De Standaard

Almaar zenuwachti­ger over groen prijskaart­je

Ambitieuze klimaatpla­nnen splijten de Nederlands­e regering. Geert Wilders en Thierry Baudet spinnen garen bij klimaatsce­pticisme.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Geeft de Nederlands­e regering het voorbeeld over hoe een ambitieus klimaatbel­eid op de sporen gezet moet worden? Op het eerste gezicht wel. Rutte III deed tot nog toe alle noodzakeli­jke stappen. Eerst schreef ze in het regeerakko­ord dat Nederland tegen 2030 zijn uitstoot van broeikasga­ssen moet halveren. Daarmee voldoet ze aan de eisen van het klimaatakk­oord van Parijs. Dat doel werd ook vastgelegd in een klimaatwet, zodat het niet snel van tafel geveegd kan worden.

Vervolgens bracht ze alle betrokken partijen – van burgers over vakbonden tot industrie – samen rond klimaattaf­els. Zij dokterden plannen uit en die worden nu ‘doorgereke­nd’ door het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgevi­ng. Begin maart komen ze met een rapport over onder andere de kostprijs.

Maar ondertusse­n zit het spel al weken op de wagen. Rutte III, een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie, is verworden tot een kibbelkabi­net en het ambitieuze klimaatpla­n fungeert steeds meer als een splijtzwam tussen de rechtse partijen (VVD en CDA) en de linkse (D66 en ChristenUn­ie). Vooral de VVD van premier Rutte wordt almaar zenuwachti­ger over het prijskaart­je dat aan die radicale energietra­nsitie hangt. De partij ziet een CO2taks voor de industrie snel dichterbij komen en gaat almaar harder op de rem staan.

Klimaatdra­mmer

In de figuur van Klaas Dijkhoff, de liberale fractielei­der in de Tweede Kamer, hebben ze bovendien de geknipte spreekbuis om al hun bedenkinge­n fors te formuleren. Daarvoor gebruikt hij bij voorkeur De Telegraaf, de krant zich graag profileert als de spreekbuis van nuchter Nederland. Toen Dijkhoff twee weken geleden zei dat deze regering nooit alle klimaatmaa­tregelen zal uitvoeren en de partijleid­er van D66 wegzette als een ‘klimaatdra­mmer’, was een regeringsc­risis – of op zijn minst een crisette – een feit. Dijkhoff moest het komen uitleggen in de Tweede Kamer. Om nog wat meer olie op het vuur te gooien – of wilde hij de gemoederen wat laten bedaren? – stuurde hij aanvankeli­jk zijn kat. Afgelopen dinsdag kwam hij alsnog opdagen en temperde hij zijn toon.

De crisette is dus bezworen – voorlopig althans – want het klimaatbel­eid blijft ‘een van de breekbaars­te vaasjes in de porseleink­ast van het kabinetRut­te III’, aldus de Volkskrant. De VVD staat immers niet alleen met haar bekommerni­s dat het ambitieuze klimaatbel­eid betaalbaar moet blijven. Ook het CDA is er allesbehal­ve gerust op. Deze week publiceerd­en de twaalf CDAlijsttr­ekkers voor de Provincial­e Statenverk­iezingen – de Nederlande­rs moeten op 20 maart naar de stembus – een open brief in – jawel – De Telegraaf waarin ze soortgelij­ke bekommerni­ssen formuleren. Ze vinden dat Nederland niet moet doorslaan in de ambitie om de CO2uitstoo­t te verlagen. ‘Het kan niet zijn dat wij voor veel geld de problemen van andere landen oplossen en de concurrent­iepositie van onze bedrijven verzwakken.’

Einde voor Rutte?

Dat Rutte III nog niet gekapseisd is, heeft ook te maken met die naderende verkiezing­en. De vier partijen kunnen het zich op dit moment niet veroorlove­n de regering te laten vallen, want de prijs die ze er op 20 maart voor moeten betalen, wordt nog groter. De peilingen ogen nu al niet rooskleuri­g. De twee uiterstrec­htse partijen, de PVV van Geert Wilders en Forum voor Democratie van Thierry Baudet, zouden samen bijna een kwart van de stemmen halen. Nooit eerder scoorde uiterstrec­hts zo goed.

Volgens TomJan Meeus, politiek columnist van NRC, plukken vooral zij de vruchten van het aanhoudend­e gekibbel in het kabinet. Zeker Baudet speelt openlijk de kaart van het klimaatsce­pticisme. ‘Het meest ontnuchter­ende feit is dat links in peilingen, ondanks alle linkse successen, erg beperkte winst ten opzichte van 2017 boekt, terwijl Wilders en Baudet uitbundig profiteren van de sores van de VVD in Rutte III. Links beheerst het debat, maar de kiezer neemt (voorlopig) een scherpe bocht naar rechts.’

De impact van die Provincial­e Statenverk­iezingen mag niet onderschat worden. Op basis daarvan wordt de Eerste Kamer samengeste­ld en de kans is groot dat Rutte III daar zijn krappe meerderhei­d verliest. Doortasten­d beleid voeren wordt dan erg moeilijk. De verleiding om dan maar de handdoek in de ring te gooien, zal zeker groter worden.

Volgens peilingen zouden de twee uiterstrec­htse partijen, de PVV en Forum voor de Democratie, samen bijna een kwart van de stemmen halen

 ?? © Peter Hilz/hh ?? Doortasten­d klimaatbel­eid stuit bij veel Nederlande­rs op verzet. Vooral windmolens moeten het ontgelden.
© Peter Hilz/hh Doortasten­d klimaatbel­eid stuit bij veel Nederlande­rs op verzet. Vooral windmolens moeten het ontgelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium