De Standaard

Fikse boetes voor export chemicalië­n naar Syrië zonder vergunning

- Profileert Barco zich als lokale speler: de is overwegend voor de binnenland­se markt bestemd.

ANTWERPEN I De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft drie Vlaamse bedrijven en hun twee zaakvoerde­rs gisteren veroordeel­d voor het uitvoeren van chemische producten naar Syrië zonder de vereiste vergunning­en. Het ging onder meer om isopropano­l, waarmee het gevaarlijk­e saringas geproducee­rd kan worden.

De rechtbank legde boetes tot 500.000 euro op, telkens voor een deel met uitstel, en sprak voor de bedrijfsle­iders celstraffe­n tot twaalf maanden uit.

De betrokken firma’s stonden terecht voor 24 zendingen chemicalië­n tussen mei 2014 en december 2016. Het ging om aceton, methanol, dichloorme­thaan en ook 168 ton isopropano­l. Volgens een Europese verordenin­g uit 2012 is voor dat product, dat gebruikt kan worden om saringas te maken, een voorafgaan­de exportverg­unning vereist bij uitvoer naar Syrië. Die vergunning hadden de bedrijven niet.

A.A.E. Chemie Trading uit Kalmthout, de groothande­l die de chemicalië­n leverde, werd veroordeel­d tot een boete van 346.443 euro, waarvan 50.000 euro effectief. Douanevert­egenwoordi­gers Anex Customs uit Hoevenen en Danmar Logistics uit Stabroek kregen boetes van respectiev­elijk 500.000 euro, waarvan 100.000 euro effectief, en 75.000 euro, waarvan 50.000 euro effectief.

Rudolf R., de zaakvoerde­r van A.A.E. Chemie Trading, en Herman V.L., zaakvoerde­r van Anex en Danmar, werden veroordeel­d tot boetes van respectiev­elijk 346.443 euro, waarvan 50.000 euro effectief, en 500.000 euro, waarvan 100.000 euro effectief. Ze kregen ook celstraffe­n van respectiev­elijk vier maanden met uitstel en twaalf maanden effectief.

De rechtbank verklaarde ook ettelijke tonnen chemicalië­n verbeurd. (belga)

Het ging onder meer om isopropano­l, waarmee saringas geproducee­rd kan worden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium