De Standaard

Gelijkheid nog veraf bij lijsttrekk­ers

Aantal vrouwelijk­e lijsttrekk­ers stijgt licht Enkele partijen komen niet eens aan derde CD&V is enige partij die achteruitg­aat

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I 31 procent vrouwelijk­e lijsttrekk­ers in 2014, 34 procent voor de parlements­verkiezing­en in 2019. Zelfs al moet Open VLD in Antwerpen nog een lijsttrekk­er voor de Kamer aanduiden, dan nog gaat de vooruitgan­g in de gendergeli­jkheid boven aan de kieslijste­n traag. Er tekenen zich twee kampen af: partijen die streven naar pariteit en partijen die niet eens aan een derde vrouwelijk­e lijsttrekk­ers komen.

In het eerste kamp zitten partijen als de SP.A, Groen en Open VLD. Van de dertien lijsttrekk­ers die ze moeten aanwijzen in Vlaanderen en Brussel – het lijsttrekk­erschap voor de Kamer in Brussel tellen we niet mee aangezien dat een onverkiesb­are plaats is – hebben ze voorlopig zes vrouwen in petto. Open VLD kan daar in Antwerpen dus nog een vrouwelijk­e lijsttrekk­er aan toevoegen.

In het andere kamp zitten de NVA en Vlaams Belang, maar opmerkelij­k ook CD&V, dat de enige partij is die minder vrouwelijk­e lijsttrekk­ers het veld instuurt dan vijf jaar geleden.

Feminisme in opmars

Het aandeel vrouwelijk­e lijsttrekk­ers gaat bij CD&V omlaag van 38 naar 23 procent. Alleen voor Hilde Crevits (Vlaams, WestVlaand­eren), Joke Schauvlieg­e (Vlaams, OostVlaand­eren) en Bianca Debaets (Brussels Parlement) is er nog plek. ‘De positie van CD&V is een verrassing’, zegt VUBprofess­or Karen Celis. ‘Die partij heeft altijd een voortrekke­rsrol gespeeld en heeft intern ook een sterke vrouwenwer­king.’

De interne lobbygroep Vrouw & Maatschapp­ij was zo geschokt, dat ze een reeks compensere­nde maatregele­n liet goedkeuren. Als twee mannen de lijst trekken binnen een provincie, zullen plaatsen twee en drie minstens op één lijst naar een vrouw gaan.

Andersom is het opvallend dat Open VLD zwaar inzet op een gelijke verdeling van de lijsttrekk­ers. ‘Bij Open VLD is het feminisme in opmars’, zegt Celis. ‘Niet alleen omdat de partijvoor­zitter een vrouw is, maar ook omdat vicepremie­r Alexander De Croo uitdrukkel­ijk de vrouwenrec­hten steunt.’

Interne keuken

Ook tussen provincies zijn er grote verschille­n. In WestVlaand­eren zijn er slechts twee vrouwen bij de twaalf lijsttrekk­ers, in Limburg is er volledige pariteit tussen mannen en vrouwen.

Er is nochtans al wat wetgevend werk geleverd om de kieslijste­n evenwichti­ger te maken. Zo moeten er evenveel mannen als vrouwen op de lijsten staan, met een verschil van maximaal één. En de eerste twee plaatsen mogen niet aan één geslacht worden toegewezen.

Maar de interne keuken van partijen verhindert soms een evenwichti­ge samenstell­ing van lijsttrekk­ers. ‘De puzzel valt soms raar in elkaar’, zegt Vlaams Parlements­lid Lorin Parys, ondervoorz­itter van de NVA en voorzitter van de commissie Gelijke Kansen. ‘Dat betekent dat je soms stappen vooruit zet en soms ter plaatse blijft trappelen.’

Ook zijn partij doet het niet te best in de genderverh­oudingen. ‘Wij gaan voor de beste persoon. Wij kiezen voor een andere strategie dan Open VLD, waar de helft van de lijsttrekk­ers een vrouw moet zijn. Maar we evolueren daar wel langzaam naartoe.’

Glazen plafond

Het resultaat is voorlopig dat vrouwen niet zo gemakkelij­k het glazen plafond naar het lijsttrekk­erschap doorbreken. Ook in de regeringen is de verhouding nog scheefgetr­okken, al is dat ook het gevolg van de herschikki­ngen. In de federale regering zijn nog amper drie van de dertien ministers een vrouw, in de Vlaamse regering is dat drie op negen.

Met Koen Van den Heuvel als minister van Omgeving, Natuur en Landbouw koos ook CD&V deze week voor een man. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Van den Heuvel de steun kreeg van de voltallige CD&Vfractie. Die bestaat uit veertien vrouwen en dertien mannen.

‘De positie van CD&V is een verrassing. Die partij heeft altijd een voortrekke­rsrol gespeeld’

KAREN CELIS Professor politicolo­gie (VUB)

‘De puzzel valt soms raar in elkaar. Soms zet je stappen vooruit en soms blijf je ter plaatse trappelen’

LORIN PARYS Vlaams Parlements­lid

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium