De Standaard

‘Tijd om mijn oude liefde weer op te pakken’

Vanaf 1 september is Peter Vandermeer­sch niet meer de hoofdredac­teur van NRC. Hij gaat nog wel voor de krant schrijven, als correspond­ent in Parijs.

- DOMINIQUE DECKMYN, VALERIE DROEVEN

‘Ik ben hier begonnen met het idee dat ik dit vijf jaar zou doen’, zegt Vandermeer­sch telefonisc­h. ‘Het zijn er uiteindeli­jk negen geworden. Tien jaar is het maximum, vind ik, voor een hoofdredac­teur.’

Bij De Standaard bleef Peter Vandermeer­sch nog iets langer aan het roer: elf jaar, van 1999 tot 2010. Eerder was hij er onder meer correspond­ent in Frankrijk, een rol waar hij nu bij NRC naar terugkeert.

Onopgemerk­t zal de passage van Peter Vandermeer­sch in Nederland niet voorbij zijn gegaan. Hij verhuisde de krant van Rotterdam naar de Amsterdams­e binnenstad, en switchte van broadsheet naar tabloidfor­maat.

‘NRC is veel meer zichtbaar geworden’, zegt professor mediastudi­es Mark Deuze van de Universite­it van Amsterdam. ‘Vandermeer­sch is ook een heel zichtbare hoofdredac­teur, meer dan gelijk welke andere in Nederland’. Daarmee verwijst Deuze vooral naar zijn vele passages in het actualitei­tsprogramm­a De wereld draait door.

Was Vandermeer­sch extern altijd de vlotte en gedreven ambassadeu­r van zijn krant, intern wilde zijn confronter­ende stijl wel eens botsen met de omgangsvor­men die de redactie gewend was. ‘Vandermeer­sch heeft aan ons moeten wennen, en wij aan hem’, zegt Jan Benjamin, chef media bij NRC, daarover. Onder zijn hoofdredac­teurschap werd het experiment NRC Next teruggesch­roefd: de redacties van NRC Handelsbla­d en NRC Next werden samengevoe­gd. NRC Nexthoofdr­edacteur Rob Wijnberg vertrok eind 2012 om zijn ideeën elders te realiseren – wat resulteerd­e in het succesvoll­e journalist­ieke project De Correspond­ent. Eind 2014 werd NRC Media een onderdeel van Mediahuis, en NRC dus een zusterkran­t van De Standaard.

Digitaal antwoord

Van De Standaard mag worden gezegd dat Vandermeer­sch de krant ingrijpend modernisee­rde – bij zijn aantreden stonden de letters ‘AVVVVK’ nog op elke frontpagin­a. Bij NRC was zijn journalist­ieke impact minder groot, maar hij hielp de krant wel aan een digitale strategie. ‘In 2010 was de vraag hoe we geld moesten verdienen aan het digitale’, zegt Benjamin. ‘Het is de verdienste van Vandermeer­sch dat we daar nu een antwoord op hebben’. De vrije val van het aantal abonnement­en stabilisee­rde door in te zetten op digitale abonnement­en. De volgende hoofdredac­teur kan dan ook in veel betere omstandigh­eden aantreden, zegt Benjamin: ‘Alles staat er, journalist­iek en economisch. Het is niet nodig om nu een totaal andere koers te varen’.

‘Maîtresse’

Vandermeer­sch vertrekt naar eigen zeggen ‘omdat het heel goed gaat met NRC’. ‘Ik kan de krant met een gerust hart achterlate­n. Net als bij mijn vertrek bij De Standaard negen jaar geleden zeg ik aan mijn opvolgers dat ze alles wat ik gedaan heb in vraag moeten stellen. Dat is alleen maar gezond’. Hij blijft nog aan Peter Vandermeer­sch: ‘Ik kan de krant met een gerust hart achterlate­n.’

MARK DEUZE

Professor Mediastudi­es, Universite­it van Amsterdam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium