De Standaard

De minister die natuur en landbouw niet wilde verzoenen

-

Bij de opening van de Week van het Bos in Geraardsbe­rgen in 2011, op een boogscheut van de plaats waar vorig weekend de fameuze toespraak plaatsvond, bracht minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) eerst nog een persoonlij­k bezoek aan de toenmalige Geraardsbe­rgse schepen van Landbouw, Leonce Nachtergae­le. De man verspreidd­e daarna tevreden een persberich­t over de toezegging­en die Schauvlieg­e hem had gedaan: de vossenjach­t zou voortaan het hele jaar door toegelaten zijn en de bosuitbrei­ding werd op de lange baan geschoven. Qua communicat­ie bij de opening van de Week van het Bos kon dat tellen. De versoepeli­ng van de vossenjach­t werd kort erna een feit. En over de bosoppervl­akte is er de voorbije jaren vooral veel inkt gevloeid, maar ondanks de duidelijke beleidsamb­ities – de 10.000 hectare die ons al meer dan twintig jaar geleden beloofd werd – werd op dat vlak ontstellen­d weinig gerealisee­rd.

Schauvlieg­e was in die tijd nog maar een tweetal jaar in functie, maar het voorval schetst de mindset die we – weliswaar in extremere vorm – op de Staatsveil­igheidstoe­spraak van het voorbije weekend opnieuw konden vaststelle­n (DS 5 februari). Die mindset vormt misschien wel de rode draad door tien jaar ministersc­hap van Joke Schauvlieg­e: ze maakte haar bevoegdhed­en leefmilieu en natuur resoluut ondergesch­ikt aan de verzuchtin­gen van de landbouwse­ctor, waar ze zich verwant mee voelde. Ze voelde zich daarbij vaak niet te beroerd om het voortouw te nemen met een vijandig discours tegenover de natuur en bossector.

De uitleg dat Schauvlieg­e zaterdag een eenmalige uitschuive­r beging onder invloed van een georkestre­erde campagne gericht op haar persoon, moeten we daarom relativere­n. Schauvlieg­e was met haar polarisere­nde taal van vorige zaterdag tegenover de milieubewe­ging echt niet aan haar proefstuk toe, dat weet iedereen die haar de voorbije jaren van nabij gevolgd heeft.

Eén minister aan de knoppen

Nochtans valt er veel te zeggen voor de combinatie van de bevoegdhed­en landbouw, natuur en omgeving in één portefeuil­le. Het zijn sectoren die met elkaar verbonden zijn. Ze bepalen letterlijk ons landschap en de omgeving waarin we leven. Ze leveren samen cruciale ‘ecosysteem­diensten’ – om het met een duur woord te zeggen – zoals voedselvoo­rziening, biodiversi­teit, klimaatreg­ulatie, bestuiving door insecten, be scherming tegen overstromi­ngen, luchtzuive­ring of groene ruimte voor recreatie. Ze bepalen de manier waarop we wonen en werken en zullen cruciaal zijn voor de manier waarop we de klimaatver­andering vandaag en zeker de komende decennia het hoofd kunnen bieden. Dat er één vakministe­r aan de knoppen zit om dit alles in goede banen te leiden, is een respectabe­le en verdedigba­re beleidskeu­ze. Alleen moet dat ministersc­hap uitgaan van een oprechte wil om objectief, op wetenschap­pelijk onderbouwd­e wijze en met respect voor alle bevoegdhed­en en de bijbehoren­de beleidsamb­ities die verschille­nde sectoren met elkaar te verzoenen.

Ik weet dat dit makkelijke­r gezegd dan gedaan is. Zo zijn de ruimte

Schauvlieg­e was met haar polarisere­nde taal tegenover de milieubewe­ging niet aan haar proefstuk toe

claims tussen bedrijfsui­tbreidinge­n, landbouw, en natuur en bos uiteraard niet meteen met elkaar te combineren. Dat leidt onvermijde­lijk tot discussies. Maar het kan en mag niet onmogelijk zijn dat ruimtelijk­e ordening, landbouw, natuur en bos elkaar als gelijkwaar­dige partners benaderen en beschouwen, onder de vleugels van een minister die dat in goede banen leidt.

Dat zou kunnen leiden tot een echte kentering voor de ruimtelijk­e ordening, tot een daadwerkel­ijke vergroenin­g en verduurzam­ing van de landbouw, tot een significan­te uitbreidin­g van de bos en natuuroppe­rvlakte die ons in staat stelt om de ineenstort­ing van de biodiversi­teit tegen te gaan. We zouden onze landschapp­en anders kunnen inrichten om ze aan te passen aan de gevolgen van de klimaatver­andering.

Mislukte boskaart

Dat was de voorbije jaren, tot spijt van wie het benijdt, niet het geval. We ondergaan met zijn allen de gevolgen van een eenzijdige – zeg maar gerust partijdige – politiek, waarbij het beleid voor belangrijk­e maatschapp­elijke uitdaginge­n zoals de klimaatver­andering en de nood aan beter bosbehoud en bosuitbrei­ding, systematis­ch werd uitgehold en op de lange baan geschoven.

Uit verschille­nde hoeken komen steeds meer vragen. Over mismeester­de dossiers als de mislukte boskaart om de zonevreemd­e bossen te behouden, over de mist die jarenlang werd gespuid over de Vlaamse bosoppervl­akte, over het uitblijven van vooruitgan­g voor bosuitbrei­ding en stadsrandb­ossen, over het gebrek aan een voldoende ambitieus klimaatpla­n, over de impact van de mestafzet op onze waterkwali­teit, over de luchtvervu­iling in de steden en dorpen, over de aangekondi­gde betonstop die in de praktijk tot een verhoogde inname van de open ruimte leidde. De bosbrosser­s en de klimaatmar­sen van de voorbije weken hebben een momentum gecreëerd. De publieke opinie neemt het niet langer dat er zo minachtend en onzorgvuld­ig wordt omgesprong­en met haar terechte eis tot een beter klimaat, natuur en milieubele­id.

De volgende Vlaamse regering is ons een competente, verbindend­e en daadkracht­ige minister van Omgeving, Natuur, Landbouw én Klimaat verschuldi­gd. BERT DE SOMVIELE Directeur BOS+ ‘Natuur en landbouw zijn sectoren die met elkaar verbonden zijn. Ze bepalen ons landschap en de omgeving waarin we leven.’

 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium