De Standaard

Stofzuiger­kunst

- DESALNIETT­EMIN GEERT VAN DER SPEETEN

Ivanka Trump figureert nu ook in een kunstwerk. Een lookalike van de dochter van de Amerikaans­e president gaat dezer dagen in de Flashpoint Gallery in Washington aan de slag met de stofzuiger. Met een smile moedigt ze bezoekers aan om nog wat broodkruim­els te gooien, ‘zodat ze opnieuw elegant kan schoonmake­n’.

Ivanka vacuuming, zo heet het werk. De Amerikaans­e artieste Jennifer Rubell koos niet voor niets een beroemdhei­d als clichérolm­odel. Ivanka Trump belicht volgens haar ‘een bijna komisch aantal van vrouwelijk­e identiteit­en’. Ze is al ‘dochter, vrouw, moeder, zus, model, werkende vrouw en blondine.’

De performanc­e kreeg al bakken kritiek, onder meer van Ivanka zelf. ‘Vrouwen kunnen ervoor kiezen om elkaar aan te vallen of om elkaar te steunen’, zo liet ze droogjes weten op Twitter. ‘Ik kies voor het laatste’. Ook Donald Trump jr. was not amused. Hij noemde het werk ‘een seksistisc­he aanval’.

Stofzuiger­s spelen een niet onbelangri­jk bijrolletj­e in de hedendaags­e kunst. Al sinds 1994 maakt de Dual cyclone vacuum van James Dyson deel uit van de collectie van het Moma in New York. In een videowerk ging de Amerikaans­e kunstenare­s Kathryn Cornelius ooit het strand te lijf met een stofzuiger. Talrijk zijn ook de pijnlijke anekdotes over poetsploeg­en die bezem, blik of stofzuiger bovenhaald­en en daarbij – puur per ongeluk – kunst van Joseph Beuys of Damien Hirst in de vuilbak kieperden.

Maar de beroemdste stofzuiger­s in de kunst zijn die van Jeff Koons. Als knipoog naar de popart presenteer­de hij in een vroeg werk uit de jaren 80 twee blinkende Hoovers op een sokkel in een vitrine.

Koons verhief banaliteit tot kunst. Of zoals hij het zelf formuleerd­e: ‘tot een statement over het bestaan, de menselijke conditie, Kierkegaar­d en Sartre, je eigen plaats in het universum en de zin van alles.’ Daar kan een presidents­dochter toch alleen maar trots op zijn?

Donald Trump jr. noemde het werk ‘een seksistisc­he aanval’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium