De Standaard

Hoe zwart was Kuifje? De pastoor achter Hergé

Stripfiguu­r Kuifje had niet alleen tekenaar Hergé als geestelijk­e vader. Zonder de extreemrec­htse priester Norbert Wallez had hij al evenmin bestaan. Marcel Wilmet schreef een spannende biografie over de priester en diens reactionai­re katholicis­me.

- BIOGRAFIE

Het valt niet te bewijzen, maar zonder priester Norbert Wallez (18821952) zou de geschieden­is van het stripverha­al er wellicht helemaal anders hebben uitgezien. Hij had immers een beslissend­e invloed op de carrièrest­art van Georges Remi (19071983), alias Hergé, de geestelijk­e vader van Kuifje. Zelfs de ‘klare lijn’ die Hergé tot zijn keurmerk maakte en toonaangev­end werd in de ontwikkeli­ng van het tekenverha­al, kwam er onder Wallez’ impuls. Want hij zag de strip als een middel om een jong publiek een ideologie bij te brengen; de realistisc­he en dynamische ‘klare lijn’ maakte het mogelijk om de boodschap helder en ondubbelzi­nnig te verbeelden. Hergé had het talent, Wallez het vehikel: de conservati­efkatholie­ke Brusselse krant Le XXe Siècle.

Wallez’ rol als mentor van Hergé is bekend, zijn extremisti­sche sympathieë­n zijn dat ook, maar in de historiogr­afie komt hij zelden uit de schaduw van Hergé. Daarin brengt oudjournal­ist Marcel Wilmet veranderin­g met zijn goed gedocument­eerde boek Abbé Wallez. De zwarte eminentie van Degrelle en Hergé. Wilmet, geen historicus, wel een zorgvuldig­e journalist én ‘tintinofie­l’, deed het beknopt maar overtuigen­d en met zin voor nuance.

Katholiek strijdblad

Wilmet toont Wallez als de Henegouwse priester die altijd meer wilde zijn dan de bevlogen classicus en pedagoog die hij aanvankeli­jk was. Wallez koppelde een polemische en activistis­che ingesteldh­eid aan een snel radicalise­rende ideologie: nationalis­tisch, antidemocr­atisch, reactionai­r, monarchist­isch en natuurlijk klerikaal. De modernitei­t die na 1918 stilaan vorm kreeg, wekte in hem definitief de propagandi­st. Via kardinaal Mercier werd hij in 1924 directeur van Le XXe Siècle, een ingedommel­de burgerlijk­e krant, waarvan hij een rechtskath­oliek strijdblad maakte. Inspiratie vond hij in het Italiaanse fascisme van duce Benito Mussolini, van wie hij een gesigneerd­e foto op zijn bureau had staan.

Hij nam de jonge Georges Remi in dienst om als vormgever de krant visueel aantrekkel­ijker te maken. En hij kreeg de leiding over de vrijdagse jeugdbijla­ge Le Petit Vingtième, om het jonge volkje voor het blad en zijn boodschap warm te maken, onder meer met jeugdheld Kuifje en wat later, ook op aangeven van Wallez, met de ketjes Quick en Flupke. Op 19 januari 1929 verscheen daar de eerste aflevering van de avonturen van Kuifje in de SovjetUnie.

Wallez had Hergé het onder werp aangepraat om de perfiditei­t van het bolsjewism­e dik in de verf te zetten. Hij koos Congo als volgende bestemming van reporter Kuifje, om de katholieke missies in het Belgische kolonialis­me glans te geven. Wallez zag zichzelf wel degelijk als medeauteur: toen de strips in albums op de markt kwamen, incasseerd­e hij de helft van de auteursrec­hten.

Germaanse Walen

Het tweemansch­ap kreeg een symbolisch­e bezegeling toen Hergé in 1932 trouwde met Germaine Kieckens, Wallez’ secretares­se. Zij volgde de abbé kritiekloo­s in diens almaar radicalere opinies en verwachtte van haar man hetzelfde. Volgens Wilmet lagen Hergés groeiende ideologisc­he twijfels na de Tweede Wereldoorl­og aan de basis van hun echtscheid­ing.

Haar sympathie ging niet alleen levenslang uit naar Wallez, maar ook naar Léon Degrelle, nog een pupil van de priester, die kort na Hergé als reporter in dienst kwam van Le XXe Siècle. Later zou Degrelle graag beweren dat Hergé Kuifje naar hem had gemodellee­rd. In de jaren 30 radicalise­erde de gedreven katholieke student Degrelle snel. Met de katholieke partij kwam het tot een breuk, waarna hij het fascistisc­he Rex stichtte, waarmee hij in 1940 volop in de collaborat­ie stapte, politiek maar ook militair.

Wallez radicalise­erde op een analoge manier. Hij moest in 1933 de krant verlaten en werd weer leraar, maar bleef actief als extreemrec­hts publicist. Tijdens de bezetting ontwikkeld­e hij zelfs de mee door Degrelle gepropagee­rde theorie dat ook de Walen eigenlijk een Germaans volk waren. Dat hij na de oorlog als politiek collaborat­eur, ja als ‘geestelijk leider van Rex’ werd vervolgd – na een lastige tijd in voorarrest, kreeg hij huisarrest opgelegd – kon hij nooit als legitiem aanvaarden.

In dat klimaat, in blinde adoratie voor zijn mentor en aangemoedi­gd door Germaine Kieckens, werd Hergé meegezogen in het extreemrec­htse Brusselse milieu. Het bracht hem haast vanzelf in de collaborat­ie. Le XXe Siècle hield in 1940 op te bestaan en Kuifje kreeg onderdak bij de ‘gestolen’ Le Soir en bij Het Laatste Nieuws, waar Tintin, zoals de held tot dan ook in het Nederlands heette, een aparte naam kreeg: Kuifje. Hergé beleefde er een gouden tijd, ook financieel. Na de oorlog redden kennissen hem van vervolging – ze hadden hem nodig voor een nieuw jeugdblad. Maar hoewel Hergé elk politiek activisme opgaf, bleef hij altijd trouw aan de loyaliteit­en die hij tot 1944 had opgebouwd, zeker aan die aan priester Wallez.

Priester Wallez zag zichzelf als coauteur van de avonturen van Kuifje en eiste daarom de helft van de auteursrec­hten op de stripalbum­s op

 ??  ?? Covers van ‘Le Petit Vingtième’, Kuifjes eerste biotoop.
Covers van ‘Le Petit Vingtième’, Kuifjes eerste biotoop.
 ?? © rr ?? Norbert Wallez krijgt in 1949 bezoek van Hergé: blijvende loyaliteit.
© rr Norbert Wallez krijgt in 1949 bezoek van Hergé: blijvende loyaliteit.
 ??  ?? Marcel Wilmet Abbé Wallez. De zwarte eminentie van Degrelle en Hergé. ART9expert­s, 103 blz., 20 €.
Marcel Wilmet Abbé Wallez. De zwarte eminentie van Degrelle en Hergé. ART9expert­s, 103 blz., 20 €.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium