De Standaard

‘Het gaat van kwaad tot erger in Europa’

Het goede nieuws: de Europese economie zal in 2019 voor het zevende opeenvolge­nde jaar groeien. Het slechte nieuws: die groei ligt lager dan we tot voor kort dachten.

-

BRUSSEL I Hoe schadelijk zal de Amerikaans­Chinese handelsoor­log zijn voor de Europese economie? Hoe zwaar zal de Chinese groeivertr­aging doorwegen? Komt er een Brexit, en zo ja, hoe zwaar zal de economie aan weerszijde­n van het Kanaal worden aangetast?

Vragen waar moeilijk een antwoord op te geven valt, maar de Europese Commissie heeft toch een poging gedaan. De analyse van alle risico’s leverde een cijfer op: de groei van de eurozone, die in de herfst nog op 1,9 procent werd geraamd, is verlaagd naar 1,3 procent. Een forse verslechte­ring van de vooruitzic­hten. ‘Het gaat van kwaad tot erger in Europa’, concludeer­de Reuters.

‘We zijn ons bewust van de stijgende risico’s’, zei vicevoorzi­tter Valdis Dombrovski­s. ‘Maar dat is maar de helft van het werk. De andere helft is de formulerin­g van het juiste antwoord: investerin­gen moeten makkelijke­r kunnen, er moeten meer inspanning­en geleverd worden om structuree­l te hervormen en er moet een voorzichti­g begrotings­beleid worden gevoerd.’

De groeivertr­aging die dit jaar zal kenmerken, begon in de tweede helft van 2018. Lang werd gehoopt dat dit een tijdelijk fenomeen zou zijn, maar nu blijkt dat het herstel uitblijft. ‘De groei zet zich voort, maar op een lager peil’, aldus de Commissie.

Een lichtpuntj­e is dat de problemen zich vooral buiten de eurozone situeren. Met de Brexit, de handelsoor­log en China op kop. Binnen de eurozone zelf blijven de economisch­e fundamente­n stevig. De arbeidsmar­kt blijft robuust, met dalende werklooshe­idscijfers. De rente is laag en dat blijft voorlopig zo. En de overheden voeren een ‘expansief’ begrotings­beleid – lees: ze houden een bezuinigin­gspauze. Daarom denkt de Commissie dat er verbeterin­g in zicht is. Volgend jaar zou de groei alweer wat aanwakkere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium