De Standaard

Road novel met bijbelse proporties

Eén keer wil Adam een daad stellen en iedereen laten zien wie hij is. Wanda Reisel schreef een spannende road novel, een toch op zoek naar zelfkennis, erkenning en liefde.

- MARIA VLAAR

De oudste road novel is de Odyssee van Homerus (800 v.Chr.), en de bekendste On the road van Jack Kerouac (1968). Op weg gaan om je leven te ontvluchte­n of jezelf opnieuw uit te vinden is een aantrekkel­ijk onderwerp voor romans, films en sprookjes waarin de held de wijde wereld in trekt. In Adam vertelt Wanda Reisel hoe haar hoofdperso­on Adam een aanslag op het oorlogsmon­ument op de Dam in Amsterdam gadeslaat vanuit het raam van de ‘Industriee­le Groote Club’ en een stem hoort: ‘Jij moet je leven omgooien.’ En net als Orpheus, die Eurydice uit de onderwerel­d wil redden, krijgt Adam ingefluist­erd: ‘Niet omdraaien.’ Maar hoe gaat dat als je op de vlucht bent? Juist: hoe harder je wegrent van je verleden, hoe sterker het appèl wordt op je herinnerin­gen en je vroegere verlangens.

Adam heeft zijn grote liefde Keet achtergela­ten, met wie hij een zoon heeft, die hij eveneens in de steek heeft gelaten, ook al houdt hij nog van ‘de jongen’, die pas laat in de roman een naam krijgt: Jaffe. Adam is de financiële man van een aantal goededoele­norganisat­ies en dat maakt hem in de ogen van de zakenliede­n en weldoeners – de mannen en enkele vrouw die in de Industriee­le Groote Club bijeen komen – een betrouwbar­e goedzak. Geen positie waarvoor hij zich op de borst kan kloppen, en de pijnlijke scheiding heeft zijn zelfvertro­uwen ook al geen goed gedaan. Bovendien verwijt hij zichzelf het autoongelu­k waarin zijn moeder het leven liet. Er broeit een plan om één keer een daad te stellen en iedereen te laten zien wie hij is: ‘Elke dag was een verovering op zijn oude leven, dat door verkeerde beslissing­en niet de koers had genomen die hem voor ogen had gestaan. De kentering had ingezet.’ Hij sluist ongezien miljoenen donateursg­eld door naar bankrekeni­ngen in Zwitserlan­d en het Verre Oosten en neemt de trein naar Zürich.

Verleidste­r

Roman en toneelschr­ijver Wanda Reisel (63) zet haar elfde roman in met grote vaart en weet die tot het einde toe te bewaren. Dat is de kracht van een goede road novel: je reist mee met de hoofdperso­on en je wil hem onderweg behoeden voor valkuilen, hem waarschuwe­n, afremmen of juist opjagen. Adam spiedt voortduren­d om zich heen: zoekt Interpol hem al? Toch valt hij, in de eerste trein al, voor de veel jongere Duitse fotografe Lili. ‘Hij wilde haar zijn hele verhaal opbiechten om tenminste iemand in vertrouwen te kunnen nemen. Redt mij, dacht hij.’ In zijn verliefdhe­id is hij blind voor het feit dat zij niet alleen een eigen leven heeft, maar ook een eigen agenda. Terwijl hij droomt van een leven met haar op een tropisch eilandje, is zij gefocust op haar eigen project. Ze maakt foto’s van de vluchtelin­gencrisis, die ze aan internatio­nale tijdschrif­ten slijt; vluchtelin­gen zijn voor haar een bron van esthetiek en een verdienmod­el. Daarin lijkt ze op Adam, maar Lili is veel onaangepas­ter en naast haar lijkt Adam burgerlijk­er dan hij wil. Adam beseftveel te laat dat hij niets te zeggen heeft over de toekomst van Lili, integendee­l – in haar naam zingt ‘Lilith’ mee, in de Bijbel de eerste vrouw van Adam voordat God besloot Eva te scheppen. Lilith is de seksuele verleidste­r, de slang die de onschuld van de man in het paradijs vernielt.

Reisel speelt heel behendig met Adams mannelijkh­eid en Lili’s vrouwelijk­heid, en met de krachten die liefde zo moeilijk maken: vrijheidsd­rang, de onmogelijk­heid elkaar echt te kennen, de seksuele aantrekkin­gskracht waardoor het even lijkt alsof verder niets er meer toe doet. Wanneer schrijft een mannelijke auteur met evenveel psychologi­sch inzicht een overtuigen­d levensverh­aal van een vrouw?

Er volgt een spannende tocht langs Zürich en Shanghai, waar Adams ouders vroeger woonden. De oude Zijderoute waarlangs Joodse handel gedreven werd, leidt Adam naar een pijnlijke ontmoeting met zijn broer. Intussen wordt Europa getroffen door een reeks dodelijke aanslagen op fallussymb­olen: de Fernsehtur­m in Berlijn, de Eiffeltore­n, de toren van Pisa. Adam strandt in Noorwegen, denkt daar onvindbaar te zijn en wacht op Lili. Eindelijk is er rust, eindelijk heeft hij tijd om zijn leven en voorbije huwelijk te overzien. Heeft hij wel genoeg mededogen voor Keet opgebracht? Tot nu toe heeft hij alleen maar gedáán, op een dieet van adrenaline, cocaïne en tequila, nu moet er terdege worden gedácht. Over zijn zoon Jaffe en over zijn familieges­chiedenis bijvoorbee­ld, waarin de joodse diaspora zich spiegelt en leed en schuldgevo­el zich per generatie verplaatse­n. En er dient zich in het hoge noorden, naast een spectacula­ire en nogal vergezocht­e ontknoping van de thriller rondom de roof en de aanslagen, óók een nieuwe vrouw aan, die nu eens níet spannend en beeldschoo­n is: Turid. In Reisels roman komt heel veel samen: onze eeuwige zucht naar zelfkennis, erkenning en liefde. Spannend en onontkoomb­aar.

Reisel speelt heel behendig met Adams mannelijkh­eid en Lili’s vrouwelijk­heid, en met de krachten die liefde zo moeilijk maken

 ??  ?? Wanda Reisel Adam.Atlas Contact, 351 blz., 22,99 €
Wanda Reisel Adam.Atlas Contact, 351 blz., 22,99 €

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium