken­dheid en de titel minister voor je naam geen overbodige luxe.

Van den Heuvel heeft zijn strepen in zijn partij en in het Vlaams Parlement wel al verdiend. In de fusiegemee­nte PuursSintA­mands haalde hij bij de voorbije verkiezing­en een absolute meerderhei­d van 51,7 procent met zijn

Wie is Koen Van den Heuvel?

lijst CD&VTeamkoen. Zijn positie als fractielei­der in het Vlaams Parlement was onbetwist, zijn parcours in de partij gewaardeer­d. Van den Heuvel onderhande­lde onder meer over het luik Financieri­ngswet in de jongste staatsherv­orming.

Een keuze voor Van den Heuvel is dus een keuze voor zekerheid. Een groot deel van zijn tijd zal gaan naar de parlementa­ire behandelin­g van de decreten die nog in de pijplijn zitten. Het gaat dan vooral om decreten op het vlak van ruimtelijk­e ordening (Instrument­endecreet, Bosdecreet, Bestemming­sneutralit­eit van Windmolenp­arken en het decreet Woonuitbre­idingsgebi­ed), een van de belangrijk­ste domeinen waarop klimaatvoo­ruitgang mogelijk is.

Met zijn ervaring en goede contacten met de fractielei­ders van de andere regeringsp­artijen is Van den Heuvel goed geplaatst om die dossiers door het Vlaams Parlement te loodsen. Zeker zijn relatie met de Mechelse burgemeest­er en Open VLDfractie­leider Bart Somers is uitstekend. Tegenover die andere coalitiepa­rtner, de NVA, staat Van den Heuvel kritischer.

Meer smoel

De partij meer smoel geven op klimaatvla­k, een smoel die fel gehavend uit de affaireSch­auvliege kwam, zal moeten gebeuren in dossiers die hij voorbereid­t voor de volgende minister. De invoering van statiegeld op plastic verpakking­en, bijvoorbee­ld, een dossier van Schauvlieg­e dat in de hui

Tot voor kort had Van den Heuvel niet durven te hopen ooit minister te worden. Zijn voormalige dorpsgenoo­t Kris Peeters zat in de weg

dige Vlaamse keerd raakte.

Van den Heuvel is geen groene jongen, CD&V mikt met hem vooral op bestuurlij­ke geloofwaar­digheid en ‘redelijkhe­id’. Maar zijn visie op een aantal gevoelige dossiers is wel duidelijk. Zo noemde hij het Uplacedoss­ier ooit ‘een uitloper van een beleid dat in het verleden werd gevoerd’.

CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke loofde bij zijn voorstelli­ng niet toevallig zijn ‘praktisch idealisme’. Zelf benadrukte Van den Heuvel tot vervelens toe dat ‘samenwerke­n het sleutelwoo­rd is’. Daarin zit ook een echo van Schauvlieg­es beleid dat natuur en landbouw wou verzoenen. regering geblok

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium