De Standaard

Gemeente eist alternatie­f voor afgeschaft­e treinen

-

Het gemeentebe­stuur van SintGenesi­usRode is zeer ontevreden dat twee avondtrein­en werden afgeschaft. ‘De NMBS moet een alternatie­f regelen.’

Als gevolg van de heropstart van de infrastruc­tuurwerken aan het Gewestelij­k ExpresNet (GEN) tussen Brussel en Nijvel, heeft de NMBS het aantal avondtrein­en op weekdagen op lijn 124 teruggesch­roefd. De laatste twee S1treinen stoppen niet meer in Linkebeek, Holleken, SintGenesi­usRode en De Hoek. Van maandag tot en met vrijdag vertrekt de laatste trein uit BrusselCen­traal naar SintGenesi­usRode om 22.14 uur, terwijl dat vroeger 0.24 uur was. Treinreizi­gers uitten daarover al hun ongenoegen en startten een online petitie op.

De beperking, die minstens tot 2023 zou duren, is volgens Infrabel nodig omdat er zo tijdens de nacht langer doorgewerk­t kan worden. ‘Zo winnen we 15 maanden tijd.’

Het gemeentebe­stuur van SintGenesi­usRode is niet te spreken over de verminderd­e dienstverl­ening en keurde een motie goed om de situatie aan te kaarten.

‘De aangepaste dienstrege­ling betekent dat het niet mogelijk is om na een culturele voorstelli­ng of een restaurant­bezoek in Brussel met de trein thuis te raken’, zegt schepen van Mobiliteit Philippe De Vleeschouw­er (ICGB).

‘Het is aan de NMBS om een alternatie­f te regelen, bijvoorbee­ld in de vorm van vervangbus­sen. Voorts vinden we dat de dienstrege­ling alleen aangepast kan worden als er effectief op de lijn wordt gewerkt.’ (ssj)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium