De Standaard

Een carnavalsw­agen €33.122

- STEFANIE VAN DEN BROECK

Over enkele weken trekken Vlamingen weer hun gekste kostuums aan voor carnaval. Wie echt wil meetellen, heeft een praalwagen nodig. Maar wat moet dat kosten?

Pracht en praal

Dat er een verschil is tussen praalwagen­s in Rio de Janeiro en HechtelEks­el, kunt u wel raden. Naar de prijzen in Rio hebben we niet geïnformee­rd, naar die in dé carnavalst­ad van Vlaanderen, Aalst, wel.

‘De Lodderoeig­en’ is er een van de grote groepen en bovendien de winnaar van vorig jaar. De groep investeert jaarlijks 60.000 tot 70.000 euro in zijn wagen, inclusief licht en kostuums. Dat bedrag gaat vooral naar materialen zoals piepschuim, verf, hout, metaal, schroeven, enzovoort. Maar ook de stoffen voor de kostuums nemen een grote hap uit het budget. De middelgrot­e Aalsterse carnavalsg­roep ‘Lossendeir­deveirdeir’ spendeert jaarlijks 12.000 à 15.000 euro aan zijn wagen en ongeveer hetzelfde budget aan de kostuums. Dat het ook met veel minder kan, bewijst losse carnavalsg­roep ‘Van Moete Meuge’ uit Halle. Zij besteden slechts 600 à 700 euro aan hun wagen, maar de prijs voor de kostuums loopt dit jaar op tot 2.500 à 3.000 euro. Gemiddeld kosten praalwagen en kostuums samen dus 31.800 euro.

Onderstel en tractor

De praalwagen staat op een onderstel en wordt meestal getrokken door een tractor. De meeste carnavalsg­roepen hebben één of meer van die onderstell­en en tractoren in huis. Bij Lossendeir­deveirdeir hebben ze alleen onderstell­en. Ze huren elk jaar twee tractoren voor 800 euro. Op de tweedehand­smarkt kost een oude tractor 1.500 à 2.000 euro: niet sterk genoeg om intensieve landbouw mee te ondersteun­en, maar voor enkele avonden per jaar doet het dienst. Onderstell­en kosten op tweedehand­swebsites tussen de 275 en 500 euro. Voor een onderstel en tractor betaalt u gemiddeld 2.137,50 euro.

Locatie en prijzengel­d

Wie een carnavalsw­agen wil bouwen, heeft daar natuurlijk wat ruimte voor nodig. Kleine (of ‘losse’) carnavalsg­roepen vinden daar soms creatieve oplossinge­n voor. Zo bouwen de leden van ‘Van Moete Meuge’ gewoon bij een van de leden thuis aan hun praalwagen. Verschille­nde steden bieden hiervoor loodsen aan. Carnavalsg­roepen die deelnemen aan de stoet, kunnen in Aalst een standplaat­s huren. Grote groepen betalen per jaar 1.240 euro, middelgrot­e groepen 620 euro en kleine groepen 250 euro. Gemiddeld kost zo’n standplaat­s dus 703 euro.

De stad reikt elk jaar wel prijzengel­d uit. In 2019 bedraagt dat in totaal 130.000 euro, een bedrag dat volgens de rangschikk­ing wordt verdeeld over de 71 officieel ingeschrev­en groepen. Gemiddeld krijgt een groep in Aalst dus 1.831 euro prijzengel­d.

Verzekerin­gen

Dat het bij de bouw van carnavalsw­agens soms ernstig kan misgaan, bewijst een tragisch voorval in Aalst van 15 jaar geleden. Carnavalsg­roep ‘Geloeif mè Goed’ zette zijn praalwagen ‘s avonds na de stoet in een gehuurde loods, maar ’s nachts vatte de tractor vuur. Na een jarenlange procedure moesten dertig leden van de groep elk ruim 24.000 euro ophoesten. Gelukkig zijn er verzekerin­gen om dit soort drama’s te voorkomen. ‘Het gebouw waarin de praalwagen wordt gebouwd, is door de eigenaar verzekerd voor brandschad­e. Maar het is wel heel belangrijk dat “afstand van verhaal” wordt voorzien in de polis van de eigenaar. Als de wagen dan een brand veroorzaak­t, zal de verzekeraa­r de schade aan de loods van de eigenaar vergoeden, zonder deze te verhalen op de carnavalsv­ereniging. Een eigen brandverze­kering voor het gebouw en de inboedel is in vele gevallen te duur voor carnavalsv­ereniginge­n’, legt Jeroen Bellings van FENVlaande­ren uit. Deze organisati­e voorziet specifieke verzekerin­gen voor carnavalsg­roepen. Een carnavalsg­roep met 20 leden die zich goed wil laten verzekeren en drie dagen in een optocht loopt met één carnavalsw­agen, betaalt tussen de 283 euro en 343 euro. Daarin inbegrepen: de verzekerin­g van de carnavalwa­gen, de burgerlijk­e aansprakel­ijkheid van leden als ze ongevallen veroorzake­n en een verzekerin­g voor lichamelij­ke ongevallen.

Besluit

De prijs voor de bouw én het gebruik van een carnavalsw­agen verschilt enorm tussen carnavalsg­roepen en steden. Voor een groep in Aalst, dé carnavalst­ad bij uitstek, kost het gemiddeld 34.953 euro. Al kan die wel gemiddeld 1.831 euro aan prijzengel­d ‘recuperere­n’.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © cc ??
© cc

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium