De Standaard

De grens: terug van nooit weggeweest

Hans Dijkhuis schreef een boek over grenzen. Een brandend actueel onderwerp, want veel politieke crisissen van vandaag gaan over grenzen.

- NONFICTIE

In De verdeelde aarde beschrijft de Nederlands­e auteur Hans Dijkhuis hoe landgrenze­n niet ontstonden door deftige akkoorden maar door chaotische oorlogen, rommelige verdragen en intellectu­eel gesjacher. Maar rommelighe­id is ook wel een kenmerk van dit boek, waardoor zelfs een volhardend lezer achterblij­ft met te veel feiten en te weinig heldere inzichten.

Vooreerst dit: De verdeelde aar

de kreeg tot nu toe vooral slechte recensies en dat is terecht, maar ook jammer. Want Hans Dijkhuis, publicist bij het Nederlands­e dagblad Trouw, koos een fascineren­d onderwerp: hoe landgrenze­n in de wereld kwamen. Dijkhuis’ ambitie was om de ontstaansg­eschiedeni­s, de bestaansre­den en de psychologi­e van grenzen bloot te leggen.

Dat is een dijk van een thema. Alleen al het omnipresen­te fenomeen van migratie is een verhaal dat bepaald wordt door grenzen. Zo is de integritei­t van grenzen voor veel regeringen een reden om de mensenrech­ten van migranten en vluchtelin­gen soepeler – of lakser zo u wil – te interprete­ren. Net daarom zijn grenzen dubbelhart­ig: er wordt vaak gezegd dat ze burgers moeten beschermen en allerlei rechten verlenen, maar evengoed moeten we vaststelle­n dat duizenden mensen wegens grenzen verdrinken of in Libische foltergeva­ngenissen terechtkom­en. Opvallend veel politieke crisissen gaan over grenzen: het Orbánhek, ‘Wir schaffen das’, Marrakech, ‘Let’s build a wall’, de Ierse backstop.

Ook de verwonderi­ng die aan de basis ligt van dit boek, is oprecht en prikkelend. Dijkhuis stelt zich vragen over de comeback van grenzen. Na de val van de Berlijnse Muur en een lange periode van Europese toenaderin­g lijkt de liefde voor grenzen en nationalis­me weer helemaal terug.

Wat er dan mis is met dit boek? Het is een bijna wilde opsomming van historisch­e feiten, citaten van filosofen en staatkundi­ge concepten. Als lezer word je niet enkel overspoeld door informatie, je krijgt van de auteur ook geen heldere lijnen aangeboden. Alsof de auteur zich door het overdadig citeren van grote denkers als Immanuel Kant, JeanJacque­s Rousseau, Hugo de Groot en Giuseppe Mazzini een minderwaar­digheidsco­mplex op de hals haalde.

Hoe dieper je in dit boek afdaalt, hoe meer je vloekt over het feit dat Hans Dijkhuis en zijn uitgeverij geen ervaren en strenge eindredact­eur onder de arm namen. Ongetwijfe­ld had Dijkhuis dan een aantal bijzonder pertinen te kwesties die nu zijn ondergesne­euwd, beter in de verf kunnen zetten. Zo wijst hij op de tegenstell­ing tussen de aplomb waarmee veel politici de bestaansre­den van hun landsgrenz­en verdedigen en het feit dat diezelfde grenzen in feite niet meer zijn dan een product van chaotische oorlogen, rommelige compromiss­en of pure willekeur.

Paus

Het sterkste voorbeeld is misschien wel hoe paus Alexander VI in de vijftiende eeuw de verticale grens door ZuidAmerik­a doodleuk een paar honderd mijl naar het Westen opschoof om aan de verzuchtin­gen van Portugal tegemoet te komen zonder de Spanjaarde­n kwaad te maken. Wie de huidige grens van Brazilië een beetje wil begrijpen, hoeft zich niet zozeer in etnische of geografisc­he kwesties te verdiepen, maar moet een biografie lezen van Alexander VI.

Ook de Europese grenzen zijn volgens Dijkhuis een gevolg van menselijke wispelturi­gheid. Om dat te illustrere­n haalt hij meermaals de Italiaanse denker Giuseppe Mazzini aan met wie hij duidelijk een haatliefde­verhouding heeft. Mazzini is een van de geestelijk­e vaders van het eengemaakt­e Italië en uit Dijkhuis’ boek blijkt dat we hier te maken hebben met een briljante maar ook manipulati­eve geest. Mazzini stelde de zaken voor alsof de burgers van de Italiaanse laars taal en zeden met elkaar deelden terwijl op het moment van de Italiaanse eenwording slechts 2,5 procent van de bewoners offici

De Europese grenzen zijn volgens Dijkhuis een gevolg van menselijke wispelturi­gheid

eel Italiaans sprak.

Niet enkel Italië is zo’n culturele uitvinding, ook Frankrijk en deelgebied­en als Catalonië en Vlaanderen zijn meestal minder eendimensi­onaal dan hun leiders willen doen geloven. Vandaar dat Dijkhuis in zijn boek meermaals hetzelfde citaat van Arthur Lovejoy gebruikt: ‘Nationalis­me is een collectiev­e verwaandhe­id’.

Dijkhuis doet niet lacherig over burgers die op zoek zijn naar een

sense of belonging; een plek waar ze zich goed in hun vel voelen. Dat blijkt uit de manier waarop hij de kosmopolie­ten afserveert; zij die zich wereldburg­ers noemen en die wél smalend doen over medemensen die belang hechten aan taal, cultuur en waarden. ‘De exemplaren van deze soort zijn erop gebrand zich uit vreemde culturen de stukjes eigen te maken die een prettige indruk op hen maken, of het nu om voedsel of exotische spirituali­teit gaat. In feite zoeken zij zoals elke “tribale” groep voldoening in gelijksoor­tigheid. Of het nu Londen of Parijs of New York is, alle westerse “global cities” zijn in toenemende mate onderling inwisselba­ar, zodat de wereldburg­ers zich overal waar hij heen reist al bij voorbaat thuis voelt.’

Wie moedig doorleest in De ver

deelde aarde, vindt nog wel meer pertinente thema’s. Origineel is hoe Dijkhuis het concept van de vijfhonder­djarige oorlog van Europa tegen de rest van de wereld introducee­rt. Met die oorlog doelt de auteur op de extreem brutale en bloedige manier waarop Europese landen zich meester maakten van overzeese gebieden en kolonies. Enkele passages over moordparti­jen, verkrachti­ngen en het verbrijzel­en van babyschede­ls bij de overrompel­ing van ZuidAmerik­a zijn voldoende om te erkennen dat het begrip ‘vijfhonder­djarige oorlog’ preciezer en realistisc­her is dan de heroïsche en avontuurli­jke term ‘ontdekking­sreizen’.

Hypocrisie

Hoewel Dijkhuis het niet op die manier formuleert, is er nog een ander idee dat heel duidelijk in dit boek naar boven komt: de hypocrisie der grenzen. In de laatste hoofdstukk­en waarschuwt Dijkhuis voor een wereld zonder grenzen en hij heeft het dan vooral over het feit dat machtige ondernemin­gen zich niets hoeven aan te trekken van grenzen en kunnen gaan en staan waar zij willen. De macht van deze ondernemin­gen maakt dat zij fundamente­le regels van natiestate­n aan hun laars kunnen lappen: zij betalen vaak geen belastinge­n, mogen de sociale verhouding­en bruuskeren en dreigen ermee om te vertrekken mocht er een einde komen aan die gunstregel­ing. Alles wat een arme nieuwkomer verboden wordt, is toegelaten voor een minstens even disruptief concern.

Hans Dijkhuis heeft een bijzonder actueel boek geschreven over een van de meest pertinente thema’s van onze tijd. Maar wegens de warrige aanpak mist het boek een rode draad en conclusies.

In die zin vraagt Dijkhuis wel erg veel van zijn lezers. Te veel wellicht.

 ?? © Getty Images/Getty Images/afp ??
© Getty Images/Getty Images/afp
 ??  ?? Grenzen in Mexico (2019), Berlijn (1961) en de Westelijke Jordaanoev­er (2019).
Grenzen in Mexico (2019), Berlijn (1961) en de Westelijke Jordaanoev­er (2019).
 ??  ?? Hans Dijkhuis De verdeelde aarde. Hoe de grenzen in de wereld kwamen. Athenaeum, 360 blz., 20,99 € (eboek 13,99 €)
Hans Dijkhuis De verdeelde aarde. Hoe de grenzen in de wereld kwamen. Athenaeum, 360 blz., 20,99 € (eboek 13,99 €)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium