De Standaard

‘Politici, gebruik twee gsm’s’

De inlichting­endiensten raden alle politici in de aanloop naar de verkiezing­en aan om de apparaten voor privé en profession­eel gebruik te scheiden.

-

BRUSSEL I ‘De voorbije week heb ik duizenden emails en sms’en op mijn iPhone gekregen. Ik kon niet meer communicer­en met mijn gezin.’ Voormalig minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) weet dinsdag, bij de bekendmaki­ng van haar ontslag, haar leugen over de Staatsveil­igheid aan de druk die ze voelde door een email en smscampagn­e. Uitgereken­d diezelfde dag brachten de inlichting­endiensten een bundel tips uit voor een ‘cyberveili­ge campagne’. Daarin raden ze alle politici onder meer aan om afzonderli­jke apparaten te gebruiken voor werk en privé, net zoals afzonderli­jke mailadress­en, moeilijke wachtwoord­en, enzovoort.

Het staat politici in België volledig vrij om één, twee of meer gsm’s te hebben. De Standaard vernam dat de leden van de Nationale Veiligheid­sraad wel een apart beveiligd toestel hebben. Behalve de vicepremie­rs en de veiligheid­sministers zetelen vooral leidinggev­enden uit de inlichting­en en veiligheid­sdiensten in die raad.

De Staatsveil­igheid geeft ook briefings rond contraspio­nage aan politici of diplomaten die in een risicovol land, zoals Rusland, aan de slag gaan of erheen reizen. Goede raad over gescheiden gsm’s hoort daar ongetwijfe­ld bij. Het is niet zo vanzelfspr­ekend dat een minister van Leefmilieu en Omgeving zo’n briefing krijgt. De mail en smscampagn­e, die gericht was aan alle klimaatmin­isters, maakt duidelijk dat gsmhygiëne geen overbodige luxe is. (vhn)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium