De Standaard

Delphine Boël zet Albert mes op de keel

Delphine Boël dreigt met een dwangsom van 5.000 euro per dag dat koning Albert II geen DNAstaal afstaat.

-

BRUSSEL I Volgens de krant Le Soir overwegen de advocaten van Delphine Boël om een dwangsom te eisen, als koning Albert II blijft weigeren om DNA af te staan voor een vaderschap­stest. Boël haalde eind oktober al een belangrijk­e slag thuis. Na een jarenlange jojo van uitspraken voor en tegen, oordeelde het Brusselse hof van beroep officieel dat Jacques Boël niet haar biologisch­e vader is. Daar bestond ook geen twijfel meer over, na onderzoek van de DNAstalen die de industriee­l had afgestaan. Maar de rechtbank erkende tegelijk dat Jacques Boël niet haar wettelijke vader is. Daarmee opende de rechtbank meteen de weg voor de volgende stap in de procedure, de stap die koning Albert II altijd heeft proberen te vermijden. Het hof vraagt het voormalige staatshoof­d om DNA, om na te gaan of hij de vader van Delphine Boël kan zijn, iets waar nog maar weinigen aan twijfelen.

Juridisch gevecht

Maar koning Albert heeft cassatiebe­roep aangeteken­d tegen die beslissing. Volgens Le Soir is het nu uitkijken naar de zitting van 14 februari. Dan wordt in principe de kalender vastgelegd voor het tweede luik van het onderzoek naar het vaderschap. Dat wordt een juridisch robbertje. De verdedigin­g zal poneren dat de hele zaak opgeschort moet worden, tot er een uitspraak in cassatie is. De advocaat van Boël zal dan weer proberen hard te maken dat het cassatiebe­roep helemaal niet in de weg van een snelle DNAtest moet staan.

Verwacht wordt dat de rechtbank nog geen beslissing neemt, op 14 februari, maar mogelijk pas een paar maanden later. Als het Brusselse hof van beroep beslist dat de koning zich, ondanks het cassatiebe­roep, toch binnen een bepaalde termijn aan een DNAtest moet onderwerpe­n, zal Boël een dwangsom van 5.000 euro per dag eisen. Als de koning blijft weigeren, kan de rechtbank wettelijk ook altijd concludere­n dat hij de biologisch­e vader is. (cv)

Als koning Albert, ondanks de dwangsom, blijft weigeren om een DNAstaal af te staan, kan de rechtbank wettelijk concludere­n dat hij de vader is’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium