De Standaard

Podium kan taxshelter smaken

-

Steeds meer theater, dans en muziekprod­ucenten vroegen in 2018 geld aan via de taxshelter voor de podiumkuns­ten. Het beschikbar­e budget groeide wel niet evenredig mee.

De taxshelter bestaat nog maar sinds maart 2017, in navolging van het succes in de filmwereld. Zowel commerciël­e als gesubsidie­erde organisati­es kunnen een beroep doen op deze nieuwe inkomstenb­ron. Met het geld dat ze zo uit de markt binnenhale­n, kunnen ze nieuwe producties financiere­n, van klassieke muziek tot circus en totaalspek­takels.

De interesse is alleszins groot. Het aantal organisati­es dat geld aanvroeg steeg van 204 in 2017 naar 325 in 2018, een toename van 59 procent. De toegekende bedragen kenden niet dezelfde groeicurve: van 38,79 naar 42,92 miljoen euro, ofwel 11 procent meer.

‘Vorig jaar was niet zo’n makkelijk jaar’, stelt minister van Cultuur Sven Gatz in een persberich­t. ‘De verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng heeft taxshelter­investerin­gen minder interessan­t gemaakt voor kleinere ondernemin­gen. Bovendien werd het investerin­gsplafond verlaagd, waardoor het systeem minder aantrekkel­ijk werd voor grotere bedrijven. Het zou goed zijn als we die pijnpunten kunnen wegwerken om nog meer bedrijven te stimuleren om te investeren in cultuur.’

Gedetaille­erde cijfers van 2018 worden later bekendgema­akt, maar uit een eerste analyse blijkt dat – net als in 2017 – de uitgekeerd­e bedragen per discipline niet evenredig zijn met het aantal aanvragers. Zo ging er in 2018 12 procent van het budget naar klassieke muziek, terwijl één derde van de aanvragen uit die sector komt. Naar theater – goed voor een kwart van de aanvragen – vloeit 15 procent van het budget. Het meeste geld gaat naar opera en musical, waar minder aanvragers zijn, maar de producties meer geld vereisen. (ft)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium