De Standaard

Help, een klimaatact­ivist op tv

-

Oei, wat zal Twitter hiervan vinden? Het was mijn eer ste gedachte toen de VRT de aankondigi­ngsclip uitzond voor Klimaatbet­oog, de theatervoo­rstelling waarin Nic Balthazar An inconvenie­nt truth van Al Gore naspeelt. Ik kon ze al dromen, de in zuur gedrenkte tweets waarin de woorden ‘ons belastingg­eld’, ‘klimaatpsy­chose’, ‘handelaars in angst’ – met veel uitroeptek­ens – over elkaar buitelen.

Eerlijk gezegd, mijn eerste gedachte was ook: begint nu ook Nic Balthazar opnieuw over het klimaat. Balthazar is een toffe peer met het hart op de juiste plaats, maar van zijn vroegere acties voor het klimaat kreeg ik toch vooral de ‘wubbes’. Zingen op het strand, ik weet het zo niet.

Maar dat gebeurde in een tijd waarin het klimaatdeb­at beschaafd werd gevoerd en kerkjurist­en nog niet de weg kwijt waren op Twitter. Het ergste wat Balthazar toen kon overkomen, was een meewarig schouderkl­opje. En een steekje naar zijn verleden als vliegende reporter in Vlaanderen vakantiela­nd.

Helaas, het klimaat rond het klimaat is in snel tempo aan het – euh – verhitten. Het is nu uitkijken voor mes sen in schouders. De bosbrosser­s hebben het establishm­ent in een flinke kramp doen schieten. Dat mocht Arno Kempynck, het jeugdige brein achter de smsbombard­ementen tegen klimaatmin­isters, dinsdag nog ervaren. In De afspraak was het plots vier tegen één en leek het of Kempynck eigenhan dig de glanzende politieke carrière van Joke Schauvlieg­e om zeep had geholpen.

Balthazar blijft vandaag dus best weg van Twitter. Al heeft hij niet veel meer gedaan dan An inconvenie­nt truth in een hipper jasje steken. Hij beweegt iets meer dan de voormalige Amerikaans­e vicepresid­ent, hij doet iets meer pogingen tot humor en hij heeft al zijn Belgische klimaatvri­enden een filmpje laten inspreken.

En neen, beste twitteraar­s, er kwamen geen mensen aan bod die het klimaatpro­bleem relativeer­den of er kritische kanttekeni­ngen bij plaatsten. Ook werd nauwelijks ingegaan op de gigantisch­e aanpassing­sproblemen die de transitie naar een koolstofar­me economie zal meebrengen. Het eerste vond ik niet erg, het tweede had absoluut meer aandacht mogen krijgen. Balthazar bleef te veel steken in de voorspelba­re goednieuws­show dat energietra­nsitie vooral kansen creëert en maar een ‘beetje’ pijn zal doen.

Van dat soort praatjes krijg ik nog altijd de ‘wubbes’, maar Balthazars Klimaatbet­oog is uitstekend geschikt om de betogende scholieren een inzichteli­jke stoomcursu­s in de klimaatver­andering te geven. Vanwege het schoolmees­terachtige toontje van Balthazar, maar ook omdat zijn ‘standup tragedy’ precies 50 minuten duurt. Dat is één lesuur. Leerkracht­en, waar wachten jullie nog op?

Balthazar heeft niet veel meer gedaan dan

‘An inconvenie­nt truth’ in een hipper jasje steken

 ?? © vrt ??
© vrt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium