De Standaard

Zomerchaos in de lucht

- DE GROTE MARKT KORNEEL DELBEKE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wie tegen het advies van de klimaatspi­jbelaars in deze zomer toch met het vliegtuig richting de zon wil, neemt best een stevig lunchpakke­t mee om de extra uren in de luchthaven­s te overbrugge­n. Het belooft een hete Europese zomer te worden voor de vliegtuigp­assagiers, waarschuwd­e de Duitse Luchtvaart­associatie BDL gisteren. Niet door de extra tonnen CO2 die de atmosfeer verder zullen opwarmen, maar wel omdat het gebrek aan luchtverke­ersleiders ook deze zomer waarschijn­lijk weer tot flink wat vertraging­en en extra annulaties zal leiden.

Begin deze week waarschuwd­e ook Ryanair al voor een nieuwe ‘zomer van chaos’ door het tekort aan luchtverke­ersleiders, die net daardoor ook geregeld het werk neerleggen. Neem Frankrijk, bijvoorbee­ld, waar een staking van luchtverke­ersleiders vorige zomer heel wat hinder in het Europese luchtruim veroorzaak­te. In juli had 8 procent van alle vluchten minstens een uur vertraging, terwijl dat in 2017 nog 5,5 procent was.

Het probleem is bekend: terwijl het aantal passagiers blijft groeien (in Europa vorig jaar met 6 procent) worstelen de luchthaven­s met een gebrek aan capaciteit om die groei op te vangen. ‘Elke afwijking van het schema heeft daardoor grote gevolgen voor de volgende vluchten. Als de knelpunten niet worden aangepakt, zal in 2040 het aantal vliegpassa­giers dat per dag met vertraging­en wordt geconfront­eerd, vertienvou­digd zijn, tot 470.000’, waarschuwd­e David Marsh, onderzoeke­r bij Eurocontro­l, vorige maand nog in het Algemeen Dagblad.

Hoewel er meerdere knelpunten zijn, spelen de luchtverke­ersleiders een cruciale rol. Als zij het werk neerleggen, ligt het vliegverke­er binnen de minuut stil. Dat zullen we snel merken als het personeel van Skeyes volgende week, op de nationale staking, het werk massaal neerlegt. De christelij­ke vakbond heeft er alvast een stakingsaa­nzegging ingediend.

Er is dit jaar dan ook weinig hoop op verbeterin­g. Ook in ons land verwacht Brussels Airlines opnieuw een ‘uitdagende zomer’, zegt woordvoers­ter Maaike Andries, na een ‘moeilijk’ hoogseizoe­n in 2018. ‘Het gebrek aan luchtverke­ersleiders is niet nieuw, maar je kunt het probleem niet van vandaag op morgen oplossen. Zo’n opleiding neemt jaren in beslag.’

Verschille­nde luchtvaart­maatschapp­ijen roepen de lidstaten en de Europese Commissie op om ‘dringend actie te nemen’ door de lokale luchtverke­ersleiding voldoende te bemannen en ervoor te zorgen dat nationale stakingen de overvliege­nde vluchten niet kunnen lamleggen.

De nervositei­t van de luchtvaart­maatschapp­ijen valt te begrijpen, want terwijl de luchtverke­ersleiders staken, draaien zij op voor de kosten. Het Duitse Lufthansa, bijvoorbee­ld, moest 500 miljoen euro ophoesten om zijn passagiers te compensere­n. Het zijn pijnlijke verliespos­ten in de hevige strijd die momenteel in het luchtruim woedt. Het bewijs? Zelfs superprijs­breker Ryanair begint vandaag te zweten onder de hevige concurrent­ie.

Ook Brussels Airlines verwacht opnieuw een ‘uitdagende zomer’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium