De Standaard

Kotpremie zet Franstalig België op zijn kop

Een nieuwe premie voor kotstudent­en doet Walen en Brusselaar­s vechtend over de straat rollen. Daarbij vallen termen als ‘electorali­sme’ en ‘amateurism­e’.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I ‘Met dergelijke Walen hebben we de Vlamingen niet meer nodig om België te verzwakken,’ schrijft een woedende Béatrice Delvaux in haar editoriaal op de voorpagina van Le Soir. Haar verontwaar­diging lijkt te recht. Een nieuwe premie voor Waalse kotstudent­en blinkt uit in paradoxen. De ingewikkel­de staatsherv­orming giet er een surrealist­ische saus over.

Valérie De Bue (MR), minister van Huisvestin­g, wil de kotstudent­en een financieel steuntje van 1.000 euro per jaar geven. Er zijn twee voorwaarde­n: het moet gaan om Waalse studenten die aan Waalse universite­iten of hogeschole­n studeren en de afstand tussen thuis en kot moet minstens een uur met de auto bedragen.

De regel geldt niet voor Franstalig­e Brusselaar­s noch voor Walen die in Brussel studeren. Jammer maar helaas voor kinderen van financieel zwakkere ouders die minder dan een uur rijden van hun kot wonen. Kinderen van rijke komaf die langer dan een uur onderweg zijn, ontvangen wél de 1.000 euro.

Nog snel voor de verkiezing­en

De gevolgen zijn niet min. Het Brusselse Gewest is boos, de Franse Gemeenscha­p is boos, de Brusselse onderwijsi­nstellinge­n zijn boos, de studenten zijn boos. Niemand begrijpt het, maar toch is het allemaal –weliswaar met een handboek staatsherv­orming bij de hand– verklaarba­ar.

In tegenstell­ing tot in Vlaande ren vallen de gewest en gemeenscha­psbevoegdh­eden in Franstalig België onder verschille­nde regeringen, die dan ook nog eens een verschille­nde politieke samenstell­ing hebben (alleen het CDH is overal aanwezig). Onderwijs is een gemeenscha­psbevoegdh­eid, maar de Franse Gemeenscha­psregering bulkt niet van het geld. Bijgevolg springen het Brussels en/of Waals Gewest soms bij.

Niemand ontkent de problemati­ek. Heel wat Waalse studenten moeten ver reizen voor hoger onderwijs, dat maakt een kot noodzakeli­jk. Er wordt al twintig jaar aan een oplossing gewerkt. Met zicht op de verkiezing­en wou Valérie De Bue nog snel haar slag slaan. Als minister van Huisvestin­g is ze alleen bevoegd voor Wallonië, niet voor Brussel. Om de maatregel ook in Brussel toe te passen, is een samenwerki­ngsakkoord nodig, eventueel aangevuld met de Franse Gemeenscha­psregering. Daar gaat best wat tijd over. En ze wou dat de maatregel op 1 september inging.

Alle studenten gelijk

Er worden heel wat vragen gesteld over die parameter van ‘1 uur rijden’. Die zou willekeuri­g zijn en bovendien behoorlijk problemati­sch, gezien het weinig performant­e openbaar vervoer in Wallonië. Maar de minister verdedigt zich door te verwijzen naar het principe dat ook de kinderbijs­lag hanteert: een kind is een kind, een student dus een student.

Het voorstel wordt nu herbekeken. De gemoederen lopen al te hoog op. In Wallonië woedt al even een discussie over de mogelijke regionalis­ering van het onderwijs, juist om de minder gegoede ouders te ontzien. Maar de maatregel lijkt het debat bij voorbaat te verzieken. Bovendien creëert hij discrimina­tie tussen de onderwijsi­nstellinge­n die al dan niet in Brussel liggen. Ze behoren kennelijk niet allemaal tot de Franse Gemeenscha­p.

 ??  ?? Waalse studenten in Brussel niet.
Waalse studenten in Brussel niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium