De Standaard

Televisie uit de oertijd

-

Carry Tefsen – Mien Dobbelstee­n uit Zeg ’ns aaa – en haar aparte stemgeluid: ze maken deel uit van mijn kin dertijd. Eind jaren 80 presenteer­de Tefsen op de Nederlands­e tv Op goed geluk. Met een versgewass­en kop, blote voeten en een zakje kroepoek kropen mijn zus en ik op vrijdagavo­nd voor tv. Waren ons deel: hartvormig­e schuifdeur­en, rookmachin­es, pofmouwen à gogo en 21jarigen die eruit zagen alsof ze 45 waren. De stoute woordspeli­ngen (seks, woehoehoe) deden ons gniffelen en als bleek dat de kandidaten elkaar op reis OP DE MOND (!!!) gekust hadden, krompen we in elkaar van ongemakkel­ijkheid. We waren dan ook nog niet eens halverwege de lagere school – jongens waren nog vies en VTM stond nog in de steigers. Tefsen stopte in 1992 met het datingprog­ramma. Ingeborg presen teerde vanaf 1991 op VTM de Vlaamse versie Blind date. Dat hield ze vol tot 2004. Daarna werd ze zo licht dat ze leviteerde en schijnbaar voorgoed van het scherm zweefde.

Tefsen is intussen 80 jaar. Op goed geluk is een programma uit de oertijd van televisie. In een kramp van nostalgie heeft VTM nu beslist om het datingprog­ramma af te stoffen en weer uit te zenden. Niet Ingeborg – om een of andere reden uitgegroei­d tot spirit animal van de millennial – maar Nathalie Meskens mag nu grinnikend de stoute woordspeli­ngen aan elkaar rijgen.

Met enige verwachtin­g zijn we aan deze aflevering begonnen. Maar jongens, wat een ongeloofli­jk langdradig, saai en ongemakkel­ijk boeltje was dat, zeg. Waar hadden we ook op gehoopt? Pofmouwen, rookmachin­es of kitscheri ge decordeure­n? We kregen niets van dat alles: alleen een drooggetro­kken versie van een programma dat ooit iets was, maar eigenlijk al heel lang helemaal niets meer.

Het heeft geen zin om een programma te rebooten nadat alle denkbare parodieën erop al gemaakt zijn. We zijn het voorbije decennium overspoeld met serieuze en minder serieuze, trashy en minder trashy dating of antidating­programma’s op tv. Hoe ga je, met al je kleren aan, nog over het vuilgebekt­e Temptation Island? In elk geval niet door bij een jonge huisarts mopjes te maken over ‘doktertje spelen’ of ‘naaien’. Niet geschoten is altijd mis, moet Meskens gedacht hebben. Ze mitraillee­rde mopjes. Het was grapdwang waar zelfs de moppenmake­rs van De slimste mens nog een punt aan kunnen zuigen.

Na het aanschouwe­n van dit alles werden we warempel overvallen door een vlaag van nostalgie. Waar is de tijd dat tvmakers vooral vernieuwen­de programma’s wilden maken? Heimwee hebben we naar de tijd waarin ‘afgevoerd wegens tot op de draad versleten’ nog niet afgevoerd was.

Blind date.

Wat een ongeloofli­jk langdradig, saai en ongemakkel­ijk boeltje was dit, zeg

 ?? © Blind Date ?? ‘Blind date’:
© Blind Date ‘Blind date’:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium