De Standaard

In andermans schoenen

- JEROEN STRUYS

‘Hij heeft zijn portie gehad.’ Juliette Binoche heeft te doen met Harvey Weinstein. Dat liet ze weten als juryvoorzi­tster bij de opening van het filmfestiv­al van Berlijn. Hoe ze daarbij komt? Ze deed wat actrices beroepshal­ve nu eenmaal doen: ‘I’ve put myself in his shoes.’

Als criticus probeer ik me dat te visualiser­en: Juliette Binoche die in de huid kruipt van de morsige Hollywoodp­roducent, met een fat suit voor betere inleving. Het zou zo’n transforme­rende vertolking zijn in een biopic waar de Academy gegarandee­rd een Oscar of vijf naar gooit.

Maar mogen we nu weer uit Harveys schoenen? De reactie van Binoche geeft goed aan wat er aan de hand is met MeToo. Veel mensen hebben zich verbeeld dat ze zich in andermans schoenen moeten plaatsen. Bij gebrek aan andere rechtspraa­k speelde men zelf voor aanklager en rechter tegelijk. Er is veel emotie mee gemoeid.

Binoche stelt dat ze zelf nooit problemen had met Harvey, al had ze wel gezien dat hij er enkele had. Maar ze was wel gewapend, nadat ze door een andere producent was aangevalle­n. ‘Ik zag goed welk beest er in hem schuilging’, zei ze. ‘Het soort kerel met wie ik nooit op stap zou gaan. Een keer lunchte ik alleen met hem in zijn suite. Ik voelde geen gevaar, maar ik begreep evenmin waarom hij me wou zien.’

Het waren actrices die, met behulp van journalist­en, de kat van MeToo de bel aanbonden. Nu is het ook een actrice die stelt: basta, schluss damit.

De schandpaal mag weer uit Hollywood. Alleen: Binoche was niet zijn slachtoffe­r. Is dit een oordeel dat zij moet vellen?

Misschien is het geen toeval dat deze stem uit Frankrijk komt. Er lijkt al langer een schisma tussen de openbare aanklachte­n van verkrachti­ngen, misbruik en seksisme in de Angelsaksi­sche landen en de bereidheid tot vergiffeni­s in Frankrijk. Vooral de ervaren Franse actrices tonen zich vergevings­gezind, met eerder ook een open brief onderteken­d door Catherine Deneuve.

Binoche wees er terecht op dat het nu aan de rechters is om te oordelen, de rechtszaak loopt.

Maar om nu medelijden te krijgen met Harvey Weinstein? Daar moet je toch acteur voor zijn.

Is dit een oordeel dat Juliette Binoche moet vellen?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium