De Standaard

Hier komt de inslikbare insulinesp­uit

U hoeft nog niet naar de apotheek te rennen, maar het zit er misschien in: insuline die u via de mond kunt innemen.

- Verrassing­seitjes: binnenin zit een naald van insuline.

Iedereen heeft liever een pilletje of een drankje dan een spuit. Maar dat lukt niet voor alle geneesmidd­elen. Die moeten al aan zoveel eisen voldoen: werken bij een hanteerbar­e hoeveelhei­d; niet bijtend of giftig zijn; vlot afgebroken en uitgeschei­den worden; geen kanker of geboorteaf­wijkingen veroorzake­n, ook niet in de volgende generatie; niet te veel onbedoelde effecten hebben; che misch stabiel zijn, ook in een warme omgeving; niet vies smaken. Soms schiet er na al die eisen maar één stof over, en als die dan niet tegen maagzuur kan, zit er niets anders op dan ze te injecteren, direct de bloedsomlo­op in.

Eiwitten zijn in dat geval, en bijvoorbee­ld insuline is een eiwit. Nu stellen onderzoeke­rs van MIT en insulinepr­oducent Novo Nordisk in Science een andere aanpak voor. Voorlopig enkel getest bij proefdiere­n.

U slikt een ‘eitje’ van het formaat van een bosbes. Het is een ‘zelfrichte­nd’ eitje, met aan één kant een gewichtje, waardoor het altijd in dezelfde stand blijft, met het gewichtje naar onderen. Bin nen in het eitje (niet zichtbaar op de foto) zit een naald van gevriesdro­ogde insuline. Daarboveno­p zit een veertje gemonteerd, dat op zijn plaats gehouden wordt door een suikeren plaatje.

In de maag lost het suikeren plaatje op. De veer komt vrij en jaagt de naald de maagwand in. U voelt de prik niet (uw maagwand heeft geen pijnzenuwe­n), en de insuline komt toch in uw bloedbaan. Alvast bij varkens konden de onderzoeke­rs 5 milligram afleveren, een voor mensen zinnige dosis.

Het eitje lost vervolgens grotendeel­s op in uw darmsappen. De metalen onderdeelt­jes verlaten uw lichaam ‘via de natuurlijk­e weg’. (pvd)

 ?? © Felice Frankel ??
© Felice Frankel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium