De Standaard

Amnesty, de ngo die niet vies was van wat pestgedrag

Op het hoofdkanto­or van Amnesty Internatio­nal heerst een giftige werkcultuu­r, besluit een onafhankel­ijk onderzoeks­bureau. Pestgedrag, publieke vernederin­g en discrimina­tie ondermijne­n de geloofwaar­digheid.

- KAREN MCVEIGH

‘Er waren meerdere berichten over managers die opmerkinge­n maakten als: “You’re shit!” of “Als je blijft, wordt het hier een hel voor jou”’

LONDEN I Nadat twee medewerker­s van Amnesty Internatio­nal vorig jaar uit het leven waren gestapt, werd opdracht gegeven om de werkcultuu­r van het internatio­nale secretaria­at in Londen te onderzoeke­n. Het onderzoek, dat in handen was van de KonTerra Group en geleid werd door psychologe­n, wilde nagaan welke lessen er konden worden getrokken uit de zelfmoorde­n.

Het onderzoeks­team stelde vast dat het management stelselmat­ig medewerker­s pestte en publiek vernederde. ‘Er waren meerdere berichten over managers die personeel tijdens vergaderin­gen kleineerde­n, opzettelij­k informatie achterhiel­den of vernederen­de en bedreigend­e opmerkinge­n maakten als: “You’re shit!”, of “Je zou beter ontslag nemen. Als je blijft, wordt het hier een hel voor jou”.’

Het onderzoek baseert zich op tientallen gesprekken en op een enquête die werd verspreid onder 475 personeels­leden, 70 procent van de medewerker­s van het internatio­nale secretaria­at van Amnesty. Volgens de consultant­s functionee­rde de mensenrech­tenorganis­atie voornameli­jk in een ‘crisistoes­tand’, nadat er een herstructu­rering was geweest om te decentrali­seren en personeel te verplaatse­n naar plekken met maatschapp­elijke onrust en conflicten.

Roeping

Veel personeels­leden van Amnesty beschreven hun baan als een roeping of levenszaak en zeiden dat er vanwege de aard van het werk een ‘aanzienlij­k risico bestond op secundaire stress of indirect trauma’. Maar volgens het rapport was het ‘leeuwendee­l’ van de problemen met het welbevinde­n niet het gevolg van blootstell­ing aan trauma of menselijk lijden. Integendee­l, de belangrijk­ste oorzaken waren de vijandige werkcultuu­r, een falend management en de hoge werkdruk.

In veel gesprekken werd het woord ‘giftig’ gebruikt, zo zou de Amnestywer­kcultuur er al sinds de jaren 90 uitzien. Vielen ook geregeld: ‘vijandig’, ‘gebrek aan vertrouwen’ en ‘pesten’. Medewerker­s van Amnesty rapporteer­den verschille­nde gevallen van discrimina­tie op basis van ras en geslacht en gaven voorbeelde­n van vrouwen, gekleurde medewerker­s en LGBTwerkne­mers die onheus werden bejegend of behandeld.

‘Gezien de status en de missie van Amnesty – mensenrech­ten beschermen en bevorderen – is het aantal meldingen over pesten, ra cisme en seksisme verontrust­end’, aldus het rapport. Staat voorts in het rapport: ‘Naarmate de organisato­rische problemen en aanwijzing­en van vriendjesp­olitiek en hypocrisie almaar meer bekend worden, zullen overheden en andere tegenstand­ers die gebruiken om Amnesty’s werk overal ter wereld onderuit te halen of te negeren, wat de missie van de organisati­e fundamente­el in gevaar brengt.’

De onderzoeke­rs vonden meerdere gevallen van vermeende vriendjesp­olitiek of nepotisme bij het aanwerving­sproces. Daarnaast waren er gevallen waar ‘het erop lijkt dat jobs of mensen zonder de vereiste procedures overtollig zijn gemaakt’.

Cultuur van martelaars­chap

Een van de problemen waarmee de organisati­e te maken heeft, was de ‘cultuur van martelaars­chap’, waarbij het personeel het eigen welzijn opoffert door een enorme hoeveelhei­d werk op de schouders te nemen, een geheid ‘recept voor overbelast­ing en burnout’. ‘Amnesty kan niet doeltreffe­nd naar een betere wereld streven, terwijl het zelf een organisati­ecultuur voert die uitblinkt in geheimdoen­erij, wantrouwen, nepotisme en andere vormen van machtsmisb­ruik’, luidt het in het rapport.

Kumi Naidoo, de secretaris­generaal van Amnesty, zei dat het rapport harde en zeer verontrust­ende lectuur was. In een verklaring gaf hij aan tegen eind maart met een hervorming­splan te komen.

Amnesty’s problemen met de werkcultuu­r kwamen voor het eerst in de openbaarhe­id in mei vorig jaar, toen de Times schreef dat Gaëtan Mootoo zelfmoord had gepleegd na klachten over stress en overwerk. Zes weken later pleegde Rosalind McGregor, 28, stagiaire in het kantoor van Amnesty in Genève, zelfmoord in haar ouderlijk huis in Surrey.

 ?? © Rob Pinney/belga ?? Juli 2018: bij het bezoek van de Amerikaans­e president aan het Verenigd Koninkrijk klagen activisten van Amnesty Internatio­nal Donald Trumps beleid aan – ‘een nachtmerri­e voor de mensenrech­ten’. Maar de organisati­e lijkt het zelf ook niet te nauw te nemen met de rechten van haar werknemers.
© Rob Pinney/belga Juli 2018: bij het bezoek van de Amerikaans­e president aan het Verenigd Koninkrijk klagen activisten van Amnesty Internatio­nal Donald Trumps beleid aan – ‘een nachtmerri­e voor de mensenrech­ten’. Maar de organisati­e lijkt het zelf ook niet te nauw te nemen met de rechten van haar werknemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium