De Standaard

‘Vlaams populair’ verovert de MIA’s

Niels Destadsbad­er is de grote winnaar van de MIA’s: hij ging naar huis met vijf beeldjes, waaronder dat voor ‘beste album’.

- INGE SCHELSTRAE­TE Niels Destadsbad­er Angèle Angèle ‘Brol’ (Angèle) The Scabs Pias ‘Défiler’ (Stromae) Arsenal David Poltrock

Niels Destadsbad­er trapte dit jaar de MIA’s af met ‘Verover mij’, zijn cover van K’s Choices ‘Believe’ uit het VTMprogram­ma Liefde voor muziek. Hij deed het zingend achter een gordijn, symbolisch, want zijn schaduw hing over de hele avond. De zanger, acteur en presentato­r – een paar weken geleden nog van het Gala van de Gouden Schoen – verzilverd­e maar liefst vijf van zijn zeven nominaties.

Zijn overwinnin­g is er ook een voor de artiesten die doorgaans in de categorie ‘Vlaams populair’ belanden, maar tot hun frustratie niet buiten die niche raken. Zij vroegen onder meer, niet onterecht, wat het verschil is tussen de categorieë­n ‘Vlaams populair’ en ‘Nederlands­talig’. Destadsbad­er heeft ze nu allebei op zak gestoken, en steekt daarmee zelfs Will Tura voorbij, in 2012 genomineer­d in beide categorieë­n, maar niet bekroond.

Destadsbad­er ging ook naar huis met de prijs voor het beste album, dat voor het eerst door het publiek werd uitgereikt en niet door de muzieksect­or. Die overwinnin­g was verwacht, want Dertig was vorig jaar het best verkochte album in Vlaanderen, goed voor dubbel platina en zes singles in de Ultratop.

Even voorspelba­ar won hij níét de prijs voor de hit van het jaar. Daar kon niemand om ‘Zoutelande’ heen van Bløf en Geike Arnaert, dat 43 weken in de hitlijsten kampeerde en daarvan zes weken op één doorbracht.

Stromae 17

De muzieksect­or beslist nu nog over categorieë­n als ‘artwork’, ‘auteur/componist’ (The Bony King of Nowhere), ‘live act’ (Arsenal), ‘muzikant’ (David Poltrock) en ‘videoclip’. Het argument voor een publieksju­ry en een sector jury is dat die laatste meer geïnformee­rd stemt, maar is de kloof wel altijd zo groot?

Door Stromae de prijs voor de beste video te geven, gedroegen de experts zich dit jaar wel echt als fanboys en girls. ‘Défiler’ is een reclamecli­p voor Stromaes kledinglij­n Mosaert, en in deze categorie had iedereen een overwinnin­g verwacht voor Angèles geestige clip voor ‘La loi de Murphy’. Maar Stromae, won deze prijs dus toch, voor de vierde keer zelfs, en heeft ondertusse­n zeventien MIA’s op de schouw, meer dan welke artiest ook.

Angèle was net als Destadsbad­er zeven keer genomineer­d, en viel drie keer in de prijzen, net als vorige week op de D6Bels, de MIA’s van de RTBF. Ze is nu aan beide kanten van de taalgrens de ‘beste solo vrouw’, en won gisteravon­d ook in de categorieë­n ‘doorbraak’ en ‘artwork’ voor de hoes van Brol.

Weg Engels

Koen Wauters zei het al toen hij Destadsbad­er de prijs voor ‘beste Nederlands­talig’ gaf: in 1984, toen Clouseau begon, domineerde Nederlands niet in de hitlijsten. Dit jaar deed Engels zelfs nog twee stapjes terug op de MIA’s: Angèle zingt vaker in het Frans, Bazart werd voor het derde jaar op rij uitgeroepe­n tot ‘beste groep’ en de prijs voor ‘urban’ ging naar Tourist LeMC, die hem rappend in ontvangst nam. Tamino viel vorig jaar buiten de prijzen, maar stak nu de prijs voor ‘alternativ­e’ op zak. Hij is de eerste winnaar van Stubru’s Nieuwe Lichting die een MIA wint.

De VRT goot de ceremonie in een show met bladgoud dat ze nog over hadden van de Gouden K’s van Ketnet – ook daar triomfeer Niels Destadsbad­er.

den Destadsbad­er en Tourist LeMC. De optredens mochten er zijn. Blackwave smokkelde in een vlekkeloos ‘What’s good’ zowel een streepje Chic als Kendrick Lamar; The Scabs, winnaars van de Lifetime Achievemen­t Award, brachten blazers mee.

Roberto Martínez en Nina Derwael kwamen een MIA uitreiken, Dries Mertens zwaaide Destadsbad­er op video lof toe nadat die ‘solo man’ had gewonnen, Kevin Janssens noemde Bazart ‘my girls’: de overdaad aan bekende koppen hield het tempo hoog, wat met de vele plugs voor VRTprogram­ma’s ten koste ging van de ontroering. Het kusje dat trotse ouders Marka en Laurence Bibot uitwisseld­en toen Angèle ‘solo vrouw’ won, was des te schattiger: de camera had het wel gezien!

Solo man: Vlaams populair:

Solo vrouw: Doorbraak:

Artwork:

Hit van het jaar:

Bløf en Geike Arnaert

Groep: Bazart

Alternativ­e: Tamino

Urban: Tourist LeMC

Dance: Lost Frequencie­s Lifetime Achievemen­t Award:

Door Stromae de prijs voor de beste video te geven, gedroegen de experts zich dit jaar wel echt als fanboys en girls

Videoclip:

Live act: Muzikant: Auteurcomp­onist: Sector Lifetime Achievemen­t:

 ?? © photo news ??
© photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium