De Standaard

Voor de afname wordt gewezen op de warme zomer en de Wereldbeke­r voetbal in Rusland

- Dikke hit: ‘Bohemian rhapsody’.

wel met ongeveer 3,3 procent in vergelijki­ng met recordjaar 2017. Dat blijkt uit cijfers van de koepel van Europese cinema’s, Unic.

Eigen films eerst

Voor de daling wordt gewezen op de warme zomer en de Wereldbeke­r voetbal in Rusland, met vier Europese landen bij de laatste vier. Opvallend is de kracht van het lokale product: in zeven landen was het een film van eigen bodem die de nummer 1 scoorde. In Polen bestond de hele top 3 uit Poolse films.

De cijfers tussen de landen lopen sterk uiteen. Het Verenigd Koninkrijk kon de beste resultaten in bijna een halve eeuw voor leggen, terwijl Duitsland de slechtste cijfers in een decennium neerzette. Nederland zag een stijging in euro’s, maar een lichte daling (0,8 procent) in aantal bezoekers. Frankrijk maakt precieze cijfers pas tijdens het filmfestiv­al van Cannes bekend, maar herovert wel weer de titel van grootste markt voor bioscoopti­ckets.

Die eer ging vorig jaar voor het eerst naar Rusland, dat met een daling van 5,7 procent nog altijd zijn tweede beste jaar ooit haalde. OostEuropa haalt straffe cijfers, met sterke stijgingen in Polen, Servië en Roemenië. In dat laatste land ging de ticketverk­oop de voorbije tien jaar maal vier.

Van twee landen werden geen cijfers bekendgema­akt: Malta en … België. De Federatie van Cinema’s van België, FCB, zal traditiege­trouw zijn cijfers pas eind deze maand bekendmake­n. ‘Gezien de grootte van Kinepolis mogen wij cijfers niet eerder bekendmake­n, om de beurs niet te beïnvloede­n’, zegt Thierry Laermans van FCB. Kinepolis heeft in ons land een marktaande­el van 44 procent.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium