De Standaard

De smscampagn­e in 3 vragen

-

Is dit stalking?

Nee, zeggen verschille­nde experts privacyrec­ht. Dat zou pas het geval zijn als een individu meerdere sms’jes of mails naar de ministers had gestuurd met de intentie te pesten of overlast te veroorzake­n. Hier gaat het om duizenden mensen die elk een sms, email en/of tweet hebben gestuurd.

Kunnen de ‘gebombeerd­e’ ministers dan geen klacht indienen?

Toch wel. Jos Dumortier, professor ICT en gegevensbe­schermings­recht aan KU Leuven, wijst op artikel 145, paragraaf 3bis in de wet op de elektronis­che communicat­ie in het Belgische strafwetbo­ek. Dat bepaalt dat een persoon ‘die een elektronis­ch communicat­ienetwerk gebruikt om overlast te veroorzake­n’ kan worden bestraft met een geldboete van 50 tot 300 euro en een celstraf van vijftien dagen tot twee jaar. ‘Maar ook de intentie telt’, zegt Dumortier. ‘Over een persoon die een sms stuurt of een organisati­e die oproept om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde, kan de rechter oordelen dat die niet de intentie had om overlast te veroorzake­n.’

Is de actie aanvaardba­ar?

‘Je zit hier op de grens van recht en ethiek’, stelt Paul De Hert, professor privacyrec­ht aan de VUB. ‘Druk zetten op beleidsmen­sen is aanvaardba­ar, maar ook politici hebben recht op een privéleven. Het behoort niet tot de aanvaardba­re regels om in hun privémailv­erkeer te interferer­en, of om voor de privéwonin­g te betogen.’ (vsa, vhn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium