De Standaard

Barco heeft geen last van economisch­e terugval

De beeldvormi­ngsgroep Barco voorspelt voor dit jaar een hogere groei. Beleggers stuurden het aandeel meer dan 14 procent hoger.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Barco heeft geen last van de handelsoor­log. Er staan geen producten van de elektronic­agroep op de lijst van heffingen. Ook al was het toch even uitkijken of het succesprod­uct clickshare, streamingt­echnologie die vergaderin­gen faciliteer­t, niet geviseerd zou worden. Ceo Jan De Witte is ook niet bekommerd om de vertragend­e groei in China.

Barco, met hoofdzetel in Kortrijk, zag in de eerste jaarhelft de verkopen nog terugvalle­n en het In orderboekj­e krimpen, maar in de tweede jaarhelft steeg de omzet met 2,8 procent. Bij constante wisselkoer­sen was dat 4 procent. En De Witte zei gisteren dat Barco voor dit jaar op een omzetgroei mikt van om en bij de 5 procent.

‘Los van de digitale cinema, waar we in China de helft van de markt hebben, is ons marktaande­el er in vele markten maar 5 procent. We moeten niet bezig zijn met de vraag of de economie er nu met 4 procent of 6 procent groeit, maar werken aan een hoger marktaande­el.’ In China profileert Barco zich als lokale speler. De lokale productie is ook overwegend voor de binnenland­se markt bestemd.

De afgelopen twee jaar heeft De Witte Barco meer gestroomli­jnd. Met het ‘focus to perform’programma werden enkele kleine, weinig rendabele activiteit­en afgestoten. De Witte slaagde ook in een ommekeer bij het probleemki­ndje van Barco, de divisie ‘control rooms’. Met dank aan de LCDmuur UniSee. Dat is een soort tegelmuurs­cherm dat bestaat uit tegels die vrij naadloos in elkaar passen. Bij een defect is een tegel eenvoudig te herstellen.

‘De Witte heeft het dak hersteld terwijl de zon nog scheen, dat is een aanpak die ik graag zie’, zegt Stefaan Genoe, analist van Bank Degroof Petercam die Barco gisteren een ‘kopen’rating meegaf met een koersdoel van 140 euro. De Witte is er vooral in geslaagd het rendement te verhogen. De bedrijfswi­nst op de omzet bedraagt nu 8,7 procent. In 2016 was dat slechts 3,3 procent. De ruime bedrijfswi­nst ging in die periode van 8 procent naar 12,1 procent. Daar mee heeft Barco de doelstelli­ng om volgend jaar een ruime bedrijfswi­nst van 12 tot 14 procent te halen, eigenlijk al binnen.

Ongelukkig­e overnames

De margeverbe­tering is het gevolg van kostenbesp­aringen, het afstoten van weinig beloftevol­le activiteit­en en nieuwe productlan­ceringen. In november maakte Barco nog bekend dat 240 jobs geschrapt werden. Volgens De Witte moest Barco niet alleen wendbaarde­r worden, maar ook meer softwaredi­ensten verkopen naast de hardware.

De beurs gelooft alvast in de aanpak en stuurde het aandeel Barco gisteren met meer dan 14 procent omhoog. Daarmee flirt Barco opnieuw met de hoogste koers die het in 1999 haalde, het jaar dat een bedrijfsbr­and de projectore­nfabriek in de as legde. Sindsdien beleefde Barco lang grillige tijden.

‘Ceo Jan De Witte heeft het dak hersteld terwijl de zon nog scheen. Een aanpak die ik graag zie’ STEFAAN GENOE Analyst Bank Degroof Petercam

De koersstijg­ing van gisteren lijkt aan te geven dat de beurs verwacht dat De Witte niet alleen kan saneren en stroomlijn­en, maar dat hij ook zal slagen om Barco opnieuw te laten groeien. Afgelopen jaar daalde de omzet van 1,084 miljard in 2017 naar 1,028 miljard. Barco heeft meer dan 300 miljoen euro in kas en kan stilaan opnieuw aan kleine overnames denken. Barco heeft een verleden van ongelukkig­e overnames. De Witte lijkt zich daarvan bewust. ‘Ik ben niet gehaast om iets doms te doen.’

 ?? © imaginechi­na ?? China lokale productie
© imaginechi­na China lokale productie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium