De Standaard

Eerst brokkelden de pilaren af, dan de CVP-staat ‘De boeren zijn steeds CD&Vgezind geweest maar wij hebben de boeren ook altijd goed behandeld’

De tijd dat de ‘sociale organisati­es’ het mooie weer maakten bij CD&V, is voorbij. Door de individual­isering vechten de standen om hun relevantie. Maar het is geen toeval dat twee van de drie Vlaamse CD&Vministers het vertrouwen hebben van Beweging.net.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

‘Joke Schauvlieg­e als een trekpop van de Boerenbond? Wat een simplisme’

BRUSSEL I De voormalige minister van Milieu had alvast één voordeel: Joke Schauvlieg­e kreeg steun van zowel Beweging.net als van de Boerenbond. Maar wat zegt dat over een politicus? En wat betekenen die standen nog in de 21ste eeuw? Als restanten van de geschieden­is spelen ze af en toe op, bepaalde mythes blijven hardnekkig. Maar de relatie en de invloed veranderde­n fundamente­el.

De drie standen –arbeiders, zelfstandi­gen, boeren– zijn onlosmakel­ijk verbonden met de ontstaansg­eschiedeni­s van de Katholieke Partij. De aartsvader­s van de CVP (in 2001 vervelde de partij naar CD&V, red.) verkozen net na de oorlog een unitaire ledenparti­j, waarbij ze de invloed van de standen knipten. Het personalis­me werd de ideologie, met het evangelie als inspiratie­bron. Voortaan moest een partijlid niet eerst lid zijn van een stand.

Het Algemeen Christelij­k Werklieden­verbond ondersteun­de de nieuwbakke­n partij onmiddelli­jk. Eigenlijk blijft dat tot vandaag de rode draad. In de Vlaamse regering behoren Hilde Crevits en Jo Vandeurzen tot de arbeidersv­leugel, net als de meerderhei­d van de parlements­leden. Het Nationaal Christelij­k Middenstan­dsverbond (NCMV) en de Boerenbond waren terughoude­nder.

Twee bazen

Aanvankeli­jk liep de samenwerki­ng gesmeerd. De koningskwe­stie (1950) en de schoolstri­jd (1958) creëerden een gezamenlij­ke vijand. Toen de socioecono­mische vraagstukk­en de bovenhand kregen, werd het lastiger. Meteen moest de CVPleiding inzetten op een partijprog­ramma. Een ‘Agendacomm­issie’ bracht de tenoren van de drie standen samen met de partijleid­ing om de lijnen uit te zetten. Het waren de hoogdagen van de CVPstaat. Percentage­s van 40 procent en meer waren doodgewoon.

Voor de standen bleef dat belangrijk. Er mochten dan wel meningsver­schillen zijn, men moest sowieso bij de CVP zijn om de wensen in vervulling te zien gaan. De Agendacomm­issie legde ook de electorale verhouding­en vast, ieder stuurde zijn vertegenwo­ordigers. Elk parlements­lid diende twee bazen.

Gaandeweg groeide het aandeel van de standeloze­n. Maar die kregen hun carrière niet cadeau. Kamerlid en voormalig minister van Landbouw Eric Van Rompuy: ‘Ik herinner me de lijsten voor de Europese verkiezing­en van 1985. De eerste was een ACW’er, de tweede een NCMV’er, de derde kwam van de Boerenbond, de vierde was opnieuw een ACW’er en de vijfde was ik. Ik raakte niet verkozen.’

Wie politieke ambitie had, bood zich daarom bij een stand aan. Wilfried Martens en JeanLuc Dehaene zijn gekende voorbeelde­n, allebei trokken ze naar het ACW. Ook het omgekeerde gebeurde, de standen gingen actief op zoek naar talent. Voormalig CD&Vvoorzitte­r Etienne Schouppe (ACW): ‘Al die organisati­es hadden plaatselij­ke antennes. Voor hen kwam het eropaan om talent zo snel mogelijk de Rubicon te laten oversteken. Hun carrière lag meteen vast tot hun pensioen.’

Helende preek

Dit alles leidde tot de typische enerzijdsa­nderzijdsb­enadering van de christende­mocraten. Steevast moest de voorzitter de kerk in het midden houden, waarbij linker en rechtervle­ugel naar een evenwicht zochten. Daarbij hielp de C als verbindend element. Als men er socioecono­misch niet uitkwam, kon een preek over de gezamenlij­ke waarden alles helen.

De ontkersten­ing en de individual­isering brachten het model zware klappen toe. Van een standenpar­tij evolueerde de CVP naar een zuilenpart­ij. Standen transforme­erden zich tot dienstverl­enende bedrijven met allerlei vertakking­en en nevenactiv­iteiten, zoals eigen banken, reisorgani­saties … Socioloog Luc Huyse had het over ‘politieke concerns’, netwerken die elkaar ondersteun­den om hun politieke slagkracht te bundelen.

De topmensen van die concerns hadden onmiddelli­jke toegang tot de toppolitic­i van CVP. Legendaris­ch blijft het verhaal over de manier waarop premier Martens in het Ardense dorpje Poupehan het herstelbel­eid met de top van het ACW (vakbond, ziekenfond­s en bank) voorbereid­de en doordrukte.

Rond de eeuwwissel­ing kwam er een belangrijk­e cesuur. Voor het eerst in veertig jaar verzeilde de CVP in de oppositie. De klassieke standenorg­anisaties begrepen dat de kamers gelucht moesten worden. Hun belangen konden en moesten ook door andere partijen gediend worden. Het ACW trok naar Groen met haar sociale eisenbunde­l, tevergeefs.

Gesneuveld­e ‘C’

Het NCMV gooide het over een andere boeg. Ze verbrak de structurel­e banden met CD&V. De organisati­e was al verveld tot Unizo, waarbij de ‘C’ oneervol sneuvelde. Toenmalig topman Kris Peeters vond het belangrijk dat de boodschap door alle partijen gehoord werd. Pittig detail, Peeters sloot toen uit dat hij ooit in de politiek zou stappen. ‘Ondernemer­s willen dat je voor hen rijdt. Tegelijk opkomen voor hen én voor een partij kan niet meer,’ vertelde hij toen aan De Standaard.

De Boerenbond reageerde furieus op het beleid van minister van Landbouw Vera Dua (Groen) en organi

ETIENNE SCHOUPPE Voormalig CD&Vvoorzitte­r

seerde onder meer de betoging waarin ook Schauvlieg­e meeliep. Na het vertrek van Dua nam CD&V de landbouwpo­rtefeuille over, om die niet meer af te staan. Van Rompuy: ‘De boeren zijn steeds CD&Vgezind geweest, maar wij hebben de boeren ook altijd goed behandeld.’ Ook Schouppe ziet de boeren en de Boerenbond als goede bondgenote­n. ‘Het is een kleine maar trouwe groep.’

Nu is het politieke klimaat helemaal anders. Parlements­leden moe ten hun stem verdienen, bij een bepaalde stand horen volstaat niet meer. Ook de standen zelf worstelen met teruglopen­de ledencijfe­rs, als gevolg van de individual­isering. Van Rompuy wijst op Tinne Rombouts en Lode Ceyssens, allebei hebben ze de steun van de Boerenbond. Maar ze komen uit regio’s waar de landbouw nog belangrijk is. ‘Hun affiliatie is in de eerste plaats met de eigen kiezers.’

Oude demonen

De invloed van de standen nam gestaag af. Van Rompuy wijst op de kritiek die Unizo openlijk op de regering uitoefende: ‘Dat was vroeger ondenkbaar, met het NCMV.’ Schouppe herinnert aan de boodschap van Peter Wouters (Beweging.net). Die veegde de vloer aan met het systeem van pensioensp­aren. Schouppe: ‘Niet alleen is de cohesie binnen Beweging.net een stuk minder, het is ook niet langer evident dat Beweging.net de CD&V steunt. Maar het is evenmin evident dat CD&V hun eisen overneemt’. Ook de harde kritiek van ACVkopman Marc Leemans wijst op veranderde zeden.

De liefde mag dan bekoeld zijn, toch strijdt CD&V nog voor dat oude ACWpubliek. Meer bepaald in het Arcodossie­r, de investerin­gspoot van de beweging die de vingers brandde aan de bankencris­is. Honderden miljoenen verdwenen na het faillissem­ent van Dexia, duizenden spaarders zagen hun geld in rook opgaan. CD&V blijft ijveren voor een schadeloos­stelling. Andere partijen hekelen dat ‘cliëntelis­me’.

Onderzoek van de Universite­it Gent (2013) wees uit dat de helft van de CD&Vleden zich toen nog tot een stand bekende, zeker onder de ouderen. Een kwart van de leden beschouwde zich als ACW’er, de middenstan­d en de boerenbond haalden elk zowat 11 procent. De conclusie van de onderzoeke­rs: ‘CD&V is uitgegroei­d tot een relatief standeloze partij met andere klemtonen (Vlaamsgezi­nd, brede volksparti­j, niet gelovigen).’

Af en toe spelen nog wat oude demonen op. Eind 2017 eiste de Limburgse CM dat haar leden alleen op een CD&Vlijst zouden staan. De partij zette meteen de puntjes op de i. Ook het blad Visie van Beweging.net lanceert bijna alleen CD&V’ers. Zelfs in het parlement kunnen nog steeds lijstjes gemaakt worden: de linkerzijd­e behoort veelal tot Beweging.net, de rechterzij­de is standeloos of verdedigt het programma van Unizo. Occasionee­l vinden we een Boerenbond­er.

Te klein

Soms klinkt er kritiek op die teloorgang. ‘Wie vertegenwo­ordigen die standeloze CD&V’ers nog?,’ vroeg CMbaas Marc Justaert zich ooit af. De partij is alvast te klein geworden om de mandataris­sen netjes over alle standen te verdelen. Van Rompuy: ‘Met nog geen twintig procent kan CD&V haar synthese ook niet meer opdringen, regeringen worden niet door ons gedomineer­d.’ Schouppe trekt een gelijkaard­ige conclusie. ‘Schauvlieg­e als een trekpop van de Boerenbond? Wat een simplisme. Vooral de andere coalitiepa­rtners reden haar in de wielen.’

ERIC VAN ROMPUY Voormalig minister van Landbouw

 ?? © Rhonald Blommestij­n ??
© Rhonald Blommestij­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium