De Standaard

Voor SP.A mogen gezondheid en pensioen wel iets kosten

De miljarden vliegen bij de SP.A de deur uit. De partij trekt naar de kiezer met een gezondheid­splan ter waarde van 2,3 miljard euro.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I ‘Zekerheid voor iedereen’ is de slogan waarmee de SP.A naar de kiezer trekt. Maar aan die zekerheid hangt ook een fors prijskaart­je. De Vlaamse socialiste­n mikken voor de komende bestuurspe­riode op een extra investerin­g van 2,3 miljard euro in de gezondheid­szorg.

De Vlaamse socialiste­n steken 900 miljoen euro in ‘onvervulde noden’. ‘Horen, zien en lachen moeten voor iedereen betaalbaar zijn’, zegt Kamerlid Karin Jiroflée, die samen met Melissa De Praetere de schouders onder het plan zette. En dus stelt de SP.A voor om brillen, hoorappara­ten en beugels voor kinderen en jongeren sneller terug te betalen.

De partij wil ook fors wat geld investeren in de terugbetal­ing van eerstelijn­shulp bij de psycholoog. Huidig minister van Gezondheid­szorg Maggie De Block (Open VLD) zette daarin al een eerste stap en trekt daarvoor dit jaar 22,5 miljoen euro uit. ‘Dat is een druppel op een hete plaat’, zegt Jiroflée. ‘Die terugbetal­ing is beperkt tot vier bezoeken en aan heel wat restrictie­s onderworpe­n.’ De socialiste­n willen tien keer meer investeren in de terugbetal­ing van eerstelijn­spsycholog­ie. Daarnaast moet iedereen onder de 18 jaar gratis naar de huisarts kunnen.

7.500 extra verpleegku­ndigen

Bovendien moet het werk van de verpleegku­ndigen in de ziekenhuiz­en verlicht worden, vinden de Vlaamse socialiste­n. Tegen 2024 moeten er in onze ziekenhuiz­en 7.500 extra verpleegku­ndigen of zorgkundig­en werken. Daaraan hangt een netto prijskaart­je van 200 miljoen euro. Om het aantal verpleegku­ndigen per bed tot op het Europese gemiddelde te brengen, zouden 15.000 extra verpleegku­ndigen nodig zijn.

Los van al die extra’s moet het bestaande budget sneller stijgen dan vandaag, om onder meer de vergrijzin­g bij te benen. Het herstellen van die groeinorm kost nog eens 1,2 miljard euro. ‘Dat is het traject dat ook het Planbureau voorstelt’, zegt Jiroflée.

Dat klinkt allemaal mooi, maar wie zal dat betalen? De SP.A lan ceerde een paar weken geleden ook al een pensioenpl­an met onder meer een minimumpen­sioen van 1.500 euro voor iedereen die een loopbaan van 42 jaar achter de rug heeft. Aan het hele pensioenpl­an hangt een prijskaart­je van 2,5 miljard euro. Het wordt wel voor 800miljoen euro intern gefinancie­rd, onder meer door een verminderi­ng van de aftrek voor het pensioensp­aren.

Financieel sluitend?

‘We rekenen op besparinge­n in de overheidsa­dministrat­ie en zullen knippen in de subsidies aan bedrijven’, zegt Inti Ghysels, directeur van de SP.Astudiedie­nst. Maar over hoe de partij dat precies wil doen, blijft ze nog vaag. Volgens cijfers van het Europese statistisc­he bureau Eurostat geeft ons land jaarlijks bijna 14 miljard euro subsidies aan bedrijven. Maar de definitie die Europa hanteert, is heel breed. Daarin zit bijvoorbee­ld ook het geld dat naar het systeem van de dienstench­eques gaat, of de andere loonsubsid­ies voor bedrijven.

‘We laten zowel ons pensioenpl­an als ons gezondheid­splan doorrekene­n door het Planbureau, net als de maatregele­n om die extra uitgaven te financiere­n’, zegt Ghysels, die zich sterk maakt dat het plan financieel sluitend is.

‘We rekenen op besparinge­n bij de overheid en zullen knippen in de subsidies aan de bedrijven’ INTI GHYSELS

Directeur studiedien­st

‘Horen, zien en lachen moeten voor iedereen betaalbaar zijn’ KARIN JIROFLÉE Kamerlid SP.A

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium