De Standaard

Ocasio-Cortez zet Abrams in de schaduw

Zelfs toen Alexandria OcasioCort­ez nog niets had gezegd, was haar verzet tegen Trump, die ze eerder al een racist heeft genoemd, zonneklaar.

-

BRUSSEL I Donald Trump staarde in een zee van wit, toen hij voor de derde keer de ‘State of the Union’ uitsprak. De Democratis­che vrouwen in het Congres droegen wit als knipoog naar de strijd van de suffragett­es voor het vrouwenste­mrecht. Meer nog dan een verwijzing naar die historisch­e strijd voor vrouwenrec­hten leek daarin een belofte aan Trump te schuilen over de zware oppositie die zij nog tegen hem zullen voeren.

Te midden van die witte golf Democratis­che Congresvro­uwen zoog de New Yorkse latina Alexandria OcasioCort­ez (29) de aandacht naar zich toe. OcasioCort­ez is het jongste lid van het Huis van Afgevaardi­gden en is in november voor het eerst verkozen. Eerder werkte ze mee aan de campagne van Bernie Sanders. Zelfs toen ze niets hardop zei, was haar verzet tegen Trump zonneklaar.

‘Hij had geen plan’

Na afloop van Trumps toespraak sprak het parlements­lid uit de volkswijk The Bronx voor de camera van MSNBC haar afkeuring ook woordelijk uit. ‘De president had geen plan. Ik hoorde geen plan om de kosten van gezondheid­szorg te drukken. Ik hoorde geen plan om de opioïdencr­isis in dit land aan te pakken. Ik vroeg me de hele tijd af: is dit nu een campagnebi­jeenkomst of een State of the Union?’

OcasioCort­ez sprak met zoveel pit dat haar repliek op Trumps speech een stuk gevatter en energieker overkwam dan de tien minuten durende reactie van Stacey Abrams, de Democrate uit Georgia die de eer had gekregen om officieel namens de partij te reageren.

Abrams had harde kritiek op Trumps migratiebe­leid, dat ‘kinderen in kooien opsluit en families uit elkaar rukt’ en stelde scherp dat een humaan grensbelei­d niet gelijk staat aan een pleidooi voor open grenzen (zoals Trump de Democraten vaak onterecht verwijt).

‘Ik vroeg me de

hele tijd af: is dit nu een campagnebi­jeenkomst of

een State of the Union?’

ALEXANDRIA OCASIOCORT­EZ Democratis­ch Congreslid

De Democrate uit Georgia stipte aan dat ze maaltijden had uitgedeeld aan federale werknemers die door de shutdown tijdelijk zonder loon hadden gezeten. Ze pleitte voor een lagere, meer betaalbare gezondheid­szorg voor iedereen en vertelde dat ze zichzelf steeds dieper in de schuld had gestoken om de medische zorgen voor haar vader, die aan prostaatka­nker leed, te betalen.

Sympathisa­nten van Trump en van de Republikei­nse partij lustten Abrams’ woorden niet. Op Youtube reageerden ze dat haar reactie een flauwe, voorgekauw­de opsomming van Democratis­che partijstan­dpunten leek. Sommigen namen het niet dat haar boodschap vooraf opgenomen leek en verweten haar dat ze niet reageerde op wat de president zojuist had gezegd. (iro) Alexandria OcasioCort­ez’ repliek kwam dan de reactie van Stacey Abrams. over

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium