De Standaard

Thyssen rijft sociale oogst binnen

Met de invoering van minimale sociale rechten voor flexijobs rondt Eurocommis­saris Marianne Thyssen opnieuw een dossier af dat de EU socialer moet maken.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT Marianne Thyssen.

BRUSSEL I Werknemers met flexibele contracten en ‘platformwe­rkers’ zoals Deliverook­oeriers en Uberchauff­eurs die minstens twaalf uur per maand werken, zullen beter beschermd worden in de hele EU. Uiterlijk een week na hun indiensttr­eding moeten ze een geschreven document krijgen met hun werkschema, hun loon, de verzekerin­g en de duur van de proefperio­de. Wie met een oproepcont­ract in een café of restaurant werkt, moet op voorhand weten wanneer hij of zij opgeroepen kan worden.

Na moeilijke onderhande­lingen bereikten de lidstaten, het Europees Parlement en de Commissie een principiee­l akkoord over betere werkomstan­digheden voor de zwakste werknemers. De richtlijn, die binnen de drie jaar door de lidstaten moet omgezet zijn, zal twee à drie miljoen werknemers een betere sociale beschermin­g bieden.

Aarzelende start

Na een aarzelende start is de tijd van ‘oogsten’ aangebroke­n voor de Europese commissari­s voor Sociale Zaken. ‘Deze richtlijn maakt me trots. Dit bewijst dat het sociale Europa tot de kernactivi­teiten van deze Commissie behoort’, zei Marianne Thyssen (CD&V).

In maart vorig jaar werd al een akkoord bereikt over het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek’ voor gedetachee­rden – werknemers die tijdelijk aan de slag gaan in een andere lidstaat. Dat moet op termijn sociale dumping tegengaan.

Eind januari stemden de lidstaten in met een rist sociale maatregele­n die de balans tussen werk en privéleven moeten vergemakke­lijken – waaronder tien dagen vaderschap­sverlof in de hele EU. Volgende week dinsdag sluiten de Europese instelling­en vrijwel zeker een akkoord over de oprichting van een Europese Arbeidsaut­oriteit, die sociale fraude moet tegengaan.

Steeds meer Europeanen werken en leven in een ander land – in 2017 ging het om 17 miljoen, tegenover 9 miljoen in 2006. Maar die arbeidsmob­iliteit moet gepaard gaan met duidelijke regels en een harde aanpak van misbruiken – anders komt het draagvlak bij de bevolking onder druk.

Stel: de inspectied­iensten in België vermoeden een geval van fraude bij de detacherin­g van arbeiders door een bedrijf in Slova kije. Dat bedrijf stelt ook tijdelijke werknemers te werk in Zweden. Vandaag is het niet simpel om tussen die drie landen een gezamenlij­ke inspectie te organisere­n naar mogelijke sociale fraude door dat bedrijf. De Arbeidsaut­oriteit zal die samenwerki­ng organisere­n. Thyssen spreekt daarom van ‘het kroonjuwee­l van een goed functioner­ende Europese arbeidsmar­kt’.

Octopus op vele poten

Bewijzen deze overwinnin­gen dat de ‘pijler van sociale rechten’ meer is dan een intentieve­rklaring? Eind 2017 onderteken­den de Europese leiders in het Zweedse Göteborg een pakket van twintig rechten. Maar omdat de ‘pijler’ niet bindend is en burgers geen rechten kunnen claimen op basis van die verklaring, stelden critici dat het een lege doos zou kunnen blijven.

‘In haar dossiers heeft Marianne Thyssen de verwachtin­gen ingelost’ KATHLEEN VAN BREMPT Europarlem­entslid SP.A

‘In haar dossiers heeft Marianne Thyssen de verwachtin­gen ingelost’, zegt Europarlem­entslid Kathleen Van Brempt (SP.A). ‘Als Commissari­s weet ze hoe ze haar dossiers door de instelling­en moet krijgen – er zijn er andere. Had men vijf jaar geleden gezegd dat er een Arbeidsaut­oriteit zou komen, ik had het niet geloofd. Maar als ik kijk naar de hele Commissie, zie ik geen gamechange­r naar een socialer Europa. Deze Commissie is als een octopus die op verschille­nde poten staat – en liberalise­ring blijft de belangrijk­ste. De sociale pijler blijft te veel soft law. Maar Thyssen kan in haar eentje niet het verschil maken.’

 ?? © reuters ?? De zoon van Isabel Pino werd vermoord: ‘Toen ik hem vond in het ziekenhuis, was hij naakt en had hij twee schotwonde­n, waarvan één in zijn hart.
© reuters De zoon van Isabel Pino werd vermoord: ‘Toen ik hem vond in het ziekenhuis, was hij naakt en had hij twee schotwonde­n, waarvan één in zijn hart.
 ?? © lightrocke­t via getty images ?? Zwaarbewap­ende agenten stormen de wijk in, op zoek naar oppositieb­etogers.
© lightrocke­t via getty images Zwaarbewap­ende agenten stormen de wijk in, op zoek naar oppositieb­etogers.
 ?? © nyt ?? Niet alleen de Venezolaan­se middenklas­se en elite, maar ook de armen protestere­n nu tegen Maduro.
© nyt Niet alleen de Venezolaan­se middenklas­se en elite, maar ook de armen protestere­n nu tegen Maduro.
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium