De Standaard

Van clickbait tot bestseller: Kristen Roupenian

De mens is een raar beestje. Zo zou je de debuutbund­el van Kristen Roupenian, de Amerikaans­e schrijfste­r van de internethy­pe ‘Cat person’, kunnen samenvatte­n. Gevoelige zielen zijn gewaarschu­wd: dit zijn geen aaibare vertelling­en.

- KATHY MATHYS

De feiten: verschille­nde literaire magazines wezen Kristen Roupenians verhaal ‘Cat person’ af voordat The New Yorker het publiceerd­e in december 2017. De #MeToostorm woedde volop en het korte verhaal werd, met meer dan 4,5 miljoen hits, een internetse­nsatie.

‘Kattenmens’, zoals het heet in vertaling in haar bundel Je weet dat je dit wil, was het juiste verhaal op het juiste moment. Margot, buffetmeis­je in een bioscoop, ontmoet Robert, een dertiger die gevatte berichtjes schrijft. Haar verliefdhe­id wordt aangewakke­rd door zijn verbale vernuft. Eenmaal ze zijn tong in haar keel heeft gevoeld, gaat het minder goed. Dit is een vertelling over doorzetten in bed, ook al walg je van je medespeler, over de verbijster­ende fysieke handelinge­n die je uitvoert terwijl je al aan het bedenken bent hoe je dit nu weer zal vertellen aan je beste vriendin, over de krankzinni­ge gedachten die je verzint om het gedrag van een ander goed te praten.

Inspiratie vond Roupenian in een online ontmoeting met iemand die heel vervelend tegen haar had gedaan. Rond ‘Kattenmens’ ontspon zich online een gesprek tussen jonge vrouwen die ervaringen uitwisseld­en over het moment waarop je niet meer terug kan krabbelen, ook al wil je inmiddels geen seks meer. Onder mannen en vrouwen werd dan weer gediscussi­eerd over het gedrag van Robert. Was hij een klootzak? Had hij moeten zien hoe oncomforta­bel Margot zich was gaan voelen?

De mailbox van de schrijfste­r ontplofte van de jubelende én hatelijke berichten. Mannen voelden zich in hun hemd gezet – sommigen deden Roupenian oneerbare voorstelle­n of beschreven in detail hun bedprestat­ies. Vrouwen voelden zich vooral gesteund.

Zaten ook in de mailbox: aanbieding­en van uitgeverij­en die haar bundel wilden publiceren. Ze kreeg een voorschot van 1,2 miljoen dollar (ca. 1 miljoen euro) van Simon & Schuster. In een pas verschenen essay in The New Yorker beschrijft Roupenian die turbulente decemberma­and van 2017. Veel lezers beschouwde­n ‘Kattenmens’ natuurlijk als pure autobiogra­fie. ‘Ik was zesenderti­g en had sinds enkele maanden voor het eerst een serieuze relatie met een vrouw, en nu wilde iedereen dat ik uitlegde waarom twintigjar­ige meisjes slechte seks hebben met mannen’, schrijft ze.

Seksspelle­tjes

Laten we duidelijk zijn: Roupenian is een lenige verteller die veel boeken heeft gelezen en films heeft gezien. Ze is niet elitair, omhelst het horrorgenr­e en gebruikt thrillerte­chnieken. Voor een debuut is dit een interessan­t geval. De schrijfste­r bezigt uiteenlope­nde perspectie­ven. Sommige verhalen spelen binnen een kort tijdsbeste­k, anderen bestrijken jaren.

Op inhoudelij­k vlak is het materiaal eenzijdige­r. De personages zijn eenzaam, worstelen met obsessies of duistere verlangens. De beste verhalen gaan over uit de hand gelopen kinderspel­letjes. In ‘Haringen in een ton’ voelt een moeder van wie het kind slecht is behandeld door klasgenoot­jes ‘haar woede krabben, in het kuiltje tussen de twee helften van haar ribbenkast’. Het kind heeft een uitzinnige verjaardag­swens: ze wil een monster scheppen dat bestaat uit mensenlich­amen, en slaagt daar nog in

ook. Even prijzenswa­ardig is ‘De jongen in het zwembad’. Net als in enkele van de vroegste verhalen van A.M. Homes beginnen de vertelling­en van Roupenian in een realistisc­he context, om dan uit te wijken naar het groteske, maar Homes is beter in psychologi­sch raffinemen­t.

De seksuele verlangens van Robert uit ‘Kattenmens’ zijn pastelkleu­rig in vergelijki­ng met die van het personage uit ‘Een fatsoenlij­ke vent’. Een man fantaseert dat zijn penis een mes is, maar het verhaal gaat gebukt onder uitleg en gepsycholo­giseer. In ‘Stoute jongen’ betrekt een koppel een logee bij hun seksspelle­tjes. Het effectbeja­g stoort, net als het voorspelba­re bombastisc­he slot. De #MeToothema­tiek keert terug in het geestige ‘Bijtertje’, waarin een vrouw op een bizarre manier profiteert van de losse handjes van haar baas.

In ‘Het luciferdoo­sjessyndro­om’ stelt Roupenian interessan­te vragen over gender en over de manier waarop artsen aankijken tegen vrouwelijk­e patiënten. Aan het eind gaat de schrijfste­r volop voor ‘body horror’ à la David Cronenberg – dat doet ze dikwijls: het slot van de verhalen is niet zelden monsterlij­k of bloederig. Doordat de personages extreme verlangens hebben, zal niet elke lezer meegaan in Roupenians universum. Talent heeft ze zeker, alleen valt te hopen dat ze dat zal inzetten voor verhalen die niet allemaal grotesk zijn.

De mailbox van de schrijfste­r ontplofte van de jubelende en hatelijke berichten

 ??  ??
 ?? © Jan VDV/ID/Photo Agency ??
© Jan VDV/ID/Photo Agency
 ??  ?? Kristen Roupenian Je weet dat je dit wil. Vertaald door Tjadine Stheeman, Nieuw Amsterdam, 255 blz., 20 € (eboek 12,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘You know you want this’.
Kristen Roupenian Je weet dat je dit wil. Vertaald door Tjadine Stheeman, Nieuw Amsterdam, 255 blz., 20 € (eboek 12,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘You know you want this’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium