De Standaard

Autobouwer­s in de ban van vrees voor magere jaren

- DE GROTE MARKT PASCAL SERTYN

De autoindust­rie windt er geen doekjes om dat de vette jaren voorbij zijn. De schrik voor de magere jaren zit er zelfs zodanig in dat gevreesd wordt voor een van de ergste neergangen sinds verscheide­ne decennia.

Dat is de rode draad tot nog toe bij de voorstelli­ng van de jaar en kwartaalre­sultaten van de grote autofabrik­anten. Gisteren waren Daimler, Toyota en General Motors aan de beurt.

Daimler zag in 2018 zijn nettowinst met 28 procent dalen, Toyota verwacht het huidige boekjaar (tot eind maart) af te sluiten met een daling van 19 procent. General Motors, de grootste autobouwer van de VS, wist de schade te beperken. De winst per aandeel daalde maar met 1 procent vergeleken met 2017. Een andere Amerikaans­e autoconstr­ucteur, Ford, kwam minder goed weg. Twee weken geleden maakte Ford bekend dat de winst in 2018 27 procent lager is uitgekomen dan in 2017.

Als je de verklaring­en voor de terugval naast elkaar legt, gaat het telkens over de hogere uitgaven voor grondstoff­en, de grote handelsspa­nningen tussen de VS, China en Europa, en de kleinere vraag naar auto’s in de grote afzetmarkt­en. Daimler voegde er nog aan toe dat ook de banvloek over diesels een rol speelt.

Of het de autobouwer­s meer voor de wind zal gaan in 2019, wordt sterk betwijfeld.

De verkoop in China is veruit het grootste zorgenkind van de autoindust­rie. De verkoop was al in 2018 aan het slabakken en ook in 2019 is er nog geen licht aan het eind van de tunnel. Bij GM zijn ze al blij als de verkoop dit jaar op hetzelfde peil als vorig jaar gehouden kan worden, zei de financieel directeur gisteren bij de voorstelli­ng van de jaarresult­aten. Opvallend was wel dat Toyota dankzij een aanbod van goedkope modellen zijn Chinese verkoop vorig jaar op peil kon houden. Maar de Japanse autobouwer krijgt dan weer klappen in de Verenigde Staten.

Het vervolg laat zich raden. In de hoofdkwart­ieren van de autoindust­rie wordt naar het snoeimes gegrepen.

GM kondigde al eind november aan vijf Amerikaans­e fabrieken te sluiten waar vooral klassieke vierdeursp­ersonenwag­ens van de band rollen. Daardoor komen naar schatting 11.000 tot 14.000 arbeidspla­atsen op de tocht.

Het ziet ernaar uit dat Ford nog zwaarder gaat snoeien. Het stelt reorganisa­ties in zowel Europa als China en LatijnsAme­rika in het vooruitzic­ht, met als doel 11 miljard dollar te besparen. De verwachtin­g is dat de afslanking­splannen verscheide­ne tienduizen­den arbeidspla­atsen wereldwijd gaan kosten.

Daimler kondigde gisteren aan dat het een uitgebreid kostenbesp­aringsprog­ramma aan het voorbereid­en is. De afscheidne­mende topman Dieter Zetsche wou er voor de rest niets over kwijt. De aandeelhou­ders weten al waar ze aan toe zijn. Voor het eerst in negen jaar moeten ze het stellen met een lager dividend.

De verkoop in China is veruit het grootste zorgenkind van de autoindust­rie

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium