De Standaard

POLITIEKE MOED

- INGE GHIJS

Als Brussel echt zal doen wat het belooft, niet alleen administra­tief zijn twee snelwegen afschaffen, maar ook het aantal rijstroken op de E40 en de A12 vermindere­n en de snelheid drastisch doen dalen, dan zal onze hoofdstad voor de Vlaming minder bereikbaar worden. Het getuigt van daadkracht dat Brussels ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS) en zijn minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zich niet laten intimidere­n door ongetwijfe­ld aankomend protest, maar gaan voor schonere lucht en een leefbare stad. Van de Brusselse schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) zullen ze geen tegenwind krijgen. In tegenstell­ing tot drie jaar geleden, toen het plan al eens op tafel lag en de toenmalige schepen Els Ampe (Open VLD) zich op één lijn zette met de tegenstand­ers zoals Touring en VAB.

Maar zonder het Gewestelij­k Expresnet en zonder bijkomend beter openbaar vervoer dreigt de Vlaamse pendelaar ernstig in de problemen te komen. Die zal er allerminst mee kunnen lachen als hij tijdens de piekuren nóg langer in de file staat. Een mooie intentie zal dan, door wie niet in de hoofdstad woont maar er wel werkt, ervaren worden als niets anders dan een potje pesten.

De politieke moed van Smet en Vervoort is ongetwijfe­ld ingegeven door de wetenschap dat hun kiezers niet de lasten van deze ingreep zullen moeten dragen, maar er wel de vruchten van kunnen plukken. En dat ze door die kiezers dus ook niet ter verantwoor­ding zullen worden geroepen, als de pendelaars in de miserie komen. Het toont aan dat we met z’n allen wel roepen dat we een daadkracht­ig klimaatbel­eid en maatregele­n voor schone lucht willen, maar meteen in protestmod­us schieten als we er zelf de negatieve gevolgen van ondervinde­n.

In een ideale wereld zou een effectief klimaatbel­eid tegelijker­tijd een groot pakket aan maatregele­n nemen: én autoverkee­r ontmoedige­n, én in beter openbaar vervoer voorzien. Dan zouden verschille­nde overheden en stakeholde­rs samenzitte­n om tot een logisch pakket aan maatregele­n te komen. Maar ons land met zijn versnipper­de bevoegdhed­en en zijn politici met een gebrek aan een langetermi­jnvisie, is tot nu niet in staat gebleken om voor cruciale thema’s één beleid uit te stippelen, over verschille­nde partijen heen.

Pascal Smet denkt dat de automobili­st vanzelf zijn gedrag zal aanpassen. Dat valt te betwijfele­n. De automobili­st kan alleen maar hopen dat bij te veel hinder politici die verantwoor­delijk zijn voor het openbaar vervoer, genoeg onder druk komen te staan om de nodige maatregele­n te nemen.

We willen een daadkracht­ig klimaatbel­eid, maar schieten meteen in protestmod­us bij de gevolgen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium