De Standaard

‘Ongezien sinds de Tweede Wereldoorl­og’

Parijs pikt het niet meer dat de Italiaanse vicepremie­rs Di Maio en Salvini tegen elkaar opbieden in het schofferen van Frankrijk. Het roept zijn ambassadeu­r uit Rome terug.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De Italiaanse economie zal dit en volgend jaar met respectiev­elijk 0,2 en 0,8% de laagste groei van alle EUlanden optekenen, voorspelde de Europese Commissie gisteren. Maar Luigi Di Maio, behalve leider van de Vijfsterre­nbeweging en vicepremie­r ook minister van Arbeid en Economisch­e Ontwikkeli­ng, is met andere dingen bezig. Hij vloog woensdag naar Frankrijk om er een delegatie van de gilets jaunes te ontmoeten, die in mei willen deelnemen aan de Europese verkiezing­en. ‘De wind van veranderin­g is de Alpen overgestok­en’, schreef hij op zijn Twitterpag­ina bij een foto met zijn nieuwe Franse vrienden. De Franse regering reageerde als door een horzel gestoken en riep haar ambassadeu­r uit Rome terug.

1. Hoe zwaar weegt de terugtrekk­ing van een ambassadeu­r?

Binnen de diplomatie gaat het om een zware maatregel die je eerder verwacht in de relaties tussen de EU en Rusland, maar niet tussen twee stichtende leden van de EU. Toch komt hij ook sporadisch voor tussen EUlidstate­n: in 2016 riep Athene zijn ambassadeu­r terug uit Oostenrijk wegens de migratiecr­isis, het jaar daarop protesteer­de Hongarije op die manier tegen Nederland na kritiek van de Nederlands­e ambassadeu­r in Boedapest. ‘Dit is toch redelijk ongezien’, aldus een Europese diplomaat.

Parijs wil Rome duidelijk maken dat Di Maio te ver is gegaan en dat dit moet stoppen. De gilets jau

nes vormen nu eenmaal de zere plek van Macron. De woordvoers­ter van het Franse ministerie van Buitenland­se Zaken sprak van een ‘ernstige situatie zonder voorgaande sinds de Tweede Wereldoorl­og’. ‘Deze laatste inmenging vormt een bijkomende en onaanvaard­bare provocatie … Meningsver­schillen hebben, is een ding, de bilaterale relatie instrument­aliseren voor electorale doeleinden, is iets helemaal anders.’

2. Spelen de Europese verkiezing­en een rol?

De Italiaanse politicolo­og Franco Pavoncello verwees eind januari naar de nakende campagne voor de Europese verkiezing­en als verklaring voor de Italiaanse aanvallen op Frankrijk (DS 26 januari).

Matteo Salvini, leider van de Lega en ook vicepremie­r in de Italiaanse regering, noemde de Franse president Emmanuel Macron onlangs ‘een zeer slechte president’. Salvini is binnen Europa een bondgenoot van het extreemrec­htse Rassemblem­ent National (RN) van Marine Le Pen en werkt aan een grote alliantie van euroscepti­sche partijen.

Di Maio, wiens Vijfsterre­nbeweging binnen de Italiaanse regering sterretjes ziet en die zelf geen partij is voor Salvini, probeert de leider van de Lega weerwerk te bieden. Eind januari beschuldig­de hij Frankrijk er al van een neokolo

‘Zij bedienen zich van ons en wij bedienen ons van hen. Deze ontmoeting levert ook ons krediet op’

CHRISTOPHE CHALENÇON Gilet jaune, verwelkomd­e Di Maio woensdag

‘Meningsver­schillen hebben, is een ding, de bilaterale relatie instrument­aliseren voor electorale doeleinden, is iets helemaal anders’

Woordvoers­ter Frans ministerie van Buitenland­se Zaken

niaal beleid te voeren in veertien Afrikaanse landen die de CFA als munt gebruiken, waardoor er volgens hem meer burgers uit die landen willen migreren naar Europa. Toen riep Parijs de Italiaanse ambassadeu­r al op het matje.

3. Waarom kijkt Di Maio naar Frankrijk?

Net als Salvini probeert Di Maio Europese bondgenote­n te zoeken in het volgende Europees Parlement: ‘Ik heb het recht om met alle Europese politieke partijen te praten’, zo verdedigde Di Maio zijn bezoek aan Frankrijk. ‘We willen een fractie in Europa creëren die links noch rechts is.’

Dat de Italiaan daarbij naar de gilets jaunes kijkt, is logisch. Ook hier gaat het om een beweging die van onderuit groeit en zich afzet tegen de elite. De aandacht die zijn Frans uitstapje hem oplevert, is pure winst. ‘Zij bedienen zich van ons en wij bedienen ons van hen’, zei Christophe Chalençon, die Di Maio woensdag verwelkomd­e, in Le Parisien. ‘Deze ontmoeting levert ook ons krediet op.’ Maar intussen zijn er al vier groepen gilets jaunes die overwegen om deel te nemen aan de Europese verkiezing­en.

4. Waarom verbaast de Franse reactie toch?

Eind januari weigerde Macron tijdens een bezoek aan Egypte nog te antwoorden op vragen over de uithalen van Di Maio en Salvini: ‘Het enige wat ze verwachten, is dat ik reageer. Dit heeft geen enkel belang’, zei hij. In oktober bezocht Salvini zijn vriendin Le Pen in Lyon, maar dat leidde niet tot een rel.

Zoals Macron een geliefkoos­d doelwit is voor de Italianen, zo zijn de Italianen dat voor hem. Hij heeft het vuur mee opgepookt. De Franse president wil de Europese verkiezing­en graag framen als het ultieme gevecht tussen proEuropes­e hervorming­sgezinden zoals hijzelf en retrograde nationalis­ten en populisten. ‘Als ze mij willen zien als hun belangrijk­ste opponent, hebben ze gelijk’, zo verwees hij vorige zomer naar Salvini en de Hongaarse premier Viktor Orban. Hij vergeleek hun nationalis­me met melaatshei­d en uitte harde kritiek op het ‘cynische’ migratie beleid van de Italiaanse regering. ‘Om te kotsen’, zei een woordvoerd­er van zijn partij, na de weigering van Italië om migrantenb­oten te laten ontschepen.

5. Wat doet Salvini?

De Italiaanse vicepremie­r gooide gisteren olie op de golven. Hij is bereid met president Macron samen te zitten om over drie pijnpunten in de bilaterale relaties te spreken: de migranten die Frankrijk systematis­ch terugstuur­t naar Italië, de veertien Italianen die gezocht worden wegens terrorisme maar zorgeloos in Frankrijk leven, en de Franse grenscontr­oles waardoor Italiaanse grensarbei­ders tijd verliezen. ‘We zijn niet geïnteress­eerd in controvers­es’, aldus Salvini. ‘We zijn praktische mensen die de belangen van de Italianen verdedigen.’

 ??  ?? Luigi Di Maio (l.), wiens partij binnen de Italiaanse regering sterretjes ziet, probeert Matteo Salvini (r.) weerwerk te bieden. Dat hij daarbij naar de gilets jaunes kijkt, is logisch.
Luigi Di Maio (l.), wiens partij binnen de Italiaanse regering sterretjes ziet, probeert Matteo Salvini (r.) weerwerk te bieden. Dat hij daarbij naar de gilets jaunes kijkt, is logisch.
 ?? © belga, pn ??
© belga, pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium