De Standaard

Kassa rinkelt met schommelen­de beurskoers­en

‘We willen ook avontuur in ons leerproces’, lieten de tien beginnende beleggers van ‘Nooit Gedacht’ verstaan.

-

MECHELEN I Clubcoach Danny Van Liedekerke had het begrepen en presenteer­de als toetje bij de vergaderin­g een suggestie voor het experiment­ele risicogede­elte van de portefeuil­le: Flow Traders.

Dat Nederlands bedrijf zorgt voor een vlotte beurshande­l in vele landen. Het is een zogenaamde marktmaker. Door tegelijk en voortduren­d koop en verkooppri­jzen te zetten (en zo ook voortduren­d zelf te kopen en te verkopen) wil Flow Traders niet zelf positie nemen (het belegt niet), maar doet het de handel vlot verlopen. Het faciliteer­t de markt, vandaar de naam marktmaker.

Enorme risico’s

Als Flow Traders (ongewild, door fouten) toch zou beleggen, neemt het enorme risico’s. Dat is dus niet de bedoeling, maar soms gebeurt het toch.

In beursterme­n zorgt Flow Traders voor een zo groot mogelijke liquiditei­t, dus vlotte handel. In de praktijk zijn er dan heel kleine

verschille­n tussen wat de koper betaalt en wat de verkoper ontvangt. Flow Traders is een leidende marktmaker in ETF’S. Dat zijn de beursgenot­eerde indextrack­ers die niets anders doen dan de koersen van indices volgen. Doordat ze goedkoper beheerd kunnen worden, winnen ze almaar aan popularite­it bij beleggers. Een groeiende activiteit dus.

‘Maar het wordt pas echt interessan­t voor Flow Traders als de koersen enorm schommelen’, zegt Danny Van Liedekerke. Want dan wordt er enorm veel gehandeld. En dat gaat recht naar het hart van Flow Traders, want daardoor kunnen ze enorm veel transactie­s doen. Doordat de koersen in het vierde kwartaal overal ter wereld enorm schommelde­n, zouden de inkomsten van Flow Traders fors gestegen moeten zijn. ‘Ik verwacht dus dat de resultaten enorm sterk zullen zijn.’ Die maakt Flow Traders nu vrijdag bekend.

‘Drukke handel gaat recht naar het hart van Flow Traders, want daardoor kunnen ze enorm veel transactie­s doen’

DANNY VAN LIEDEKERKE VFB-clubcoach

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium