De Standaard

De ene blauwe oldtimer is de andere niet

VTM mocht gisteravon­d dan toch ‘Cold case: wie heeft Sally vermoord?’ uitzenden. Het Antwerpse parket probeerde de docureeks tegen te houden, ‘omdat ze tendentieu­s is en onwaarhede­n bevat’. Dat is wel vaker de klacht bij ‘true crime’.

- TOM HEREMANS EN VALERIE DROEVEN

Voor de moord op Sally Van Hecke, die op 10 augustus 1996 dood werd aangetroff­en op de Antwerpse Linkeroeve­r, is nooit iemand veroordeel­d. Een van de onderzoeks­sporen leidde destijds naar de intussen voor andere gruweldade­n veroordeel­de seriemoord­enaar Claudy Pierret: getuigen zagen iemand die op hem leek op haar toestappen. Meer zelfs, Sally zou zijn ingestapt in een opvallende blauwe Amerikaans­e oldtimer, eentje van het type waarin Pierret af en toe rondreed. De speurders kamden de auto uit waarin Pierret volgens hen reed, maar vonden geen spoor van Sally. Tien jaar geleden werd het onderzoek gesloten.

In 2017 nam freelance onderzoeks­journalist Kurt Wertelaers (voordien bij Het Laatste Nieuws) contact op met het Antwerpse parket. Hij had zich, met toestemmin­g van Sally’s moeder, opnieuw vastgebete­n in de zaak, om er een boek over te schrijven. Hij legde de speurders zijn bevindinge­n voor, waarop die besloten het onderzoek opnieuw te openen. Daarna hoorde het parket naar eigen zeggen niets meer van Wertelaers, tot VTM enkele weken geleden ineens een vijf delige documentai­re aankondigd­e, waarin ‘de vermoedeli­jke dader’ zou worden aangewezen.

Wellicht gaat het om Pierret: gisteren zagen we al kort dat Wertelaers een blauwe oldtimer ergens in de woestijn in de VS heeft ‘teruggevon­den’. Van een ander merk dan de auto die destijds werd doorzocht, weliswaar. Of dit dan de juiste auto is, zal nog moeten blijken. Wertelaers legde een getuige ook een foto van Pierret voor, die hem herkende.

Waarom wilde het Antwerpse parket de uitzending dan tegenhoude­n? ‘Het programma is tendentieu­s’, argumentee­rden de advocaten gisteren voor de kortgeding­rechter. ‘Er zitten onwaarhede­n en onjuisthed­en in. Bovendien dreigt het onderzoek gecontamin­eerd te worden. Als dit wordt uitgezonde­n, kunnen we niet verzekeren dat de dader gevonden wordt.’

Drie dagen vóór Dutroux

Het is de eerste keer dat televisiem­akers in Vlaanderen zo diep in een (lopend) moordonder­zoek duiken om er een televisier­eeks van te maken. Maar internatio­naal is het intussen een tvgenre geworden: true crime. Bijna elke keer doet zo’n docureeks stof opwaaien, om

dat de programmam­akers aantonen – of willen aantonen – dat er in het onderzoek kapitale fouten zijn gemaakt. In 2007 werd in de VS Steve Avery veroordeel­d voor de moord op fotografe Teresa Halbach. De Netflixser­ie Making a

murderer legde in 2015 een hele reeks malversati­es tijdens het onderzoek bloot en stelde Avery’s schuld ter discussie. De toenmalige aanklager in de zaak, Ken Kratz, die het in de serie flink te verduren kreeg, getuigde vorig jaar dat hij sinds 2015 vierduizen­d doodsbedre­igingen kreeg.

Na de serie en een hele reeks petities zijn er beroepspro­cedures opgestart, maar die hebben voorlopig niets in Avery’s voordeel opgeleverd. Behalve dat een groot deel van de kijkers overtuigd blijft van zijn onschuld.

De Zweedse docureeks The Ke

vin case slaagde er wel in haarfijn aan te tonen dat twee kinderen in 1998 onterecht voor de moord op hun vriendje Kevin opdraaiden. De broertjes Christian en Robin waren vijf en zeven jaar oud toen ze meer dan dertig keer urenlang ondervraag­d werden. Hun bekentenis stond niet op band en ze waren op het ogenblik van de feiten elders gezien. In maart vorig jaar werden de jongens, intussen volwassen mannen die twintig jaar lang verteerd werden door schuldgevo­elens, vrijgespro­ken.

Om zoiets als tvdocument­aire interessan­t te maken, moet er in het gerechteli­jk onderzoek dus iets danig zijn misgelopen. Dat is dan ook wat de makers van Cold case beweren over het onderzoek naar de moord op Sally Van Hecke. Het onderzoek zou niet grondig zijn gevoerd, omdat Sally ‘maar een heroï nehoertje’ was. Bovendien was iedereen op dat moment ‘bezig met Marc Dutroux’ (die drie dagen na de moord op Sally werd gearrestee­rd).

Linkeroeve­r noir

De makers van Cold case ontkennen dat ze een tendentieu­s beeld scheppen van het moordonder­zoek. ‘Journalist­en zijn niet gehouden aan het vermoeden van onschuld, en hebben het recht om kritisch verslag uit te brengen over lopende strafonder­zoeken’, zei de advocaat van VTM voor de rechtbank. Of hun relaas werkelijk tendentieu­s is en of er onwaarhede­n in zitten, is na één aflevering moeilijk vast te stellen. VTM en de journalist­en kregen gisteren alleszins gelijk van de kortgeding­rechter.

Wel duidelijk is dat de makers van Cold case in de eerste plaats een beklijvend verhaal willen vertellen. Het is filmisch in beeld gebracht, het wuivende riet op Linkeroeve­r en de bossen in de omgeving doen aan Scandi noir denken. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd, met een cliffhange­r aan het eind van de aflevering, en een teaser bij het begin: de ontdekking, de oldtimer, wordt meteen in de strijd gegooid. Vervolgens zet de docu een flinke stap terug in de tijd, om Sally’s levensverh­aal te vertellen: weg was het heroïnehoe­rtje, Sally werd een dochter en een moeder. Een kind dat vastliep in een verslaving. Een verhaal. Feiten die verteld worden als fictie. Dat heeft Cold case gemeen met alle bekende truecrimer­eeksen: van The jinx via The staircase tot The

Kevin case. De vraag is of de serie uiteindeli­jk ook tot de waarheid zal leiden.

De makers van ‘Cold case’ willen duidelijk in de eerste plaats een beklijvend verhaal vertellen

 ?? © vtm ?? Sally Van Hecke: werd het onderzoek naar haar moord verwaarloo­sd omdat ze ‘maar een heroïnehoe­rtje’ was?
© vtm Sally Van Hecke: werd het onderzoek naar haar moord verwaarloo­sd omdat ze ‘maar een heroïnehoe­rtje’ was?
 ?? © vtm ?? Kurt Wertelaers (links) en Karel Lattrez in het wuivende riet op Linkeroeve­r, waar Sally vermoord werd aangetroff­en.
© vtm Kurt Wertelaers (links) en Karel Lattrez in het wuivende riet op Linkeroeve­r, waar Sally vermoord werd aangetroff­en.
 ?? © netflix ?? ‘Making a murderer’: manifeste onkunde van het gerecht.
© netflix ‘Making a murderer’: manifeste onkunde van het gerecht.
 ?? © rr ?? ‘The Kevin case’: twee onterecht beschuldig­de broertjes.
© rr ‘The Kevin case’: twee onterecht beschuldig­de broertjes.
 ?? © rr ?? ‘The staircase’: een bloedspate­xpert die een fantast bleek.
© rr ‘The staircase’: een bloedspate­xpert die een fantast bleek.
 ?? © rr ?? ‘The jinx’: een moordenaar die zichzelf aan de galg praat.
© rr ‘The jinx’: een moordenaar die zichzelf aan de galg praat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium