De Standaard

CORBYN VOERT DRUK OP MET NIEUW BREXITVOOR­STEL AAN MAY

De druk op Theresa May om het VK permanent in de douaneunie te houden, wordt opgevoerd. Toch blijft de kans klein dat ze zal toehappen.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Harde brexiteers zijn er heilig van overtuigd dat het VK in zijn eentje betere handelsakk­oorden kan sluiten May blijft erbij dat ze de Brexit op tijd zal kunnen afleveren

BRUSSEL I Eerst het goede nieuws. De ontmoeting tussen de Britse premier, Theresa May, en de Europese hoofdrolsp­elers in de Brexitonde­rhandeling­en is constructi­ef verlopen. Europees president Donald Tusk is beleefd gebleven, May toonde zich niet al te zeer beledigd door zijn ‘hel en verdoemeni­s’uitspraken, de sfeer werd zelfs als ‘hartelijk’ omschreven.

Dan het minder goede nieuws. Beide partijen zijn nog altijd geen stap dichter bij een oplossing voor de Ierse backstop, de noodoploss­ing die is vastgelegd in het scheidings­akkoord en die moet vermijden dat er ooit grenscontr­oles komen aan de NoordIerse grens. May kreeg nogmaals te horen dat het scheidings­akkoord niet meer opengebrok­en wordt, terwijl zij daarop blijft aandringen.

Maar dat wil niet zeggen dat Europa May niet tegemoet wil komen om die backstop bijna helemaal irrelevant te maken. Europa kan bewegen in de politieke verklaring die samen met het scheidings­akkoord is opgesteld en die de grote lijnen van de toekomstig­e handelsrel­atie uiteenzet. Die is nu heel algemeen en niet wettelijk bindend.

Guy Verhofstad­t, die de Brexitonde­rhandeling­en voert namens het Europees Parlement, klopt al enkele weken op die nagel. Gisteren herhaalde hij dat een oplossing in die richting gezocht moet worden. ‘We kunnen die verklaring upgraden, meer bindend maken en preciezer wat de backstop betreft.’

Korte pijn

Maar hoe kan die verklaring de backstop irrelevant maken? De simpelste manier is als May instemt om het Verenigd Koninkrijk permanent in de douaneunie te houden. Op zich lijkt dat logisch. De grootste bekommerni­s van de Brexiteers was en is: wij en wij alleen bepalen wie het land nog binnenkomt. Taking back con

trol. Dat kan perfect, want de douaneunie regelt het vrij verkeer van goederen, niet van personen.

Toch wil May er niet van weten omdat lidmaatsch­ap van de douaneunie bepaalt dat het land dan geen aparte vrijhandel­sakkoorden mag sluiten met derde landen. En dat blijft de droom van de harde Brexiteers. Zij blijven er heilig van overtuigd dat het VK in zijn eentje betere handelsakk­oorden kan sluiten dan alle EUlanden samen.

May is ervan overtuigd dat ze haar partij doet splitsen als ze hierop toegeeft. De kans is inderdaad groot dat de groep rond Jacob ReesMogg en Boris Johnson opstapt. Maar die groep zal nooit tevreden zijn. Is het niet beter voor de korte pijn te kiezen?

Samenwerki­ng met Labour

Interessan­t is het voorstel dat Jeremy Corbyn haar gisteren deed. De Labourleid­er zegt dat de partij de scheidings­deal zal goedkeuren, op voorwaarde dat May effectief kiest voor het permanente lidmaatsch­ap van de douaneunie. Bovendien moeten de Britten medezeggen­schap krijgen bij handelsbes­prekingen die de EU in de toekomst nog voert. Dat is immers de logische consequent­ie van het lidmaatsch­ap van de douaneunie.

Verhofstad­t is gewonnen voor die samenwerki­ng tussen Labour en het ‘redelijke’ deel van de Conservati­eve Partij. Hij vindt het de beste garantie dat de scheidings­deal goedgekeur­d raakt in het Lagerhuis. ‘Het is in elk geval de beste weg vooruit.’

May heeft nog niet gereageerd op het Labourvoor­stel. De kans blijft klein dat ze erop zal ingaan. Maar hoe meer de tijd dringt en hoe dichter de ‘no deal’ nadert, hoe groter de politieke bochten kunnen worden. May blijft er overigens bij dat ze de Brexit tijdig zal afleveren. Dat wil zeggen: op 29 maart stapt het VK met een akkoord uit de EU.

 ?? © afp ?? De Britse premier Theresa May had een constructi­ef gesprek met Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker, maar een oplossing is nog niet in zicht.
© afp De Britse premier Theresa May had een constructi­ef gesprek met Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker, maar een oplossing is nog niet in zicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium