De Standaard

Deense jehova in Rusland veroordeel­d

Een Russische rechter veroordeel­de een Deense Jehova’s getuige tot zes jaar strafkamp. De strenge straf verontrust de 175.000 jehova’s in Rusland.

- De Deense veroordeel­de

AMSTERDAM I Jehova’s getuige Dennis Christense­n werd in mei 2017 door gewapende agenten van de oproerpoli­tie in de boeien geslagen toen hij een bijbelsess­ie in zijn gemeente leidde. Gisteren, na bijna twee jaar voorarrest, hoorde de Deense Jehova’s getuige zijn vonnis: zes jaar strafkamp wegens extremisme. Christense­n, een timmerman die met zijn Russische vrouw in de stad Orjol woont, is de eerste jehova die wordt veroordeel­d op grond van een recente wet die de Jehova's getuigen als extremisti­sche organisati­e bestempelt.

De geloofsvri­jheid van de naar schatting 175.000 Russische jehova’s staat al jaren onder druk. Maar sinds de autoriteit­en de beweging in 2017 verboden, neemt hun vervolging ernstige vormen aan. In het hele land werden afdelingen gesloten en tientallen gelovigen gearrestee­rd. Volgens de staat vormen de gelovigen een bedreiging voor de ‘burgerrech­ten en de openbare orde en veiligheid’.

Deportatie naar Siberië

Critici en mensenrech­tenorganis­aties stellen dat het harde optreden tegen religieuze minderhede­n voortkomt uit de almacht van de orthodoxe kerk. Ook zou het pacifisme van de jehova’s indruisen tegen de patriottis­che en militarist­ische regeringsl­ijn van president Poetin. In het geval van Christense­n werd zijn vervolging aangejaagd door een plaatselij­ke proPoetinb­eweging die strijdt tegen ‘sektes’.

De rechter verwijt Christense­n dat hij zijn activiteit­en voortzette in de wetenschap dat deze verboden waren. De Deen zelf ontkent iedere schuld en beroept zich op zijn vrijheid van godsdienst. Volgens zijn advocaat is Christense­n als buitenland­er aangepakt om een voorbeeld te stellen.

Jehova’s getuigen is een christelij­ke beweging die wereldwijd ruim acht miljoen leden telt. Jehova’s zijn pacifisten en weigeren daarom dienst te nemen in het leger. Om die redenen werden ze in verschille­nde landen vervolgd.

Maar in Rusland en de voormalige SovjetUnie kregen jehova’s het extreem hard te verduren. In 1951 liet Stalin 9.000 Jehova’s getuigen naar Siberië deporteren omdat hun leer in strijd zou zijn met de Sovjetideo­logie. In 1996 werden de Russische jehova’s erkend als slachtoffe­rs van het stalinisme. Dat verhinderd­e de Russische overheid niet om ze het leven zuur te maken.

In de Russische grondwet is de vrijheid van godsdienst vastgelegd. Maar Rusland kent ook een wet die ‘extremisti­sche’ uitingen verbiedt. Die wet is zo ruim geformulee­rd dat niet alleen een oproep tot geweld kan worden vervolgd, maar ook het

Huiszoekin­gen en intimidati­e zijn schering en inslag, velen vluchtten naar het buitenland

zaaien van ‘religieuze tweedracht’.

Zwarte lijst

Op de zwarte lijst van verboden ‘extremisti­sche’ literatuur staan tientallen werken die zijn uitgegeven door Jehova’s getuigen. Het verbod op extremisti­sche literatuur is de afgelopen jaren gebruikt om verschille­nde lokale Jehovaafde­lingen te sluiten. Medewerker­s van de politie en de geheime dienst FSB vielen religieuze centra binnen en ontdekten daar verboden geschrifte­n. Volgens de Jehovageme­enschap werden die geschrifte­n er door de autoriteit­en zelf neergelegd. ‘We hebben videomater­iaal waarop te zien is hoe een agent een boekje van onder zijn kogelvrije vest vandaan haalt.’

Advocaten van Russische jehova’s kondigen nu al aan dat ze de veroordeli­ng van Christense­n en mogelijke toekomstig­e veroordeli­ngen zullen aanvechten bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsbur­g. (nrc)

 ?? © afp ?? Dennis Christense­n.
© afp Dennis Christense­n.
 ?? © afp ?? veel gevatter en energieker
© afp veel gevatter en energieker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium