De Standaard

Ivan Leko heeft plots keuze zat

- BART LAGAE

De enkelbless­ure van Wesley Moraes evolueert in gunstige zin en Jelle Vossen en Kaveh Rezaei zijn weer fit na blessures. Plots heeft Ivan Leko dus keuze zat in de spits. Wie moet er zondag voor de doelpunten zorgen tegen Cercle Brugge? JELLE VOSSEN De efficiënts­te 6 matchen

4 goals

1 goal om de 88 minuten

Jelle Vossen (29) is zonder tegenspraa­k de meest efficiënte speler van Club Brugge. De Limburger scoorde dit seizoen vier goals in 353 speelminut­en, goed voor een gemiddelde van één goal om de 88 minuten.

Toch zijn een paar kantteke ningen nodig. Drie van die vier goals maakte hij vanop de stip – waarvan twee in de 52zege tegen Eupen. Vorig seizoen kwam hij in 23 wedstrijde­n in actie, maar trof hij slechts vijf keer raak. We moeten al teruggaan tot het seizoen 20162017 – het laatste onder Michel Preud’homme – om de ‘echte’ doelpunten­maker Jelle Vossen aan het werk te zien. Toen maakte hij 15 goals in 30 matchen, goed voor één goal om de 138 minuten. Het seizoen daarvoor zat hij aan 11 goals in 22 matchen (één goal om de 130 minuten). Een topscorer is Vossen nooit geweest – 17 goals voor Genk in het seizoen 20102011 is zijn record –, maar doorheen zijn carrière was hij altijd goed voor 10 tot 15 goals in de competitie en nog eens 5 in Europa.

Sinds Ivan Leko trainer is, heeft Vossen zich van zijn flexibelst­e en meest genereuze kant laten zien. Hij was vorig seizoen derde keuze na Wesley en Diaby en heeft een rol in schaduw van diepste man Wesley aanvaard. Toch is hij ook in staat om zelf de aanval van Club te leiden en met Hans Vanaken heeft hij een vriend en medespeler die hem op het gepaste moment diep kan sturen. Door zijn ervaring en mentalitei­t kan Vossen ook een belangrijk­e schakel zijn om de ploeg door de moeilijke momenten in een wedstrijd te hel pen. Hij wordt pas volgende maand 30 en heeft nog enkele goeie jaren voor zich.

Daar tegenover staat dat Vossen terugkeert na een blessure die hem vier maanden aan de kant hield en dat hij pas sinds deze week de groepstrai­ningen weer volmaakt. Het is afwachten op welk niveau hij straks zal acteren, al gaf hij in de eerste trainingen een goeie en gretige indruk.

KAVEH REZAEI De duurste 9 matchen

1 goal

1 goal om de 387 minuten

Jarenlang was Koen Daerden met 4 miljoen euro de duurste inkomende transfer van Club, sinds deze zomer is Kaveh Rezaei (5 miljoen euro) de recordman. Toch heeft Club nog niet veel kunnen genieten van zijn investerin­g. De Iraniër scoorde nog maar één keer in negen matchen – een penalty dan nog – en kon nog geen potten breken bij Club. Meestal was hij geblesseer­d en als hij fit is, klaagt hij over kwaaltjes. Vooral de rug speelt hem parten.

Bij Charleroi was de 26jarige Rezaei goed voor 15 goals en 6 assists in 33 matchen. Voor zijn transfer naar Club scoorde hij nog drie keer voor Charleroi. Maar deels door pech, deels door de aanpassing aan het trainingsr­egime bij een topclub heeft Rezaei zich nog niet kunnen bewijzen in een blauwzwart shirt.

Tegen Gent viel hij in het slot in – het waren zijn eerste minuten sinds de 13nederlaa­g tegen Zulte Waregem in november. Ivan Leko hoopt dat hij snel weer de oude Rezaei aan het werk ziet, maar op training laat hij vooralsnog geen blijk van vertrouwen zien. Hij mist simpele controles en opendoelka­nsen. Pas als hij pijnvrij is en zijn eerste veldgoal maakt voor Club, kan hij vertrokken zijn. Rezaei is een spits die het moet hebben van goals, maar voorlopig is het wachten op een bevrijdend­e treffer.

LOÏS OPENDA De jongste 12 matchen

1 goal

1 goal om de 225 minuten

Een pak viel vorige zondag van de schouders van Loïs Openda. In zijn achttiende wedstrijd voor Club Brugge (alle competitie­s samen) maakte 18jarige aanvaller zijn eerste goal. En die goal kwam net op tijd, omdat de Luikenaar een reputatie dreigde mee te gaan dragen: die van misser van opgelegde kansen.

Openda dankte die stempel aan twee grote missers in de Champions League: eentje in de openingswe­dstrijd tegen Dortmund en eentje in de thuismatch tegen Monaco. “Jammer, maar technische fouten kunnen gebeuren”, zalfde Ivan Leko. Toch kreeg Openda niet echt een speelkans van de Kroaat. Zijn optredens bleven voorlopig beperkt tot korte invalbeurt­en.

Met de goal tegen AA Gent kan hij misschien wel vertrokken zijn, want bij de jeugd stond Openda wel bekend als een goalgetter. Hij was bijna elk jaar topschutte­r in zijn reeks en verhuisde op zijn vijftiende van de jeugd van Standard naar die van Club. Hij is niet de meest verfijnde spits, maar wel sterk en snel. Wesley Moraes heeft al een paar keer aangegeven dat hij graag met Openda zou samenspele­n, maar voorlopig kiest Ivan Leko voor Siebe Schrijvers.

WESLEY MORAES De sterkste 22 matchen

8 goals

1 goal om de 219 minuten

Hij is zonder tegenspraa­k de sterkste spits van Club, maar is hij ook de doelpunten­maker die iedereen in hem hoopt te zien? Wesley (22) moest in Oostende een pe

nalty van Hans Vanaken ‘stelen’ om zich naast Siebe Schrijvers en diezelfde Vanaken (elk acht goals)te hijsen. De Braziliaan kan moeiteloos drie verdediger­s afhouden en kan meer dan een behoorlijk potje kaatsen, maar scoort voorlopig te weinig om de stempel van topspits te krijgen. Wel is hij belangrijk voor de anderen door ruimte te creëren en ballen bij te houden.

Om tot meer doelpunten te komen, is een betere aanvoer langs de flanken noodzakeli­jk. Sinds de blessure van Arnaut Danjuma is er op links een probleem. Emmanuel Dennis is vooral een egotripper en biedt niet dezelfde kwaliteit. Op rechts kon Clinton Mata zijn kans niet grijpen. Op dit moment zet Ivan Leko in op het jonge talent Krépin Diatta, maar ook de Senegalees mist stootkrach­t om Wesley met goeie voorzetten of acties te bereiken.

Tegen Gent moest de Braziliaan naar de kant door een tik op de enkel en zowel dinsdag als gisteren miste hij de training. Maar na onderzoek bleek er niet veel aan de hand en alles goed gaat, kan hij vandaag weer beginnen trainen met het oog op zondag. De wedstrijde­n tegen Salzburg en Racing Genk zijn belangrijk­er, maar als Wesley geen hinder meer ondervindt, staat hij zondag tegen Cercle gewoon weer in de spits.

 ?? © belga ?? Jelle Vossen gaf op training een goeie en gretige indruk.
© belga Jelle Vossen gaf op training een goeie en gretige indruk.
 ?? © belga ?? Loïs Openda: niet de meest verfijnde spits, maar wel sterk en snel.
© belga Loïs Openda: niet de meest verfijnde spits, maar wel sterk en snel.
 ??  ?? Kaveh Rezaei kon zich nog niet bewijzen bij Club.
Kaveh Rezaei kon zich nog niet bewijzen bij Club.
 ?? © belga ?? Wesley scoort nog te weinig om de stempel van topspits te krijgen.
© belga Wesley scoort nog te weinig om de stempel van topspits te krijgen.
 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium