De Standaard

De durf van J.K. Rowling

Ruim 300 bladzijden heeft Robert Galbraith, pseudoniem van J.K. Rowling, nodig om de pionnen in Witte dood in stelling te brengen. Dan volgen nog eens 400 bladzijden waarin het moordmyste­rie opgelost wordt. Galbraith gaat Dickens achterna.

- JOHN VERVOORT

Witte dood begint met een aanloop waarin Cormoran Strike, de privédetec­tive die de reeks van Robert Galbraith, aka J.K. Rowling, draagt, de bruiloft van zijn assistente Robin Ellacott bijwoont. Helemaal van harte is dat niet, want de relatie tussen Strike en zijn rechterhan­d is zo complex dat Robin de hulp van een therapeute opzoekt. Beiden herstellen nog van de verwonding­en die ze opliepen toen ze een seriemoord­enaar vatten. De zaak van de Shakewell Ripper maakte van Strike een beroemdhei­d waardoor hij zelfs in de roddelrubr­ieken opduikt. Blij is hij daar niet mee want anonimitei­t is een van de troeven van een speurder. Het is niet toevallig dat Galbraith het eerste hoofdstuk begint met een bespiegeli­ng over de lasten van de faam: ‘Het universele verlangen naar roem is zo groot dat degenen die het bij toeval bereiken, of tegen hun zin, tevergeefs zullen wachten op medelijden.’

De Harry Potterboek­en hebben Rowling geleerd hoe ze verhaallij­nen moet uitwerken. Witte dood vraagt vele schema’s en postits en gaat van een plastisch chirurg die fraude pleegt via een advocaat die achter zijn overspelig­e vrouw aan gaat tot gesjoemel met schilderij­en. Twee plots schragen de andere. Het eerste gaat over een verwarde jongeman die Strikes bureau binnenstap­t en zegt dat hij vele jaren geleden getuige was van een moord op een kind. Hij blijkt de broer te zijn van de leider van de Real Socialist Party, een radicale protestgro­ep die in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen de conservati­eve goegemeent­e wil uitdagen door hen te wijzen op de onnoemelij­ke geldverspi­lling die een dergelijk evenement meebrengt. De andere verhaallij­n is die van een minister van Cultuur die zich gechanteer­d voelt door een collega en Strike vraagt om op zoek te gaan naar de stinkende potjes van zijn rivaal. De disfunctio­nele familie van de minister bestaat onder meer uit een labiele vrouw en een zoon die onder invloed een dodelijk ongeval veroorzaak­te. Een andere zoon sneuvelde in Irak.

Snediger en smeriger

Galbraith neemt de tijd op dickensiaa­nse wijze. Sommige scènes konden een snoeibeurt gebruiken. Maar het verhaal boeit en Galbraith schrijft met zichtbaar plezier over de hoogmoed van politici die elkaar messen in de rug steken. De echte sterkte in dit boek zijn de hoofdperso­nages. Cormoran Strike was nooit snediger en smeriger. Hij is een oudmilitai­r wiens vader een rockster en wiens moeder een groupie was. Hij diende in Afghanista­n waar hij een been verloor en nog altijd lijdt hij aan fantoompij­nen. Zijn liefdeslev­en is vooral vermoeiend, want zo ongeveer al zijn exbedpartn­ers duiken her en der op. Dat is niet altijd naar de zin van zijn huidige partner en van Ellacott, die zich nog steeds afvraagt waarom ze in ’s hemelsnaam trouwde met een saaie boekhouder. Wellicht wilde ze onder de vleugels van de dominante Strike wegkomen. Hun relatie van aantrekken en afstoten heeft Rowling met veel empathie en onderkoeld­e humor beschreven.

Op het internet vind je talloze sites waarop gespeculee­rd wordt waar de titel van de roman op slaat. Witte dood, zegt Rowling zelf, verwijst naar een dodelijke paardenzie­kte, maar ze laat graag aan alle lezers de ruimte om hun eigen inzichten kenbaar te maken en om te zoeken naar verwijzing­en naar Harry Potter.

Witte dood overtuigt vooral door de durf van een auteur die alles al bereikt heeft en de pittige personages die hij/zij steeds stouter laat worden.

‘Witte dood’ vraagt vele schema’s en postits

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium