De Standaard

Sanering ING Bank halverwege

ING Bank heeft afgelopen jaar afscheid genomen van 1.208 medewerker­s. De sanering is daarmee ongeveer halverwege.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I ING Bank kondigde in oktober 2016 een drastische sanering af. Daarbij zouden meer dan 3.324 medewerker­s hun job verliezen, Record Bank zou geïntegree­rd worden, er kwam een kleiner kantorenne­t met meer zelfstandi­ge kantoren én België en Nederland zouden op één ITplatform komen. Het personeel dat mocht blijven, moest opnieuw solliciter­en voor zijn baan. De werkorgani­satie werd grondig herschikt.

Van de beoogde 3.324 medewerker­s (3.150 voltijdse banen) zijn er al 1.660 afgevloeid, van wie 1.208 afgelopen jaar. Eén op de vier (311 personen) kreeg ontslag. 674 vielen onder een regeling voor 55plussers. ING heeft er vertrouwen in dat het plan tegen eind 2021 gerealisee­rd wordt. Tegen dan moet ook de digitale transforma­tie rond zijn. Aan die digitale bank is nog werk. In de eerste plaats is nog maar 30 procent van de 3 miljoen klanten een actief gebruiker van de mobiele app. ‘Dat mogen er van mij veel meer worden, we zijn er klaar voor’, zei Erik Van Den Eynden, ceo van ING België, gisteren. In de loop van dit jaar start ING met het vervangen van de Belgische app door een app die in alle landen gebruikt zal worden. De overstap zal gradueel gebeuren, met het nodige testwerk.

Het uiteindeli­jke doel, één geïntegree­rd bankplatfo­rm, moet volgens Van Den Eynden belangrijk­e schaalvoor­delen creëren. ‘Dan zullen 11 miljoen klanten daarop draaien. De uitgaven voor cybersecur­ity, de belangrijk­ste ITuitgaven binnen de bank, wegen veel minder zwaar door als je het voor 11 miljoen klanten kan gebruiken. De eerstvolge­nde Belgische bank heeft slechts 4 miljoen klanten.’

Nog maar 30 procent van de 3 miljoen klanten gebruikt actief de mobiele app. ‘Dat mogen er veel meer worden, we zijn er klaar voor’

ERIK VAN DEN EYNDEN

Ceo ING België

ING is pas in oktober gestart met de creatie van een grensovers­chrijdende ITorganisa­tie. Afgelopen jaar werd het kantorenne­t grondig herschikt. Record Bank verdween. ING telt nu nog 654 kantoren, waarvan 434 zelfstandi­ge. ING België haalde een 28% hogere nettowinst van 657 miljoen euro, met dank aan uitzonderl­ijke inkomsten. Het rendement op eigen vermogen bedroeg 10,6%. De rentemarge daalde naar 168 basispunte­n. De personeels­kosten daalden door de afvloeiing­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium