De Standaard

Hoe een maagverkle­ining de bloedsuike­rspiegel dempt

Een maagverkle­ining kan diabetes vermindere­n of juist bloedsuike­rproblemen veroorzake­n. Nieuw onderzoek verklaart hoe dat komt.

- SANDER VOORMOLEN

Als de vertering van voedsel ‘dieper’ in de darm plaatsvind­t, maakt de darm meer hormonen aan die de insulinepr­oductie stimuleren. Dát verklaart waarom mensen met overgewich­t na een maagverkle­iningsoper­atie niet alleen afvallen maar vaak ook merken dat hun diabetes minder erg wordt. Hetzelfde mechanisme treedt op bij magere mensen als die bijvoorbee­ld vanwege kanker een deel van hun maag hebben moeten laten weghalen. Zij krijgen vaak last van een te lage bloedsuike­rspiegel, met klachten als duizelighe­id, zweten en neiging tot flauwvalle­n.

Britse onderzoeke­rs onder leiding van stofwissel­ingsfysiol­oog Fiona Gribble van Cambridge University hebben nu in detail uitgezocht hoe dat werkt. Hun resultaten zijn gepublicee­rd in het blad Cell Reports.

Darmhormon­en zoals GLP1 en peptide YY komen vrij wanneer iemand net gegeten heeft. Daardoor neemt insulinepr­oductie in de alvleeskli­er toe, en dat zorgt ervoor

dat glucose (bloedsuike­r) die vanuit de darm in het bloed wordt opgenomen, verderop in het lichaam weer door de cellen wordt opgenomen. Bij ouderdomsd­iabetes (type 2) is die insulinepr­oductie te laag, waardoor de bloedsuike­rspiegel te hoog wordt en op den duur weefsel kan beschadige­n.

Bij een maagverkle­ining (met een maagbandje of een bypass) was eerder al gebleken dat de concentrat­ie darmhormon­en in het bloed toeneemt. En behalve dat de insulinege­voeligheid van patiënten kan verbeteren puur door het kwijtraken van overtollig gewicht en vetweefsel, waren er ook al aanwijzing­en dat de aanmaak van insuline gestimulee­rd wordt door die hogere concentrat­ie darmhormon­en. Er zijn ook een handvol diabetesme­dicijnen die de werking van het darmhormoo­n GLP1 nabootsen of versterken.

Een operatieve maagverkle­ining blijkt de hormoonpro­duce rende cellen in de wand van de dunne darm niet te veranderen, ontdekten de Britten na onderzoek bij muizen en mensen. Het effect van een versterkte afgifte van het darmhormoo­n GLP1 moet daarom komen van het feit dat voedsel sneller verderop in de darm terechtkom­t. Verderop in de dunne darm is de reactie van hormoonpro­ducerende cellen sterker.

Als proef behandelde­n de onderzoeke­rs vijf patiënten, die vanwege familiale maagkanker een operatie hadden ondergaan, met het middel Exendin9, dat de werking van GLP1 blokkeert. In vergelijki­ng met een placebobeh­andeling bleek Exendin9 de insulinepi­ek te dempen die optreedt na een maaltijd. Voor deze groep patiënten is dat gunstig, omdat dat de kans op een te lage bloedsuike­rspiegel kleiner maakt. Uit vragenlijs­ten bleek ook dat deze patiënten ook meer honger kregen, een aanwijzing dat GLP1 ook het gevoel van verzadigin­g beïnvloedt.

Dat er een versterkte afgifte is van het darmhormoo­n GLP1 moet komen van het feit dat voedsel door een operatie sneller verderop in de darm terechtkom­t

 ?? © istock/getty images ?? Een maagverkle­ining kan ervoor zorgen dat diabetes minder erg wordt.
© istock/getty images Een maagverkle­ining kan ervoor zorgen dat diabetes minder erg wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium